понедељак, 16. април 2018.

V Nedelja finskog filma u Beogradu- TOPLI




U Dvorani Kulturnog centra Beograd od 19. do 23. aprila 2018, održaće se, peta po redu, bijenala revija savremenih finskih filmova, koju pod sloganom TOPLI organizuju Kulturni centar Beograda, Finski filmski fond i Ambasada Finske u Srbiji.    

 „Daleka i hladna severna prostranstva kriju neke od najtoplijih priča koje pričaju ljudi da bi zagrejali svoja srca i srca svojih bližnjih. Topli filmovi o toplim ljudima  je ono što čini ovogodišnju reviju finskog filma posebnom i drugačijom.

Devet vrlo posebnih filmova koji se međusobno razlikuju i po temama i po formi predstavljaju presek finske kinematografije u poslednje dve godine, odnosno onaj njen deo koji do sada  nismo imali prilike da vidimo u redovnom bioskopskom repertoaru ili na domaćim festivalima.  Raznovrsnost igranog i dokumenatrnog filma pružiće mogućnost da otkrijemo jedan deo Evrope koji samo izgleda daleko, skriveno i hladno,  ali je u stvari blizu, pun topline, jer potreba za ljubavlju, prijateljstvom, porodicom, istinom, pravdom i hrabrošću je univerzalna. O svemu tome govore ovi filmovi. 

Jedan od najuzbudljivijih snolikih dokumantaraca prošle godine prikazan na Berlinskom festivalu, na ličan, poetski i topao način priča intimnu priču o jednoj ženi i njenoj porodičnoj istoriji; tinejdžerke u Finskoj otkrivaju svoju strast prema staroj igri sa drvenim konjem;  odluka haškog optuženika da se susretne sa svojim žrtvama pokrenuće lavinu emocija, dok sirijske izbeglice preko istočne Evrope pokušavaju da se domognu normalnog života.  

Pored dokumentarnih filmova tu su i uzbudljivi igrani filmovi koji se bave komplikovanim porodičnim odnosima; potrebom za slobodnom ljubavlju; preranim odrastanjem; nezrelim roditeljima; ubijanjem kućnih ljubimaca i osvetom.
Ekskluzivnost ovih projekcija učiniće i naši gosti iz Finske, autori filmova: Teemu Nikki, reditelj filma Eutanazista, Ari Matikainen, producent filma Neoprošteno, Kaarle Aho, producent filmova Mala krila, Zakon zemlje i Dobri poštar, i Jaana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda.“ izjavio je Bojan Vuletić, selektor Nedelje finskog filma.

Karte po ceni od 250 dinara u predprodaji se mogu naći na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograd.

Nedelju finskog filma će svečano otvoriti Nj.E. Perti Ikonen, ambasador Finske u Srbiji, u četvrtak 19. aprila u 20 sati.

PROGRAM NEDELJE FINSKOG PROGRAMA


Četvrtak, 19. april
Svečano otvaranje



20:00 MALA KRILA / Tyttö nimeltä Varpu / Little Wing, 2016, 98’, igrani film
Režija i scenario: Selma Vilhunen
Producent: Kaarle Aho
Direktor fotografije: Tuomo Hutri
Muzika: Paula Vesala

Uloge: Linea Skog, Paula Vesala, Lauri Majiala, Santtu Vanonen
Festivali i nagrade: devet nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi, nagrada Jusi za najbolju debitantkinju Linea Skog, Nagrada publike na Riverrun festivalu, dve nominacije na Palm Springs festivalu.

Mala krila je priča o dvanaestogodišnjoj devojčici Varpu koja brzo prolazi kroz detinjstvo i još brže odrasta, jer njena majka ne želi da odraste. Varpu živi sa nezrelom majkom i nikada nije upoznala svoga oca. Kada Varpu shvati da je majka zaboravila da joj čestita rođendan, Varpu odluči da ukrade auto i odveze se na sever u potrazi za svojim ocem, koga zna samo po imenu. Ali njen otac nije onakav kakvog ga je zamišljala.  

