субота, 14. април 2018.

Najbolja predstava za decu i mlade u Srbiji u 2017. je "Mobi Dik" Malog pozorišta "Duško Radović"


U petak 13. aprila u 13 sati u Malom pozorištu "Duško Radović" obeleženo je 15. godina postojanja ASSITEJ Srbije (Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade). Ova organizacija je aktivna u internacionalnoj zajednici kao član međunarodne ASSITEJ Intenational mreže koja ima 85 nacionalnih centra u svetu i učestvuje u zajedničkim projektima.

Ovom prilikom dodeljena je nagrada ASSITEJ SRBIJE za Najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji u 2017. godini. Žiri u sastavu Bojana Lazić, Jovana Rakić Kiselčić, Diana Kržanić Tepavac, Anđelka Nikolić i Milena Depolo, doneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji u 2017. godini dodeli predstavi Malog pozorišta "Duško Radović" – "Mobi Dik", po komadu koji je po motivima romana Hermana Melvila napisao Dimitrije Kokanov, a režirala Snežana Trišić.



U obrazloženju žirija je navedeno:

"Veliki američki ep Mobi Dik, klasično delo svetske književnosti adaptirano je u predstavi Malog pozorišta "Duško Radović" sa velikom pažnjom i brigom o mladom gledaocu, uz punu svest autora o pedagoškoj moći koju ima pozorište za decu i mlade. Vrlo kompleksna originalna priča o surovoj borbi čoveka sa prirodom, ali i sa najskrovitijim dubinama vlastitog bića, transponovana je u priču ispričanu iz vizure savremenog deteta, koje se i samo suočava sa strahovima od mora, dubine i nepoznatog; u priču koja osnažuje decu i druge marginalizovane grupe i ohrabruje ih da istraju i budu ono što jesu; u priču koja na suptilan i promišljen način promoviše vrednosti kao što su sloboda, jedinstvenost i originalnost, jednakost, plemenitost i empatija."

Rediteljka predstave Snežana Trišić je povodom dobijanja ove nagrade izjavila: „Veoma mi znači nagrada ASITEŽ-a, jer je to najvažnija organizacija za razvoj pozorišta za decu i mlade u Srbiji a i šire. Izuzetni umetnici i posvećenici u ASITEŽ-u koji u nemogućim uslovima stvaraju prostor za razvoj dečijeg pozorišta i imaju uvid u sve evropske i svetske tokove prepoznali su i vrednosti našeg Mobi Dika. U trenutku kada se sve vrednosti urušavaju i podrška za većinu kvalitetnih poduhvata u oblasti umetnosti i kulture u Srbiji izostaje važno je i značajno je da ovakva podrška postoji. Zahvaljujem se pozorištu "Duško Radović" i mojim glumcima autorskom timu zbog kojih je Mobi Dik živ i plovi dalje.“


Pored dodele ASITEŽ nagrade za najbolju predstavu za decu i mlade u Srbiji, na ceremoniji su dodeljena i priznanja za jubilej u 2017. godini:

  • Ljubivoju Ršumoviću, jednom od osnivača, za 60 godina profesionalnog rada i izuzetan doprinos pozorišnoj kulturi i dramskom stvaralaštvu za najmlađu i mladu publiku;
  • Ljubici Beljanski Ristić, jednom od osnivača, za 40 godina od osnivanja Dramskog studija „Skozorište“ i za izuzetan doprinos razvoju pozorišne kulture kroz istraživački i inovativni rad sa decom i mladima;
  • Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta Toša Jovanović iz Zrenjanina Priznanje za jubilej u 2016. godini za 60 godina lutkarske scene pozorišta i doprinos razvoju pozorišne umetnosti za decu i mlade.



Нема коментара:

Постави коментар