четвртак, 4. јул 2019.

Životinje u Africi Erlanda Lua



Novi roman Erlenda Lua - opominjuće ozbiljan i urnebesno smešan

Pet pojedinaca ‒ zubar, biolog, filmski montažer, pisac i policijska istražiteljka ‒ napuštaju svoj dotadašnji život, obuzeti neobičnim sklonostima i idejama. Apsurdnost savremenog sveta prešla je sve granice, pa se Lu ovog puta odlučio za krajnju radikalizaciju – glavni junaci shvataju da, ako svet treba da preživi, neko mora da stane na crtu.

Očuvanje životne sredine, afrički turizam bizarnog sadržaja, leopard-fetišizam, sodomija na kenijskom tlu, muž koji postaje homoseksualac, gubitak ruke, noge, života – sve je to deo ovog luovskog cirkusa koji je istovremeno zastrašujuće i opominjuće ozbiljan i urnebesno smešan. Životinje u Africi je priča o nemoći, aktivizmu, nonkonformizmu i neobuzdanoj strasti.

Erlend Lu je rođen 1969. godine u Norveškoj. Pravio je kratke filmove i muzičke spotove, radio je u pozorištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodilac poezije.

Objavio je romane: Prohujalo sa ženom (1993), Naivan. Super. (1996), L (1999), Činjenice o Finskoj (2001), Dopler (2004), Volvo Kamioni (2005), Mulej (2007), Mirni dani u Miksing Partu (2010), Fvonk (2011), Popis (2013), Kraj nama poznatog sveta(2015) kao i sedam knjiga za decu.

Po njegovom scenariju 2000. godine snimljen je film Detektor.

Za kratko vreme postao je kultni norveški pisac, a knjige su mu prevedene na više od dvadeset svetskih jezika.

Dobitnik je više nagrada, među kojima su najvažnije: Nagrada Ministarstva kulture Norveške za dečju slikovnicu Veliki crveni pas, 1996. godine; Nagrada kritike za dečji roman Kurte quo vadis?, 1998; Nagrada knjižara za roman L, 1999; U Strazburu je 2006. godine dobio Evropsku nagradu mladih čitalaca (Prix européen des jeunes lecteurs) za roman Naivan. Super.

Нема коментара:

Постави коментар