Selma Vilhunen je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnih i igranih filmova nominovana za nagradu Evropske filmske akademije. Diplomirala je na univerzitetu u Turku i režirala je dugometražni dokumentarac Pesma, koji je premijerno prikazan u Finskoj u aprilu 2014, i kratki igrani filma Moram li ja da brinem o svemu? 2012, nominovan za Oskara za najbolji kratki film te godine. Režirala je nagrađivani dokumentarac Poni devojke 2008. i debitantski igrani film Homesick 2005. Jedna je od suosnivača filmske kopanije Tuffi Films u Helsinkiju.

Petak, 20. april




19:00 Kaisa i čarobna šuma / Kuun Metsän Kaisa / Kaisa and the enchanted forest, 2016, 82', dokumentarni film
Režija i scenario: Katja Gauriloff 
Producent: Joonas Berghall
Direktori fotografije: Heikki Färm, Enrique Mendez
Muzika: Timo Peltola

Uloge: Katja Gauriloff, Robert Crottet, Mohandas Gandi, Jaakko Sverloff
Festivali i nagrade: Berlinski filmski festival, finska nacionalna nagrada Jusi za najbolji dokumentarni film i nominacija za najbolji dizajn zvuka.


Mladi švajcarski putopisac RoberKrotedobija poziv da dođe na Arktik i poseti severne narode. Upoznaje se sa Skolti Sami i ubrzo otkriva specifičan način pričanja priča koje gaje nordijski narodi, posebno šarmanta starica Kaisa Gauriloff. Rober počinje da snima njene priče koje se dešavaju u čarobnoj šumi. Njene priče, snolike bajke, u filmu su ilustrovane takođe snolikim animacijama i izvanrednim dizajnom zvuka. Roberove lične impresije i istorijski ratni događaji, koji ostavljaju traga u Kaisinim pričama, tvore jedan specifičan dokumenatarac pun topline i bajkovite snolikosti.       

Katja Gauriloff  je rođena u Inari u Finskoj. Studirala je filmsku režiju u Tampereu od 2000. do 2004. Suvlasnik je filmske kuće „Oktobar“. Do sada je režirala dokumentarne filmove Vrisak u vetru, Konzerviran san, koji je prikazan na festivalu kulinarskog filma 2012. Njen treći dokumenatrni film Kaisa i čarobna šuma je svetsku premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu 2017.



21:00 EUTANAZISTA / Armomurhaaja / Euthanizer, 2017, 83’, igrani film
Režija, scenario i montaža: Teemu Nikki
Producenti: Jani PÖSÖ i Teemu Nikki
Direktor fotografije: Sari Aaltonen
Muzika: Timo Kaukolampi i Tuomo Puranen (K-X-P)

Uloge: Veijo Matti Onnisamaa, Petri Jari Virman, Lotta Hannamaija Nikander, Martti Heikki Nousiainen
Festivali i nagrade: pet nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi, nagrada za najbolji scenario na Tokio IFF, Toronto FF

Veijo obavlja eutanaziju kućnih ljubimaca, radeći taj posao bez dozvole, na crno. Pse ubija puškom u šumi, a mačke guši izduvnim gasovima u starom autu. Ima puno posla, jer ove usluge naplaćuje manje od lokalnog veterinara. Veijo upoznaje medicinsku sestru Lottu, koja radi u bolnici u kojoj Veijov otac leži na samrti. Ona biva privučena njegovim jakim i mračnim karakterom. I dok Veijo želi da njegov otac pati što je više moguće, bizarna ljubavna veza između Lotte i Veija počinje da se razvija.  

Teemu Nikki je sin farmera iz Sisma u Finskoj i samouki reditelj. Režirao je desetine kratkih filmova i stotine reklama, muzičkih spotova, televizijskih serija, kao i dva igrana filma: Lovemilla i Tri puta Simo. Filmovi ovog žanrovski raznovrsnog reditelja do sada su prikazani i nagrađivani na festivalima u Sandensu, Sijetlu, Kanu (za mlade talente), CICFF, Tampere Film Festivalu, MoMa, Klenmon Ferandu.

Subota, 21. april



19:00 NEOPROŠTENO / The Unforgiven, 2017, 75’, dokumentrani film
Režija i scenario: Lars Feldballe Petersen
Producenti: Ari Matikainen i Kristine Barfod
Direktor fotografije: Jarkko Virtanen
Muzika: Yari

Uloge: Esad Landžo, Suljo Landžo, Sevda Landžo, Petko Grubač, Zdravko Dodrić, Branko Mandić
Festivali i nagrade: Nagrada Fakt na festivalu dokumenatrnog film u Kopenhagenu CPH:DOX, Helsinki IFF, Sarajevo FF, Perso FF

Odbačen od porodice, naroda sa kojim je živeo i svoje zemlje, Esad Landžo je proveo mnogo godina iz rešetaka zbog zločina koje je počinio tokom jugoslovenskog rata u Bosni i Hercegovini. Samo je Finska bila voljna da ga primi posle odslužene kazne, i tu počinje njegov pokušaj da nastavi normalan život. Da li je moguće da ratni zločinac nađe oproštaj i suoči se s prošlošću? Kako nastaviti normalan život ako si osuđen za jedan od najgorih ratnih zločina – zločin protiv čovečnosti? Esad Landžo je tražio odgovore na ova pitanja godinama, ali bezuspešno. Na kraju se odlučio na još jedan, poslednji korak.

Lars Feldballe Petersen je danski dokumentarista koji je za svoja dva filma Bitka hemikalijama (2018) i Moj srećan život je povrće (2013) dobio dve međunarodne nagrade. Za više od 25 godina režirao je i producirao veliki broj značajnih dokumantaraca, poput: Nevine žrtve, Na ivici linije, Krvavi dijamanti, I posle torture, Same majke, Sjebana generacija.



21:00 ZAKON ZEMLJE / Armoton maa / Law of the Land, 2017, 98’, igrani film
Režija i scenario: Jussi Hiltunen
Producent: Kaarle Aho
Direktor fotografije: Tuomo Hurti
Muzika: Kirka Sainio

Uloge: Ville Virtanen, Antti Holma, Malin Buska, Mikko Neuvonen

Zakon zemlje je moderan arktički vestern koji se dešava na finsko-švedskoj granici. Ovaj uzbudljivi triler donosi priču o lokalnom policajacu koji saznaje da je njegov vanbračni sin pušten iz zatvora i da je počeo da teroriše meštane malog gradića. On pokušava da ga obuzda i održi kontrolu na situacijom, ali će susret sa sinom pokrenuti lanac nasilja iz koga je jedini izlaz suočenje s prošlošću.  

Jussi Hiltunen je rođen u Rovaniemiu u Finskoj. Studirao je film na Univerzitetu Kemi-Tornio. Posle studija je režirao All Hallows’ Week 2012, koji je svetsku premijeru imao na Berlinskom festivalu u programu Berlinale Generation+, a potom je prikazan na više od 20 festivala i bio izabran za najbolji finski kratki film 2012.

Nedelja, 22. april




19:00 DOBRI POŠTAR / Hyvä postimies / The Good Postman, 2016, 82’, dokumentrani film
Režija: Tonisalv Hristov
Scenario: Tonisla Hristov, Lubomir Tsvetkov
Producent: Kaarle Aho
Direktor fotografije: Prlin Ruevski
Muzika: Peter Dundakov

Uloge: Ivan Fransuzov, Angela Jekova, Vangel Jekov
Festivali i nagrade: najbolji dokumantarac na festvalu Rlatni Rijton, najbolji dokumentarac na festivalu Milenium docs against gravity, najbolji dokumenatarac Trieste FF, najbolji dokumenatarac Vašington DCFF 

Malo bugarsko selo smešteno na granici sa Turskom odoleva strancima još od vremena otomaskih Turaka. Trenutno se održavaju lokalni izbori, a značaj malog sela postaje politički važan jer je ono prvo na udaru sirijskih izbeglica, koje iz Turske ulaze u Bugarsku. Poštar Ivan ima novo političko rešenje za krizu: poželeti izbeglicama dobrodošlicu i primiti ih u selo kao nove stanovnike s obzirom da selo izumire, jer ljudi sve više odlaze u velike gradove. Njegovi politički protivnici bi ili zatvorili oči ili granicu i tako rešili problem. Ivan shvata da dobre namere nisu dovoljne za bilo kakvu promenu. Potrebno je učiniti nešto drugo. 

