среда, 4. април 2018.

Dani italijanske kulture u KC Gradu




Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Kulturni centar Grad predstavljaju Dane italijanske kulture koji će se održati 10. i 11. aprila. Tako će 10. april biti posvećen savremenoj italjanskoj alternativnoj muzici, dok će 11. april biti posvećen recepciji italijanske popularne kulture u inostranstvu u drugoj polovini XX veka. 

Tim povodom, Kulturni centar GRAD predstavlja dva događaja u okviru kojih će publika imati priliku da se upozna sa savremenom italijanskom džez scenom, ali i da sazna nešto o uspehu italijanske popularne muzike u Istočnoj Evropi u posleratnim decenijama. 

U utorak, 10. aprila, u 21 čas održaće se koncert grupe Sudoku Killer, eksperimentalnog jazz / noise / psychedelic sastava iz Italije koji će prvi put nastupiti u Beogradu. Tim povodom, nakon 6 godina, ponovo će biti na okupu i Belgrade Noise Trio.

U sredu, 11. aprila, u 20 časova biće prikazan dokumentarni film „Italiani veri“ koji svedoči o popularnosti italijanske muzike u nekadašnjim zemljama Sovjetskog Saveza. Film je zasnovan na razgovorima sa najvažnijim protagonistima ovog velikog uspeha, sa italijanskim pevačima i ruskim pevačima koji su sarađivali sa njima, kao i sa predstavnicima sanktpeterburške underground scene. Nakon projekcije filma sledi i razgovor sa rediteljem Markom Rafainijem i Frančeskom Rolandi. 

Dana 11. aprila u 17.30 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu biće predstavljena knjiga “Con ventiquattromila baci. L’influenza della cultura di massa italiana in Jugoslavia (1955 – 1965)” Frančeske Rolandi. Knjiga se bavi uticajem italijanske popularne kulture na socijalističku Jugoslaviju kroz muziku, film, modu i potrošačko društvo. U deceniji otvaranja jugoslovenskog društva, italijanska popularna kultura delovala je kao filter, posredujući između domaćih vrednosti i novih trendova modernizacije. Pored autorke, učestvuju i prof. Snežana Milinković, kao i Davide Skalmani, direktor Instituta. Prezentacija će se održati na italijanskom jeziku uz obezbeđen simultani prevod na srpski.

Autori:

Sudoku Killer, koji predvodi kontrabasistkinja Katerina Palaci (Caterina Palazzi), osnovan je 2007. godine i žanrovski se ne može svrstati već se raspon zvuka smenjuje od eksperimentalnog džeza do post roka, psihodelije i nojza. Njihov kvalitet i specifičan zvuk prepoznala je i prestižna italijanska JAZZIT AWARD koja je Katerinu Palaci nagradila za najbolju italijansku kompozitorku 2010. godine za njen prvi album “Sudoku Killer”. Nakon ovog uspeha, bend izbacuje drugi album (“Infanticide”, Auand Records 2015), koji je ubrzo svrstan u najbolje albume u 2015. godini od strane eminentnih džez časopisa u Italiji. “Infanticide” je okarakterisan kao uzbudljiv projekat na italijanskoj sceni, istovremeno zastrašujuć i dirljiv, mračan i senzualan, agresivan i iskren.

Marko Rafaini (Marco Raffaini), rođen 1967. u Parmi, živi u Bolonji. Prevodilac i pisac, diplomirao je ruski jezik i književnost sa tezom o pijanstvu u savremenoj ruskoj literaturi. “Italiani veri” je njegovo prvo iskustvo u filmu. Prethodno, 2012. napisao је “Это случилось со мной” (To se zaista dogodilo meni), biografski roman o Robertinu Loretiju, koji je upravo objavljen u Rusiji. Preveo je sa ruskog na italijanski jezik romane “Manuale di disegno” (Udžbenik crtanja) od Maksima Kantora i “Maksim e Fjodor” (Maksim i Fjodor) od Vladimira Šinkarjova, kao i mnoge kratke priče.

Frančeska Rolandi (Francesca Rolandi) je doktorirala na slavistici Univerziteta u Torinu 2012. godine. U svojoj disertaciji, bavi se uticajima popularne kulture u Jugoslaviji. Dobitnik je nagrade Vinka Kitarović Univerziteta u Bolonji 2014. godine. Bavila se istraživačkim aktivnostima na Univerzitetu u Ljubljani, Centru za studije o Istočnoj i Južnoj Evropi u Gracu, Italijanskom institutu za istorijske studije u Napulju, Arhivu Otvorenog Društva u Budimpešti. Trenutno sarađuje sa Sveučilištem u Rijeci i Institutu Pari u Milanu.

Нема коментара:

Постави коментар