среда, 11. април 2018.

XIII Beogradska internacionalna nedelja arhitekture 2018
Arhitektura je komunikacija (Umberto Eco)

Tema XIII BINA festivala posvećena JE  komunikacijama u arhitekturi, komuniciranjem arhitekturom i širenjem ideja o relacijama u prostorima grada. Communis znači "zajedničko, zajednica i deljenje" a communicare "učiniti nešto zajedničkim". Arhitektura i arhitekti zastupanjem javnog interesa, unaprjenjem zajednica i komunikativnosti pospešuju razvoj prostora, društvenih procesa i gradova. 

Kroz interakciju ljudi, prirode, objekata, gradskih i zajedničkih prostora, nasledja grada i novih urbanih celina sagledavamo razvoj arhitektonskih ideja. S druge strane, kroz komunikacija sa korisnicima prostora doprinesi vraćanju arhitekture njenoj suštini,  stvaranju smisaonog prostor u skladu sa potrebama čoveka. Komunikacija sa publikom, uključujući i one „u“ i „izvan“ profesije arhitekture BINA platforma se postavlja kao medijator, kao veza, kao prostor za razmenu ideja i mišljenja između najšire populacije, profesionalaca i akademske zajednice Beograda i šireg regiona. Komunikacija između građana i grada predstavlja suštinski odnos na kome se bazira razvoj demokratije društva u budućnosti.

Uspostavljenim dijalozima sa prošlošću kroz impozantnu arhitektoniku akademika i profesora Ivana Antića (1923-2005), sa sadašnošću kroz EU projekat Kreativne Evrope, Gradovi Deljenja : Kreativni podsticaj (SCCM-Urbano čvorište 2) i sa vizijama budućnosti platforme EU Kreativna Evropa/Budućnost arhitekture(FAP), BINA program će svojom dinamikom zainteresovati najširu publiku. Obrazovnim delom programa kroz šetnje, intervencije, akcije, radionice, gostujuća predavanja ispitaće se prostorne prakse i narativne tehnike kao i medijske forme koje na najbolji način predstavljanju savremenu arhitekturu i dizajn.

Brojnim atraktivnim programima koji popularišu stalno preoblikovanje životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojem živimo. Program obuhvata izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i po neki iskorak u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte. BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin...

U kontekstu predstavljanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program. 


Studijska izložba arhitekte IVANA ANTIĆA, u galeriji Radio televizije Srbije, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, prateći program poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, su način da se predstave neka od najznačajnijih dela stvaralaštva srpske arhitekture XX veka.

Galerijski prostori RTS ugostiće još jednu izložbu sa ovogodišnje BINE. Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke STANOVANJE - HOUSING 2017, urednika Prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope.

U okviru programa BINE, odvijaju se i dva višegodišnja EU projekta podržana kroz program Kreativna Evropa. Ove godine oni se realizuju kroz radionice, male urbane interevencije u prigradskom naselju Ledine, sa namerom da se doprinese poboljšanju uslova života u ovom naselju: kreativne radionice BUS STOP FACELIFT i Ledine Urbano Čvorište 2. Radionica Ledine Urbano Čvorište 2 su participativnog karaktera u saradnji sa NVO Škograd i Osnovnom školom “Vlada Obradović Kameni”, gde sa učenicima, zaposlenima u školi i lokalnom zajednicom nastaju prostorne intervencije koja će doprineti poboljšanju uslova boravka školaraca, ali i stanovnika celog naselja. U maju tokom trajanja BINA 2018 biće predstavljen preliminarni dizajn koji će se kroz dijalog stanovnika i stručnjaka unaprediti, kako bi se finalno rešenje završilo, teren pripremio za izgradnju i dizajn realizovao do početka sledeće školske godine. 


U okviru BINA PAVILJONA, postavljenog u dvorište Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti, izgrađenog na BINA 2014, kao rezultata internacionalnog projekta posvećenog održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, biće predstavljena izložba radova mladih arhitekata i timova, koji kroz svoje aktuelne radove daju uvid u možda manje vidljiv, ali veoma važan segment naše scene. Ova izložba ima cilj da promoviše prostor i format kao platformu za umrežavanje i razmenu mišljenja posvećenih istraživanju i kreaciji u izgrađenom okruženju.

Ovogodišnja manifestacija ponovo organizuje tradicionalne tematske BINA šetnje, osmišljene kao netipične turističke obilaske u okviru kojih se građani prevashodno upoznaju sa arhitekturom, spomenicima i baštinom glavnog grada, ali istovremeno upoznaju i neke skrivenije gradske priče uz pomoć stručnih vodiča (arhitekata i istoričara umetnosti), pasioniranih poznavaoca Beograda. 


Ove godine planirna su i dva izleta koja Beograđanima otkrivaju arhitekturu Zrenjanina i značajna dela arhitekte Ivana Antića u Srbiji, sa remek delom Muzeja u Šumaricama (Kragujevac). Arhitektura Zrenjanina biće predstavljena u galeriji Kolektiv kroz izložbu GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 - Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin, autora Vesne Karavide i Jelke Đorđević.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba LISABON NASTUPA na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona. Izložba prikazuje ovaj drevni grad, poznat po svojoj specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja. 

BINA je od osnivanja bila međunarodnog karaktera i kao društveno odgovorna manifestacija informiše, ukazuje, edukuje i inicira kako zaštitu i čuvanje značajnog arhitektonskog nasleđa, tako prati i trendove na svetskoj arhitektonskoj sceni. 


Pokrovitelji manifestacije: Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Inženjerska komora Srbije, EU program Kreativna Evropa.

Prijatelji manifestacije: Udruženje arhitekata Srbije, JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Tanjug, RTS, Radio Beograd, Ambsada Portugala, Institut Kamoeš, Austrijski kutlurni forum - Beograd, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija Kolektiv, Kulturni centar Zrenjanin, Arhitektonsko-građev
inski fakultet u Nišu, Intersection, Gete Institut, ŽAD, Guardian, Mapei, Xella, Knauf, Alumil, Eurodom...

Нема коментара:

Постави коментар