Tonislav Hristov je rođen 1978. u Vraci u Bugarskoj. U Finsku se preselio 2001. da bi snimio svoj prvi dokumenatrac Porodično blago. Snimio je više nagrađivanih dokumentaraca poput Pravila samačkog života (nagrada za najbolji dokumentarac u Sofiji), Soul Food Stories (prikazan  u takmičarskom programu prestižnog IDFA festivala u Amsterdamu), Ljubav i inžinjernig (prikazan na festivalima Tribeka u Njujorku, Hot Docs u Torontu i Vision du Reel u Nionu), te Dobri poštar.



21:00 ZVEZDANI DEČACI / Kaiken se kestää / Star Boys, 2017, 82’, igrani film
Režija i scenario: Visa Koiso-Kanttila
Producenti: Mika Ritalahti i Niko Ritalahti
Direktor fotografije: Jarkko T. Laine F.S.C.
Muzika: Per Störby Jutbring

Uloge: Vili Saarela, Olavi Angervo, Antti Luusuaniemi, Pihla Viitala, Tomi Enbuska, Malla Malmivaara, Risto Tuorila, Eeva-Maija Haukinen, Janne Raudaskoski
Festivali i nagrade: pet nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi, Geteborg film festival, Moskva film festival

Zvezdani dečaci je priča o dve porodice koje vezuje teška moralna kriza usled seksualne revolucije koja stiže u konzervativni i religiozni grad na severu Finske. Glavni junak je trinaestogodišnji dečak koji postaje svedok seksualnih sloboda svojih roditelja koji žude za ljubavlju i životom. Prateći njihove slobodne žurke, zbunjenost dečaka i njegovog najboljeg prijatelja sve više raste. Stilom magičnog realizma pratimo priču o prijateljstvu dva dečaka koji moraju da odrastu na neobičan način usled roditeljske preokupacije samima sobom. 

Visa Koiso-Kanttila je jedan od najpoznatijih dokumentarista u Finskoj i Skandinaviji. Njegovi dokumentarci Smisao života, Otac sinu, Portret čoveka, Kraj linije, Aktivista i Prognani su osvojili nekoliko značajnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim festivalima. Film Zvezdani dečaci je njegov igrani debi. 

Ponedeljak, 23. 4.



19:00 HOBIHORS REVOLUCIJA / Hobbyhorse revolution, 2017, 89’, dokumentarni film
Režija i scenario: Selma Vilhunen
Producent: Venla Hell Stendt
Direktori fotografije: Sari Aaltonen, Selma Vilhunen
Muzika: Henrik Oja

Uloge: Mariam Njie, Elsa Salo, Alisa Aarniomaki
Festivali i nagrade: Grand Prix Tampere Film Festival: Risto Jarva, nagrada publike na Cinekid Amsterdam, nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi za najbolji dokumentarni film.


Film prati tri tinejdžerke čiji je život potpuno izmenjen njihovim novim hobijem. Hobihors je stara tradicionalna igra u kojoj deca jašu drveni štap sa napravljenom konjskom glavom na vrhu. Međutim, ove tri tinejdžerke podižu ovu igru na novi nivo. Hobisti postaju nezvanična organizacija koja funkcioniše dobrovoljno preko instagrama i drugih društvenih mreža. Oni su od ove stare neobične igre napravili festival sa takmičarskim karakterom. Ljubav mladih prema ovoj neobičnoj igri počinje da se širi i van granica Finske. 

Selma Vilhunen je scenaristkinja i rediteljka dokumentarnih i igranih filmova nominovana za nagradu Evropske filmske akademije. Diplomirala je na univerzitetu u Turku i režirala je dugometražni dokumentarac Pesma, koji je premijerno prikazan u Finskoj u aprilu 2014, i kratki igrani filma Moram li ja da brinem o svemu? 2012, nominovan za Oskara za najbolji kratki film te godine. Režirala je nagrađivani dokumentarac Poni devojke 2008. i debitantski igrani film Homesick 2005. Jedna je od suosnivača filmske kopanije Tuffi Films u Helsinkiju. 



