уторак, 3. април 2018.

НЕДЕЉА У МАУ




јавно вођење за одрасле + радионица за децу

„Недеља у МАУ“ организује се у термину недељом од 11 до 13 часова и подразумева паралелно кустоско вођење за одрасле и радионицу за децу (за узраст 4-12 година). Од недеље, 1. априла, покрећемо нове теме...

Јавно вођење кроз тематску изложбу

„Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке” –
1, 15, 22. и 29. април у 11 сати

У оквиру јавног вођења кроз нову тематску изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке” посетиоци ће имати прилике да погледају одабране црно-беле фотографије са призорима живота и рада народа источне Африке, као и европских пословних људи и туриста на том простору у време британске колонијалне управе. Највећи део фотографија које је снимио Коломан Трчка пре 80 година сада је први пут представљен јавности. Његове фотографије бележе сусрете људи са различитих страна света, приказују староседеоце и странце, удаљеност и преплитање њихових погледа, откривају односе моћи.

- Цена карте за јавно вођење је 150 динара

Радионице за децу


„Схватање лепоте: накит народа Масаји“ –
1, 15, 22. и 29. април у 11 сати

Пратећи изложбу „Кенија, Танзанија и Уганда: 1937-1939. Фотографије Коломана Трчке“, радионице за децу „Схватање лепоте: накит народа Масаји“ имају за циљ да најмлађим посетиоцима Музеја афричке уметности представе технике и мотиве којима се украшавају наруквице, огрлице и оглавља народа Масаји.
Масаји живе на територији данашње Кеније и Танзаније, а ручном израдом и украшавањем накита баве се већ више стотина година. Накит носе сви припадници заједнице, и мушкарци и жене, како приликом свечаности и посебних прилика, тако и током свакодневног живота. Схватање лепоте народа Масаји видљиво је управо на огрлицама и наруквицама живахних боја које су украшене различитим геометријским облицима. Поред лепоте форме, сваки комад накита открива и сложену симболику мотива, јер употребљене боје имају одређена значења: црвена је знак храбрости и јединства, плава снаге, неба и воде, зелена земље и хране, наранџаста топлоте и пријатељства, жута плодности и сунца, бела чистоте и млека, црна хармоније и слоге. Приликом израде традиционалног Масаји накита користе се обојене перлице, али и природни материјали попут шкољки, семенки и сувог биља. Током радионице „Схватање лепоте: накит народа Масаји“, сви учесници ће, уз причу о историји и значењу овог накита, имати прилику да помоћу колажа, разнобојних тканина, гранчица, лишћа, различтитих боја, вунице итд. израде сопствене примерке одабраних комада накита – огрлицу, оглавље и/или наруквицу, чиме ће кроз самостални рад истражити разнолике форме ликовног изражавања и њихову симболику.

Радионицу воде: Ана Кнежевић, историчарка уметности, и Драгана Ћурчин, антрополог.

-  Цена карте по детету је 150 динара.
-  За радионицу није потребно пријављивање.

-  Моле се родитељи и старатељи да дођу на време како би деца у целости испратила јасно структуиран и припремљен програм, и максимално искористила време за креативан рад у Музеју.

Ликовни конкурс за децу и младе на тему „Разгледница из Африке“



Музеј афричке уметности од 10. априла до 10. јуна 2018. године организује ликовни конкурс за децу и младе на тему „Разгледница из Африке”.

На конкурсу могу учествовати групе деце/младих, узраста од 6 до 18 година, из предшколских установа, основних и средњих школа, ликовних атељеа за децу и младе, културних центара и осталих радионица, клубова, секција, инспирисани текућом изложбом и сталном поставком Музеја. Teмa oвoгoдишњег ликoвног кoнкурса „Разгледница из Африке” има за циљ да инспирише учеснике да нам након путовања кроз Музеј афричке уметности цртежом представе сопствену „разгледницу из Африке”.

