субота, 03. март 2018.

ODJECI BELDOCS-A U DOB-U: VENERA ZA 8. MART

 
Nakon uspešnih projekcija filmova „Žena i glečer“ i „The Black Power Mixtape 1967-1975“, Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma Beldocs i Dom omladine Beograda nastavljaju saradnju na programu „Odjeci Beldocs-a u DOB-u“ projekcijom dokumentarnog filma „Venera“ u režiji Lee Glob i Mate Karle Albreksten. Film će biti prikazan u četvrtak 8. mart od 20 sati u Velikoj sali DOB, a cena ulaznice je 150 dinara.

Ovo projekcijom, Beldocs i Dom omladine žele da doprinesu obeležavanju Dana žena, 8. marta, te je zato i odabran film „Venera“ koji prikazuje hrabrost i seksualnost žena u današnjem svetu. Film je prikazan i nagrađivan na više desetina festivala širom sveta. 


O filmu „Venera“ (Danska/Norveška, 2016, 80')
 
 

Dve rediteljke traže žene za uloge u erotskom filmu, zasnovanom na njihovim sopstvenim seksualnim iskustvima. Više od 100 radoznalih žena odgovara na poziv i pojavljuje se na audiciji, ali kasting dobija neočekivan obrt. Žene sa svojim dubokim ličnim pričama, polako počinju da preuzimaju vodeću ulogu. Intimni prostor koji rediteljke stvaraju stimuliše žene da postanu otvorenije i njihova iskrenost otkriva potencijal za kreiranje novog jezika ženske seksualnosti. Venera istržuje kako nova generacija mladih žena godine 2016. definiše sebe kao seksualna bića.

Režija: Lea Glob, Mate Karla Albreksten
Kamera: Ketrin Koleman 
Montaža: Sign Rebeka Kaufman 
Muzika: Ola Kbemberg  
Produkcija: Kristine Barford / Danish Documentary Production, Džaspar džek i Ana Ljungmark / House of Real


Programom „Odjeci Beldocs-a u DOB-u“ Dom omladine Beograda i Beldocs u kontinuitetu predstavljaju beogradskoj publici najbolja dokumentaristička ostvarenja iz celog sveta i iz Srbije. Tako će se vrhunska dela savremene dokumentaristike naći u redovnom programu Doma omladine, tokom cele godine.


Drugi krug takmičenja  #europeanfilmchallenge
 
Gledaoci i ovog filma mogu učestvovati na #europeanfilmchallenge, jer je u toku drugi krug takmičenja. Pobednik ovog ciklusa osvojiće nagradno putovanje na predstojeći Kanski filmski festival. Pravo učešća imaju gledaoci stariji od 18 godina, koji su odgledali 10 različitih evropskih dokumentarnih filmova na različitim platformama (internetu, bioskopima, festivalima, televiziji, itd.), objavili naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavili fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nagradna igra predstavlja deo velikog evropskog interaktivnog projekta, koji uključuje upotrebu inovativnih i digitalnih promotivnih tehnika i alata, kako bi se doprinelo većoj cirkulaciji evropskih filmova na različitim platformama. Takmičenje se odvija u šest evropskih zemalja: Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji. Organizator takmičenja u Srbiji je Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.
 
 
ODJECI BELDOCS-A U DOB-U: VENERA ZA 8. MART

Četvrtak, 8. mart 2018. u 20:00
Velika sala Doma omladine Beograda

1 коментар: