субота, 21. април 2018.

KINO KLUB #4: SAMO DECA RASTU

Utorak, 24. april 2018. u 19:00
Klub Doma omladine Beograda
 
Gošća: Vladislava Vojnović, dramaturškinja i scenaristkinja
Moderatori: Milorad Milinković, reditelj i Dragoljub Stojković, pisac

Dečiji film je sve manje zastupljena kategorija u kinematografiji, ne samo na ovim prostorima. Čitava sfera dečjeg interesovanja pomerila se sa bioskopskih, pa i televizijskih ekrana, i zadržava se na internetu koji nudi previše kraćih, jednostavnijih i šarenijih sadržaja da bi film imao šanse.

Da li bi deca danas gledala filmove kao što su „Vuk samotnjak“, „Družina Pere Kvržice“, „Hajdučka vremena“, „Vlak u snijegu“, te „Salaš u Malom Ritu“ ili „Zimovanje u Jakobsfeldu“? Da li su zaista izgubila interesovanje za takve sadržaje, ili su odrasli jednostavno prestali da ih nude?

Na četrvtoj tribini iz ciklusa „Kino-klub“ publika će moći da čuje autore dečijih filmova „Princ od papira“ i „Peti leptir“, Vladislavu Vojnović i Milorada Milinkovića.  Biće reči o najboljim dečjim ostvarenjima  jugoslovenske i srpske kinematografije,  a poseban akcenat stavićemo na razloge za sve manju produkciju nekad jednog od najzastupljenijih žanrova.



Ciklus tribina Kino klub u Domu omladine Beograda predstavlja nastavak tradicije tribinskog programa posvećenog kinematografiji.

Ciklus je počeo tribinom o ratnom, pre svega partizanskom, filmu u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nastavlja se tribinama o crnom talasu, hororu, zabranjivanim fimovima i kultnim filmovima, najznačajnijim serijama, dečjem filmu...

Od prvih fimova koje je snimio Ilija Stanojević, srpska, kasnije jugoslovenska pa opet srpska kinematografija je, uz sve nedaće koje su je oduvek pratile, bilo finansijske ili ideološke, uspela je da iznedri niz filmova koji su značajni na svetskom nivou.

Koji su filmovi vrhunska umetnost, a koji ideološko oružje?

Kako su birani filmovi koji će predstavljati domaću kinematografiju na svetskim festivalima?
Čime su zabrane pojedinih ostvarenja zaista bile motivisane?

Kako su filmovi i serije kreirali epohu koje se sećamo kao dobrih vremena?

Poređenje kinematografija bivših jugoslovenskih republika - gde su „oni“, a gde smo „mi“?
Na sva ova pitanja ćemo odgovarati na osam tribina tokom 2018. godine, uz napor da pred publiku dovedemo najeminentnije filmske radnike – glumce, scenariste, reditelje, kritičare koji su stvarali istoriju jugoslovenskog i srpskog filma.

Нема коментара:

Постави коментар