Позивамо предшколске установе, основне и средње школе, као и ликовне атељее, културне центре и остале установе и удружења за децу и младе да закажу термине за групну посету Музеју афричке уметности и пратећу ликовну радионицу „Разгледница из Африке”. Само они радови који су настали у оквиру заказаних термина за групну посету и пратећу ликовну радионицу у Музеју учествују на конкурсу.

Најуспешнији цртежи биће представљени 23. и 24. јуна на изложби радова учесника ликовног конкурса у оквиру годишње манифестације „Афро фестивал 2018“ која се одржава у башти Музеја афричке уметности. Ауторе најуспешнијих радова очекују специјалне награде.

КАКО УЧЕСТВОВАТИ?

Посетом Музеју афричке уметности деца и млади имају прилику да виде актуелну тематску изложбу „Кенија, Танзанија, Уганда: 1937-1938. Фотографије Коломана Трчке” и сталну поставку „Традиционална уметност западне Африке“ и да, уз разговор са кустосима, открију веровања, приче, обичаје и савремене одлике култура рaзличитих нaрoдa Aфрикe. Током обиласка изложби упознаће богатство стилова и значења афричких уметничких израза, а затим ће на ликовној радионици у простору Музеја нацртати свој рад: могу издвојити неки детаљ, изабрати одређени предмет или више предмета који ће чинити композицију, нацртати различите мотиве, дочарати афричку причу или мит који су чули током посете Музеју, приказати људе и начин живота, замишљени предео, зaмишљeнo путoвaњe...

    Учешће на конкурсу подразумева посету Музеју, обилазак изложби са циљем упознавања са уметношћу и културaмa Африке и ликовну радионицу на којој ће сваки учесник нацртати цртеж на задату тему.

    Закажите термине за посету Музеју у периоду од 10. априла до 10. јуна текуће године за групе предшколаца, основаца, средњошколаца (групна посета подразумева од 10 до највише 50 посетилаца у једном термину). При заказивању, потребно је навести број деце/младих у групи, њихов узраст, назив школе или предшколске установе, жељени датум и време за посету Музеју.

    Укупан програм вођења и радионице траје приближнo 120 минута.

    Цена улазнице је 150 динара. Музеј обезбеђује материјал за радионицу.

    имејл: africanmuseum@gmail.com

    телефон:011/2651-654

    контакт особа: Марија Милош, кустоскиња.

ПРОПОЗИЦИЈЕ

    На Конкурсу могу учествовати групе деце/млaдих, узраста од 6 до 18 година, из предшколских установа, основних и средњих школа, ликовних атељеа, културних центара и осталих радионица, клубова, секција.

    Радови морају бити оригинални и рађени самостално, искључиво у Музеју афричке уметности током организоване посете.
    Техника:
    - за децу од 6 до 14 година (предшколци и основци): графитна оловка, воштане боје;
    - за младе од 14 до 18 година (средњошколци): графитна оловка, оловке у боји (дрвене бојице), фломастери у боји.

    Цртежи остају у Музеју афричке уметности и неће се враћати учесницима.
    Радове ће оцењивати комисија састављена од стручњака из области културе и уметности.

КАТЕГОРИЈЕ И НАГРАДЕ

Одабрани цртежи биће представљени 23. и 24. јуна на изложби радова у оквиру манифестације „Афро фестивал 2018“.

Жири ће одабрати и прогласити најбоље радове учесника Конкурса из три старосне категорије, за које ће ауторима бити додељене награде:


  •     најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 6 од 10 година (предшколци и млађи основци),
  •     најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 11 до 14 година (старији основци),
  •    најбољи цртеж учесника Конкурса узраста од 14 до 18 година (средњошколци).



Посебан термин за старије особе током целе године


У 2018. години настављамо са програмима пројекта „МАУ за све, сви у МАУ“ којим се подстиче интеграција и активно учешће старијих особа у културним програмима.

