четвртак, 19. април 2018.

XIX Erste Guitar Art festival - Dulse Ponteš u Sava centru




Portugalska zvezda Dulse Ponteš (Dulce Pontes) nastupila je protekle srede 18. aprila u odloženom terminu u okviru Erste Guitar Art festivala pred prepunom velikom dvoranom Sava Centra i opravdala titulu jednog od najznačajnijih svetskih vokala današnjice. 

Na početku koncerta publici su se obratili organizator Guitar Art festivala i ambasador Portugalije.


Prve četiri numere izvela je prateći sebe na klavira, a prva je bila hit Haleluja (Hallelujah) u znak sećanja na njenog nedavno preminulog oca (zbog čije je bolesti i koncert prolongiran). Njeno zvonki glas orio se Sava centrom, a ne bi me čiudilo ni da sada odzvanja. Tako smo došli i do „La boeme“.


Dulse Ponteš jedna je od najpriznatijih portugalskih umetnica sa devet albuma prodatih u više miliona primeraka uz brojna kompilacijska izdanja.  Publika širom sveta je prepoznaje po njenoj čuvenoj interpretaciji pesme ''Canção do mar',  koja je postala najizvođenija portugalska pesma svih vremena. U svojoj karijeri sarađivala je sa Sezariom Evorom, Hoseom Karerarsom, Karlosom Nunjesom, Jorgosom Dalarasom, Andreom Bočeli, Eniom Morikoneom i mnogim drugima.


Svojim albumom "Lagrimas" Dulse Ponteš ponovo otkriva fado, u trenutku kada je bio zaboravljen i kada nova generacija muzičara nije bila zainteresovana za njega. Ovo je album koji je ostao kao jedan od najbolje prodavanih albuma svih vremena u Portugalu. Novu veliku popularnost fada, koja počinje u prvoj deceniji XXI veka, nije moguće zamisliti bez odlučujućeg doprinosa najveće portugalske dive Dulse Ponteš. Ona spaja tradicionalni fado sa savremenim stilovima i traži nove muzičke forme. Njena muzika nije inspirisana samo iberijskom muzičkom tradicijom, već i arapskim, afričkim i brazilskim zvukom.


Kada se rešila klavira dolazi do same ivice bine, bosonoga, vodi nas kroz predele i vremena, kroz različite emocije, igra energično, ni jednog trenutka ne gubeći na ritmu i snazi glasa. Koji minut manje od dva sata, publika je uživala u njenim interpretacijama i ritmovima fada. Pevačica se vratila na bis i nakon toga pozdravila publiku zajedno sa muzičarima koju su je sjajno pratili. 



Dulse Ponteš je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada, kao što je nagrada “Amigo” za najboljeg izvođača latino muzike i Međunarodna nagrada ''Tenco'', zatim prestižna nagrada ''Maria Carta'' i ''Microfono de oro''.



Fotografije  Danilo Mijatović

Нема коментара:

Постави коментар