уторак, 16. јул 2019.

Novi roman Srđana V. Tešina Lične i društvene drame




Novi roman jednog od vodećih pisaca srednje generacije u srpskoj književnosti Srđana V. Tešina Moje objavljen je upravo u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Tri odustanka od poezije ispunila su uzbudljivu i nesmirujuću priču novog Tešinovog romana. Jedno je odustanak Danila Kiša od poezije iz koga je proistekla jedna od najblistavijih priča moderne srpske knjižvnosti. Drugo je odustanak piščeve majke, Milice Zrnić Tešin, od poezije za koju je dobila rane nagrade i okretanje iskustvima porodičnog života, sve do tragične smrti. Treći je odustanak samog pisca od poezije i posvećivanje pisanju proze u kojoj se ogleda drama savremenog života. 

Troje ljudi različitih ljudskih i književnih sudbina, u različitim trenucima i vođeni različitim motivima, doneli su odluku da odustanu od pesništva i ta je odluka presudno uticala na sve njihove buduće izbore.

Tu počinje roman Moje u kome se prepliću porodične i književne istorije, društvena istorija druge Jugoslavije i savremene okolnosti, devedesete godine i izgubljeno vreme čitave jedne generacije, lične i društvene drame, biografije i imaginacija, mašta i činjenice, autofikcija i uzbudljiva priča ovog i minulog vremena.

Potraga za iščezlim pesnicima suočava nas sa vremenom koje nije okončano i sa događajima koji i dalje učestvuju u našim životima. Otuda je Tešinov roman Moje knjiga sa kojom čitaoci neće biti ravnodušni.

Moje je neobična, nestandardna, poštena i potresna knjiga. Verujem da će ovaj roman ponovo podstaći i prodžarati mnoge duhove, ne samo mokrinske, kikindske i banatske, ali i to je deo sudbine pisca i deo sudbine književnosti. Roman Srđana V. Tešina će vas podsetiti na vaše izbore i na vaše odustanke, ali i na događaje koje ste zaboravili i na događaje koje nipošto ne želite da zaboravite“,  kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.



Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) studirao je filozofiju i komunikologiju, a diplomirao na poetici kratke priče.

Autor je jedanaest knjiga i priređivač šest antologija kratkih priča.

Važniji naslovi: Antologija najboljih naslova, Kroz pustinju i prašinu, Kuvarove kletve i druge gadosti, Ispod crte, Priče s Marsa i Gori gori gori.

Dobitnik je nagrade „Borislav Pekić“, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine i Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine.

Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika.

Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti. Njegova priča Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?, iz zbirke Priče s Marsa, uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američko-englesko-irskog izdavača Dalkey Archive Press.

Нема коментара:

Постави коментар