четвртак, 5. јул 2018.

Teslini dani

U okviru Teslinih dana pričaće se o njegovom životu i delu, obići hidroelektrane, biće izvedeni eksperimenti i priređene radionice inspirisane životom i delom ovog naučnika, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije.

"Tesla dani" započeli su SEE SDEWES konferencijom u Novom Sadu.

Na sam rođendan Nikole Tesle, 10. jula, Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike poklanjaju besplatan ulazak svim zainteresovanima, dok će Galerija "Čubrilo" na Gardošu prikazati izložbu "Fotografije iz Teslinog albuma".


Sportsko turistički centar Bajina Bašta poziva na besplatni obilazak male hidroelektrane Vrelo, Hidroelektrane Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta.



Manifestacija "Tesla dani" održava se od 2014. godine kada je "Klaster puteva kulture" organizovao jedan "Tesla dan" u 10 gradova širom Srbije, kome je prisustvovalo više hiljada posetilaca.

Usledili su 2015. godine jednonedeljni "Tesla dani", 2016. obeleženo je 160 godina od rođenja Nikole Tesle i od tada čitav jul u Srbiji je svake godine u znaku Nikole Tesle.

Takođe, 10. jula obeležavamo i 160 godina od rođenja Đorđa Stanojevića, naučnika za koga se kaže da je osvetlio Srbiju.



Nikola Tesla je rođen u porodici pravoslavnog sveštenika 10. jula 1856. godine u Smiljanu. 

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. 



Аutor  više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega 112 u oblasti elektrotehnike. Prvi je Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine i istu je odbio.

Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

Нема коментара:

Постави коментар