четвртак, 01. март 2018.

46. FEST – DVOSTRUKI LJUBAVNIK
Ljubav psihologa i pacijenta, izvesna je kao naklonost dželata i žrtve. 

A šta ljubav ima s tim u ovom filmu? 

Kloe, osetljiva mlada žena nakonjena depresivnim stanjima, započinje da odlazi na psihoterapiju koja ubrzo biva obustavljena. Psihoterapeut se u nju zagledao i više nije skocentrisan na posao. Postao je subjektivan, dotle da joj se prepušta uprkos dijagnozi. Ubrzo, kad su se već skućili, Kloe otkriva da njen ljubavnik drži u tajnosti deo svoje ličnosti. 

Da je udvojen... 

A kako stvari stoje s njom?


Na trenutke me je ovaj film podsetio na „Obučenu da ubije“, „Fatalnu privlačnost“, pa i na „Osmi putnik“. Premijeru je imao na Kanskom filmskom festivalu, kada je navodno šokirao publiku eksplicitnim scenama. 

Meni lično to deluje samo kao dobra reklama, jer slična reakcija nije zabeležena kod beogradske publike, koja je burno reagovala u nekimo drugim slučajevima (Bitefovski Olimp-ili je tu problem ipak bio 3D).


Film pokreće neka interesantna i vašem izveštaču dosad nepoznata pitanja (jedinac je):

Da li su jedinci snažniji od blizanaca?

Da li je prvi od blizanaca dominantan?

Da li ste čuli za za slučaj djevojčice koja je rođena trudna?

Ko su parazitni (kanibalistički) blizanci?Za mene je najizazovnije bilo saznanje o postojanju parazitskih blizanaca. Nisam pojma imao da tako nešto postoji, te sam se zainteresovao i rezultate delim s vama. 

Radi se u slučaju kada jedan potpuno razvijeni blizanac u sebi nosi nerazvijeno ili delomično razvijeno telo blizanca. Ne, ne radi se o nikakvim novinarskim patkama ili SF fantazijama autora ovog filma, već o najneobičnijem medicinskom fenomenu. 

Tako su lekari iz Saudijske Arabije zabeležili pojavu devojčice koja je rođena trudna. Naime, njena  majka je nosila blizance, ali su se fetusi razvili abnomalno, uzrokujući retko stanje poznato kao "fetus in fetu". 

Ova nenormalnost izazvao je da je jedan fetus rastao unutar drugog. Ovakva pojava dešava se, statiika tvrdi, na svakih 500 hiljada rođenja. 

Sličan slučaj zabežen je u Indiji, gde je 36-godišnji Sanjua Bhagatha, muškarac koji je muku mučio s povećim stomakom, pomirivši se sa svojom figurom, iako je hronično trpeo izvesnu nelagodu i bol, završio u bolnici, gde su mu lekari konstatovali tumor i spremili ga za operaciju. 

Ali, kako to već piše u lošim i senzacijalističkim štivima, ono to je video, ostavilo je doktora Mehtu bez daha. Nije mogao da veruje onome šta je video...

Ugledao je nešto što nije uopšte očekivao. Prenosimo njegove potresne reči: 

„Stavio sam ruku unutra i osetio da se tamo nalazi mnogo kosti. Prvo je pojavio jedan ud, zatim neki delovi genitalija, nakon toga deo kose, čeljust... Na moje iznenađenje i užas, mogao sam da se rukujem s nekim tamo unutra. To je za mene bio ogroman šok.“

Ono što je uklonjeno iz Bhagathovog stomaka, zapravo je bilo mutirano telo njegovog brata blizanca.

No, dešavale su se i slične pojave, koje su čak bile vidljive. Takav je slučaj dečaka Deepaka Paswaana, rođenog u Biharu, takođe u Indiji, kojem je parazitski blizanac visio iz trbuha. On je detinjstvo proveo noseći naokolo nerazvijene udove svog brata blizanca, sve dok ekipa od šest hirurga nije uklonila dodatne udove jer je njegov život bio stavljen na kocku. Posednja dva sata proveli su povezujući krvne žile koje je Deepak dotad delio sa svojim nesuđenim bratom. 

Medicinsko objašnjenje ove pojave bi glasilo: U vrlo ranoj fazi trudnoće, dok još oba fetusa dele zajedničku posteljicu, jedan se od fetusa obmota i zagrili drugog. Obmotani blizanac postaje parazit. Njegovo preživljavanje zavisi od preživljavanja blizanca domaćina, pošto ga on hrani, jer postoji samo jedan pupčana vrpca. Obično je sudbina podstanara nevesela. Ako prežive, on pak postaje opasnost za život svog domaćina.

Ispostavlja se da je ovo ljubavni triler o deljenju i trpljenju.
Zovem se Nenad  i pomalo sam uznemiren...

Fransoa Ozon rođen je 1967. godine u Parizu. Diplomirao je 1993. na prestižnom fakultetu za filmsku umetnost, La Fémis, a danas radi kao scenarista i reditelj. 

Široj publici je poznat po filmovima Bazen, Osam žena i U kući. 

Bio je član žirija Glavnog takmičarskog programa na 62. Berlinskom filmskom festivalu 2012. godine.

 

DVOSTRUKI LJUBAVNIKL’AMANT DOUBLE / THE DOUBLE LOVER


Država:     Francuska, Belgija / 2017
Program:     Fokus Evropa
Trajanje:     107'
Režija:     François Ozon
Scenario:     François Ozon
Uloge:     Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset
Festivali:     2017 Kan, Jerusalim / Cannes Film Festival, Jerusalem Film Festival 2018 Jerevan / Yerevan International Film Festival
Filmografija:     2017 L’amant double / Amant Double / Dvostruki ljubavnik
    2016 Frantz / Franc
    2014 Une nouvelle amie / The New Girlfriend / Nova prijateljica
    2013 Jeune & jolie / Young & Beautiful / Mlada i lepa
    2012 Dans la maison / In the House / U kući
    2010 Potiche / Trophy Wife / Žena za ukras
    2009 Le refuge / Hideaway 
    2009 Ricky
    2007 Angel
    2005 Le temps qui reste / Time to Leave
    2004 5x2 / 5x2:
    Pet puta dva
    2003 Swimming Pool / Bazen
    2002 8 Femmes / 8 Women / Osam žena
    2000 Sous le sable / Under the Sand
    2000 Gouttes d'eau sur pierres brûlantes / Water Drops on Burning Rocks
    1999 Les amants criminels / Criminal Lovers
    1998 Sitcom
    1997 Regarde la mer / See the Sea
Fotografija:     Manu Dacosse
Montaža:     Laure Gardette
Muzika:     Philippe Rombi
Producent:     Éric Altmayer, Nicolas Altmayer
Produkcija:     Mandarin Films, FOZ, Mars Films, Films Distribution, France 2 Cinéma, Scope Pictures,
    FD
Distributer:     MCF MegaCom Film

Нема коментара:

Постави коментар