Сваког првог четвртка у месецу у термину 10-12ч, бесплатно, кустоси Музеја афричке уметности су ту да кроз разноврсне програме приближе сталну поставку, тематске изложбе, различите области афричке уметности и културе, као и историјат самог музеја и његову улогу у нашем граду. За старије суграђане приредићемо: презентације, вођења, разговоре, играње друштвене игре, упознавање са музичким инструментима, креативне радионице, као и филмске пројекције.

Четвртак, 5. април, 10-12 часова
Афрички накит

Накит је у Африци израђиван од најразличитијих материјала – од семенки и каменчића до племенитих метала и драгог камења.
Садржај:
- Уводна презентација: Накит као украс, лични предмет, ознака статуса, заштита од урока
- Активности: Израда накита од глине и материјала из природе, обликовање перлица и медаљона


Четвртак, 3. мај, 10-12 часова
Уметност израде керамичких фигура „Бета Израел" у Етиопији

Етиопска заједница позната као Бета Израел има дугу традицију израде керамичких фигура малих формата са мотивима птица, животиња и људи.

Садржај:

- Уводна презентација: Представљање материјалне културе заједнице Бета Израел, у Етиопији некад и Израелу данас.
- Активности: Радионица израде глинених фигура

Четвртак, 7. јун, 10-12 часова
Манкала

Манкала се игра у пару, правила се лако уче, али није лако и победити! Игра се на табли са пионима (обезбеђује МАУ).

Садржај:

- Уводна презентација: Обичаји и веровања везани за манкалу, стилови израде табли
- Активности: Учење правила и играње манкале

 Четвртак, 5. јул, 10-12 часова
Афрички пејзаж

Oбзирoм дa je нajвeћи дeo кoлeкциje Пeчaр вeзaн зa зeмљe крoз кoje прoтичe рeкa Нигeр, изaбрaћe сe jeдaн oд брojних прeдмeтa из стaлнe пoстaвкe кao  прeдлoжaк зa сликaњe у бaшти.

Садржај:

- Уводна презентација: Вођење по сталној поставци Музеја. Рaзгoвoр o aфричкoм пejзaжу уз филм „Дoлинoм рeкe Нигeр“
- Активности: Сликање у башти МАУ

 Четвртак, 2. август, 10-12 часова
Адинкра тканине

Кроз причу о текстилу на сталној поставци Музеја, учесници ће бити упознати са богатим стваралаштвом народа Акан, значајем и фунцијом различитих симбола.

Садржај:

- Уводна презентација: Симболи на афричким тканинама
- Активности: Израда печата за аплицирање на тканинама

 Четвртак, 6. септембар, 10-12 часова
Мурали - осликани зидови

Некада су зидови кућа у Африци били попут сликарског платна – осликавани су разнобојним цветним, геометријским и другим мотивима.

Садржај:

- Уводна презентација: Традиција осликавања зидова кућа у западној и јужној Африци
- Активности: Сликање у башти Музеја

 Четвртак, 4. октобар, 10-12 часова
Ношње и текстил

Афричке ношње и текстил одликује изражен симболизам мотива, који су скоро увек у тесној вези са предањем и усменом традицијом.

Садржај:

- Уводна презентација: Боје и дезени као украси и симболи на тканинама
- Активности: Декорација тканина нашивањем (апликацијама)

Четвртак, 1. новембар, 10-12 часова
Колаж

Масиниса Селмани је алжирско-француски уметник који често користи новинске фотографије као документарни материјал на основу кога ствара своје радове.

Садржај:

- Уводна презентација: Вођење кроз текућу самосталну изложбу  радова савременог уметника Масинисе Селманија.
- Активности: Креирање радова на основу новинских фотографија техником колажа.

Четвртак, 6. децембар, 10-12 часова
Афро-украси

Боје и дизајн из различитих земаља Африке биће инспирација да направимо оригиналне украсе пред празнике.

Садржај:

- Уводна презентација: Примери украшавања у различитим деловима афричког континента
- Активности: Израда честитки и украса

Нема коментара:

Постави коментар