петак, 20. април 2018.

Svečano otvaranje V Nedelje finskog filma u Beogradu- TOPLI- MALA KRILA




U, za Finsku, neobičajno lepo i toplo aprilsko predvečerje okupili smo se u Dvorani Kultrunog centra Beograda na svečanom otvaranju V Nedelje finskog filma u Beogradu.

Posle uvodnog koktela propraćenog ćaskanjem predstavljeni su nam gosti (JAANA PUSKALA, TEEMU NIKKI, ARI MATIKAINEN  i KAARLE AHO). Potom je finski ambasador u Srbiji, PERTI ILKONE svečano otvorio ovu kultrunu manifestacijom, priznanjem da je ovo njemu najdraži posao iz opisa poslova za njegovu poziciju. 


Na programu, do 23. aprila, je devet filmova (selektor Bojan Vuletić) koji se međusobno razlikuju i po temama i po formi. Ovo predstavlja presek finske kinematografije u poslednje dve godine, odnosno onaj njen deo koji beogradska publika do sada nije imala prilike da vidi.

Mala krila je priča imenovana istoimenim hitom Džimija Henriksa o dvanaestogodišnjoj devojčici Varpu koja brzo sazreva sa samohranom majkom gubitnicom koja ne zna ni šta će sa sobom. Pored toga što jaše ponija i savladava vožnju kola, Varpu ima cilj da pronađe svog biološkog oca.


U tu svrhu ukradenim kolima kreće na sever. Kako će proći ta potraga i da li će Vapru biti zadovoljna njenim ishodom možete saznati ako pogledate ovaj film koji nam svedoči da ni u Finskoh nije sve fino i krasno.  Da  i tamo ima krake pameti i brzih kredita, a da su deca ponekad zrelija od svojih roditelja.



MALA KRILA / Tyttö nimeltä Varpu / Little Wing, 2016, 98’, igrani film
Režija i scenario: Selma Vilhunen
Producent: Kaarle Aho
Direktor fotografije: Tuomo Hutri
Muzika: Paula Vesala
Uloge: Linea Skog, Paula Vesala, Lauri Majiala, Santtu Vanonen
Festivali i nagrade: devet nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi, nagrada Jusi za najbolju debitantkinju Linea Skog, Nagrada publike na Riverrun festivalu, dve nominacije na Palm Springs festivalu.

Selma Vilhunen je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnih i igranih filmova nominovana za nagradu Evropske filmske akademije. Diplomirala je na univerzitetu u Turku i režirala je dugometražni dokumentarac Pesma, koji je premijerno prikazan u Finskoj u aprilu 2014, i kratki igrani filma Moram li ja da brinem o svemu? 2012, nominovan za Oskara za najbolji kratki film te godine. Režirala je nagrađivani dokumentarac Poni devojke 2008. i debitantski igrani film Homesick 2005. Jedna je od suosnivača filmske kopanije Tuffi Films u Helsinkiju.

JAANA PUSKALA  je šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti sve prisutniji na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Od 2010. u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Ambasadom Finske organizuje Nedelju finskog filma. Na obostrano zadovoljstvo, Nedelja finskog filma u Beogradu postala je tradicionalna bijenalna manifestacija. Radujemo joj se kao starom prijatelju i velikom profesionalcu.
TEEMU NIKKI  je sin farmera iz Sisma u Finskoj i samouki reditelj. Režirao je desetine kratkih filmova i stotine reklama, muzičkih spotova, televizijskih serija, kao i dva igrana filma: Lovemilla i Tri puta Simo. Filmovi ovog žanrovski raznovrsnog reditelja do sada su prikazani i nagrađivani na festivalima u Sandensu, Sijetlu, Kanu (za mlade talente), CICFF, Tampere Film Festivalu, MoMa, Klenmon Ferandu.
Teemu će beogradskoj publici predstaviti svoj drugi igrani film Eutanazista, crnu komediju o čoveku koji ubija kućne ljubimce. Eutanazista je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Torontu, a na festivalu u Tokiju osvojio je nagradu za najbolji scenario.
ARI MATIKAINEN  je scenarista, reditelj i producent dokumentarnih filmova i televizijskih serija. Diplomirao je na Univerzitetu umetnosti i dizajna u Helsinkiju, kao reditelj. Njegov diplomski film Usamljeni hotel je bio distribuiran širom Finske i osvojio je nacionalnu Jusi nagradu za najbolji dokumentarac. Njegovi dokumentarni filmovi Rat i mir u glavi, Ruska sloboda i Zavtra prikazani su mnogim inostranim festivalima.  
Ari će se beogradskoj publici predstaviti kao producent filma Neoprošteno reditelja Larsa Feldballea Petrsena, uzbudljivog dokumentarca o ratnom zločincu iz Bosne i Hercegovine koji nakon odsluženja kazne u haškom zatvoru ne može da nastavi normalan život. Film je sa velikim uspehom prikazan na prestižnim festivalima dokumentarnog filma.
KAARLE AHO  je diplomirao istoriju umetnosti na Univerzitetu u Helsinkiju, a završio je i filmske radionice EAVE i EURODOKS. Kao poroducent počeo je da radi u producentskoj kući Making Movies u Helsinkiju, gde je producirao tri igrana filma, 4 TV-drame, preko 60 dokumantranih filmova koji su prikazani na međunarodnim festivalima, poput filma Crni led reditelja Petrija Kotvice, koji je svetsku premijeru imao u zvaničnom takmičarskom programu Berlinala 2008. Iste godine ga je, sa kolegom Kaijem Nordbergom, Finska asocijacija producenata proglasila za finskog producenta godine.
Kaarle Aho će kao producent beogradskoj publici predstaviti igrane filmove Mala krila i Zakon zemlje i dokumentarni film Dobri poštar.

Нема коментара:

Постави коментар