понедељак, 16. јул 2018.

Dušan Kovačević svečano otvorio XXV Festival evropskog filma Palić
Jubilarni XXV Festival evropskog filma (FEF) Palić proglasio je sinoć otvorenim novi predsednik Saveta FEF-a Dušan Kovačević, koji je neposredno pre toga na Letnjoj pozornici Palić primio dokument o osnivanju Festivala od dosadašnje predsednice Mire Banjac, dok je on njoj uručio prvi srebrnjak koji Festival dodeljuje povodom svog srebrnog jubileja.

Mnogobrojnoj publici i gostima prethodno su se obratili predsednik pokrajinske Vlade Vojvodine Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kao i direktor Festivala Radoslav Zelenović.

“Srećna je okolnost da je Palićki festival uvek imao dobre predsednike Saveta”, istakao je Zelenović, podsetivši da su tu dužnost obavljali Milena Dravić i Branislav Lečić. Kako je dodao, Mira Banjac predaje Dušku Kovačeviću dokument na osnovu kojeg će on raditi u naredne četiri godine.


Povodom jubileja, Zelenović je napomenuo da 25 godina u životu jednog festivala znači mnogo uloženog truda, ali i mnogo zadovoljstva kada se zna da se radi za divnu publiku.
Mira Banjac, pozdravljena burnim aplauzom, zahvalila je osnivačima i organizatorima Festivala na poverenju.

“Srećni smo ako smo nekim delom doprineli da Festival opstane i napreduje. Naravno, sve se menja. Imamo novi Savet, a predsednik je čovek koji će sigurno biti kičma Festivala, čovek koji je odavno zadužio i filmsku i pozorišnu umetnost”, rekla je Mira Banjac i poželela Kovačeviću sreću i “dobar vetar u leđa”.

Akademik Dušan Kovačević je istakao da mu je izuzetna čast što je ovo pismo obaveza primio od svoje drage glumice i prijateljice, dodajući da je i Milena Dravić takođe naša velika glumca i prijateljica Palićkog festivala. 


Gradonačelnik Bogdan Laban poželeo je gostima FEF-a, stvaraocima i publici “dobrodošlicu u Suboticu Danila Kiša, Aleksandra Lifke, Stevana Raičkovića, Deže Kostolanjija, u Suboticu u kojoj se kulture, religije i nacije čvrsto prepliću kao vojvođanski snop klasja, Suboticu u kojoj kultura ima samo jedan jezik – jezik uzvišenog, vanvremenskog i čarobnog”.

Ističući značaj FEF-a za Srbiju i za Suboticu kao grad novih perspektiva, Laban je rekao da je FEF već 25 godina “plakat uspeha, jedna od ključnih tačaka promocije kulture i turizma koja Suboticu čini vidljivijom i primamljivijom”.

“O tome svedoči i nagrada Evropske asocijacije festivala koja je FEF uvrstila među najbolje u Evropi”, rekao je on i podsetio da su ovaj festival pohodile stotine značajnih stvaralaca, među kojima Dušan Makavejev, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Ken Louč, Ištvan Sabo…

“Svesni značaja FEF-a mi u Gradu Subotici postavili smo sebi zadatak da mu budumo pouzdan partner”, zaključio je Laban.Na ceremoniji otvaranja jubilarnog FEF-a prikazane su i “Slike iz porodičnog albuma” – niz fotografija koje su podsetile na značajne ličnosti i trenutke iz istorije Festivala, i predstavljeni članovi tri žirija, kao i programi. Publika je mogla da pozdravi reditelja filma Styx Volfganga Fišera, gosta Festivala.
“Zadovoljstvo mi je i čast da svoj film predstavim na Paliću. Ovo je sjajan festival sa divnom atmosferom”, izjavio je Fišer, koga su publici predstavili umetnički direktor Nenad Dukić i programski direktor Miroslav Mogorović.

Dukić je napomenuo da su evropski autori ove godine u većoj meri nego ranije osetili potrebu da govore o nekim gorućim problemima savremenog sveta.

 “Jedna od tema je migrantska kriza, a jedan od najboljih filmova o tome je upravo STIKS”, istakao je Dukić.

Međunarodni žiri Festivala će raditi u sastavu: Ildiko Enjedi, mađarska rediteljka, francuski glumac Ibrahim Koma, litvanska producentkinja Ieva Norviliene, holandski reditelj Marinus Grothof i srpska glumica Nataša Ninković. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade “Zlatni toranj” za najbolji film i “Palićki toranj” za najbolju režiju.


Predstavljen je i FEDEORA žiri u sastavu Kjara Spanjoli Gabardi (Italija), dr Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska), koji će dodeliti nagrade za selekciju “Paralele i sudari”, kao i Međunarodni žiri kritike (FIPRESCI) čiji su članovi: Nina Sputnitsakaja (Rusija), Masimo Leki (Italija) i Tonči Valentić (Hrvatska).

Nakon toga, program Festivala je otvorio van konkurencije italijanski film Srećan kao Lazaro Alis Ročvočer, dobitnice nagrade za najbolji scenario ove godine u Kanu. Ovaj film priča o prijateljstvu dva mladića - Lazara, seljaka naizgled prostodušnog zbog svoje dobrote, i Tancredia, plemića opterećenog sopstvenom maštom.


Posle njega uslediće višenagrađeni nemački film Styx Volfganga Fišera.


Glavni takmičarski program 25. Festivala evropskog filma Palić predstaviće 14 izuzetnih filmskih ostvarenja, koja su osvajala značajne nagrade na velikim festivalima, ali i privukla pažnju publike širom Evrope. 


Jubilarni, XXV  Festival evropskog filma Palić, se održava od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala „Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.Нема коментара:

Постави коментар