петак, 5. јул 2019.

Performans "Making The Motherboard" (Stvaranje matične ploče) / MSUB


Utorak, 9. jul 2019. godine u 19 časova 
Muzej savremene umetnosti

Performans Making The Motherboard (Stvaranje matične ploče) biće izveden 9. jula 2019. godine od 19 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Vizuelne umetnice Margareta Jelić i Dragana Žarevac će na metalnoj ogradi stepeništa ispred ulaza u Muzej fiksirati žičanu potku u koju će uplitati reciklirana creva za navodnjavanje i na taj način će konstrukcija stepeništa postati deo “tkanine” koja je, uz zvuk analognog sintisajzera, krajnji proizvod performansa. Umetnice su odabrale formu“tkanja” na osnovu činjenice da je Žakardov razboj sa početka devetnaestog veka bio preteča današnjeg kompjutera. Žakard je izmislio razboj kontrolisan izbušenim karticama koje su zapravo neka vrsta binarnog zapisa (0 i 1) i osnova binarnog brojčanog sistema korišćenog u svim savremenim računarima. Razvoj kompjutera, kako ističe Lev Manovič, neodvojiv je od razvoja novih medija i prelaska na digitalni zapis slike, zvuka i teksta.

Istovremeno, u zgradi Muzeja biće projektovan video rad Saving the Motherboard (Sačuvati matičnu ploču) u formi muzičkog spota na tekst sačinjen od citata iz dela The Posthuman Rozi Brajdoti. Jelić i Žarevac su komponovale i izvele muzičku kompoziciju i protagoniskinje su ovog video-performansa.

Performans i video promovišu ideju o etici održivosti (Rozi Brajdoti) koja ukazuju na velike kontradikcije i forme društvenih i moralnih nejednakosti izazvanih naprednim tehnologijama, kao i na važnost osvešćivanja položaja subjekta koji ne odbacuje dostignuća nauke i biotehnologije.  Povratkom na „neotuđeni“ rad, u kome je čovek bio u direktnom kontaktu sa proizvodom svoga rada, čovek se vraća sebi, kao biće koje nije digitalno po prirodi.

MARGARETA JELIĆ je višemedijska umetnica i teoretičarka. Njen rad uključuje slikarstvo, instalaciju, video, animaciju i zvuk. Od 1991. izlaže u Srbiji i u inostranstvu (u Mađarskoj, Austriji, Francuskoj, Britaniji, SAD i Kanadi. Autorka je knjige o savremenoj umetnosti i teoriji: “Fragmentirani pogled u umetnosti i medijima 20. i 21. veka”. Njeni radovi su deo muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija (Muzej grada Beograda, MSUV, Galerija Nadežda Petrović itd.)

DRAGANA ŽAREVAC je medijska umetnica koja se bavi i kustoskom praksom i kreira radionice. Od kasnih 70-ih izlaže video, crtež, fotografiju, izvodi performanse i komponuje muziku za TV, pozorište, performanse i video. Njen rad je prikazan u Tate Modern, Centru Pompidou, ZKM, Arts in General, Kunsthalle Beč, Kunstwerke Berlin, MSUB itd. Nagrade i priznanja: ZKM, Video Medeja, Galerija „Nadežda Petrović“, Ministarstva kulture u Srbiji i Francuskoj itd.

Нема коментара:

Постави коментар