21:00 ZEMLJA ČUDA / Joulumaa / Wonderland, 2017, 90’, igrani film
Režija i scenario: Inari Niemi
Producent: Miia Haavisto
Direktor fotografije: Sari Aaltonen
Muzika: Joel Melasniemi

Uloge: Milka Ahlroth, Eino Heiskanen, Niina Koponen
Festivali i nagrade: četiri nominacije za finsku nacionalnu nagradu Jusi

Una i Ture su mlad urban par koji vodi slobodan život punim plućima. Planiraju put na selo sa nekoliko noćenja. Sa druge strane, sredovečna žena Helena je sama, jer ju je muž Hari ostavio i otišao sa mlađom ženom. Ona pokušava da se sabere i u tome joj pomaže prijateljica Uli, koja takođe predlaže da provedu nekoliko dana na selu. Svi se upoznaju, ali ništa ne ide onako kako bi trebalo. Ovo je priča o snovima i realnosti.

Inari Niemi je studirala na Helsinki Metropolia Univerzitetu. Režirala je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, posle kojih je snimila svoj prvi celovečernji dokumentarac Robin o finskoj tinejdžerskoj zvezdi. Njen prvi igrani celovečernji film je Summertime iz 2014.

GOSTI

Kulturni centar Beograd će u okviru Nedelje finskog filma ove godine ugostiti tri izuzetna gosta.

JAANA PUSKALA  je šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti sve prisutniji na međunarodnoj festivalskoj sceni.

Od 2010. u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Ambasadom Finske organizuje Nedelju finskog filma. Na obostrano zadovoljstvo, Nedelja finskog filma u Beogradu postala je tradicionalna bijenalna manifestacija. Radujemo joj se kao starom prijatelju i velikom profesionalcu.

TEEMU NIKKI  je sin farmera iz Sisma u Finskoj i samouki reditelj. Režirao je desetine kratkih filmova i stotine reklama, muzičkih spotova, televizijskih serija, kao i dva igrana filma: Lovemilla i Tri puta Simo. Filmovi ovog žanrovski raznovrsnog reditelja do sada su prikazani i nagrađivani na festivalima u Sandensu, Sijetlu, Kanu (za mlade talente), CICFF, Tampere Film Festivalu, MoMa, Klenmon Ferandu.

Teemu će beogradskoj publici predstaviti svoj drugi igrani film Eutanazista, crnu komediju o čoveku koji ubija kućne ljubimce. Eutanazista je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Torontu, a na festivalu u Tokiju osvojio je nagradu za najbolji scenario.

ARI MATIKAINEN  je scenarista, reditelj i producent dokumentarnih filmova i televizijskih serija. Diplomirao je na Univerzitetu umetnosti i dizajna u Helsinkiju, kao reditelj. Njegov diplomski film Usamljeni hotel je bio distribuiran širom Finske i osvojio je nacionalnu Jusi nagradu za najbolji dokumentarac. Njegovi dokumentarni filmovi Rat i mir u glavi, Ruska sloboda i Zavtra prikazani su mnogim inostranim festivalima.  

Ari će se beogradskoj publici predstaviti kao producent filma Neoprošteno reditelja Larsa Feldballea Petrsena, uzbudljivog dokumentarca o ratnom zločincu iz Bosne i Hercegovine koji nakon odsluženja kazne u haškom zatvoru ne može da nastavi normalan život. Film je sa velikim uspehom prikazan na prestižnim festivalima dokumentarnog filma.

KAARLE AHO  je diplomirao istoriju umetnosti na Univerzitetu u Helsinkiju, a završio je i filmske radionice EAVE i EURODOKS. Kao poroducent počeo je da radi u producentskoj kući Making Movies u Helsinkiju, gde je producirao tri igrana filma, 4 TV-drame, preko 60 dokumantranih filmova koji su prikazani na međunarodnim festivalima, poput filma Crni led reditelja Petrija Kotvice, koji je svetsku premijeru imao u zvaničnom takmičarskom programu Berlinala 2008. Iste godine ga je, sa kolegom Kaijem Nordbergom, Finska asocijacija producenata proglasila za finskog producenta godine.

Kaarle Aho će kao producent beogradskoj publici predstaviti igrane filmove Mala krila i Zakon zemlje i dokumentarni film Dobri poštar.

Нема коментара:

Постави коментар