недеља, 15. април 2018.

Predstavljanje romana "Škola za delikatne ljubavnike"


Predstavljanje romana „Škola za delikatne ljubavnike“ Svetlane Slapšak biće održana 17. aprila u 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

O knjizi će pored autorke govoriti Vladislava Gordić Petković, profesorka engleske i američke književnosti, i Jasmina Radojičić, urednica izdanja.

U svom novom romanu „Škola za delikatne ljubavnike“ dobitnica Vitalove nagrade ispituje društveno i politički skladne ljubavne veze: odnosno, da li je ovakva veza uopšte moguća.

Radnja „Škole za delikatne ljubavnike“ smeštena je u Atinu 1974. godine. Glavni junak je pomalo prezreo sovjetski glumac koji je došao u Grčku kako bi napisao referat o pozorištu. Ona je mlada Jugoslovenka na magistarskim studijama iz klasične filologije. Jedne večeri, negde između Agore i Akropolja, ona će njemu pokvariti plan da izvrši samoubistvo. A on njoj sabotirati odluku da se u njega ne zaljubi. Dok se oko njih ruši vojna diktatura, oni će krenuti na put kako bi kroz lekcije iz istorije, književnosti, politike, filozofije i popularne kulture spoznali ljubav i pronašli način da ostanu zajedno.

„Ljubavno-pustolovni dijaloški putopis Svetlane Slapšak čitateljke i čitaoce poziva na uzbudljivu ekskurziju koja će ih lagodno i udobno provesti kroz politiku i egzotiku, uključiti obilazak istorije civilizacija sa bogatom geografijom Erosa, i ponuditi kritiku društva garniranu ljubavnom idilom.“ Vladislava Gordić Petković

Svetlana Slapšak je za roman „Ravnoteža“, koji je Laguna objavila 2016. godine, dobila Vitalovu nagradu „Zlatni suncokret“. Dobitnica je i nagrade „Miloš Crnjanski“ za knjigu eseja 1990, zatim American PEN Freedom of Expression Award 1993, Helsinki Watch Award 2000, Helen Award, Montreal, 2001, Nagrade „Mirko Kovač“ za knjigu eseja 2014. Predložena, u grupi „Hiljadu žena za mir“, za Nobelovu nagradu za mir 2005. Predavala je na mnogim jugoslovenskim, evropskim i američkim univerzitetima i objavila je preko 60 knjiga i zbornika, 400 studija, 1500 eseja, jedan roman, dve drame, libreto.

Нема коментара:

Постави коментар