петак, 26. јул 2019.

ОТВАРАЊЕ АВГУСТОВСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА




ЧЕТВРТАК, 1. август у 20:00


БРАНИБОР ДЕБЕЉКОВИЋ, ЛИЦА

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
1 – 29. август 2019.

Мајстор фотографије, носилац титула EFIAP (Екселенција Међународног савеза фотографске уметности, франц. Excellence Fédération Internationale de l'Art Photographique), уметник са више од двеста самосталних и колективних изложби, професор на ФДУ од 1976. до 1983, историчар и теоретичар фотографије са више од стотину чланака  – Бранибор Дебељковић (Приштина, 15. април 1916  ̶  Монтреал, 13. јул 2003) је заузео место водећe личности у српској фотографији друге половине XX века.

Бројка од више хиљада фотографских дела најубедљивије сведочи о каквом је прегнућу реч. Овај импресиван податак, уобичајено, узрокује потешкоће у одабиру фотографија за изложбу, међутим, у овом случају, није их било, јер је проф. Дебељковић сам начинио избор фотографија, тематски се недвосмислено определивши за портрет и то портрет који је у његовом опусу настајао више од педесет година.

Нажалост, проф. Дебељковић није дочекао и да постави своју последњу изложбу.

Све изложене фотографије припадају колекцији професорове унуке Милене Дебељковић, која је похрањена у Народној библиотеци Србије, у Фонду целине библиотеке и легати  ̶  Легату Бранибора Дебељковића.

Изложбу прати обиман каталог са репродукцијама свих изложених портрета које прати  ауторов детаљан опис начина њиховог настанка (само неколико нема описе) и уводник Неке личне рефлексије, као и текст Драгице Вукадиновић Европа као болест.

Више о изложби овде.


МАРКО СТОЈАНОВИЋ, ЕКСТЕРИТОРИЈЕ
 
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
1 – 29. август 2019.

Изложба Марка Стојановића под називом „Екстериторије“ представља фотографије из истоимене серије које бележе палету људског делања од Њујорка до Хошимина. Један фокус ове серије јесу фотографије зумираних екстериторија – урбани или асоцијативни пејзажи који зраче меланхолијом ћорсокака. Други фокус су мањи објекти, представљени као фотографске фусноте, који славе савремену људску продукцију. 

Прикупљање ових минијатурних објеката, од милитантних друштвених игара до необичних меморабилија, за аутора представља чин превентивне археологије. Стојановићеве „Екстериторије“ су слика зрелог антропоценог окружења – портрет који настаје у тренутку прелаза из високе ренесансе у маниризам, осликава микро девијације у савременом благостању. „Екстериторије“ нам предлажу начин препознавања скривених, често неочекиваних могућности предела, акција или предмета у пејзажу наше свакодневнице. 

Својом опсервацијом и постављеним фуснотама, „Екстериторије“ такође сецирају појмове територије (као функције моћи), места (као тачке човекове интервенције) и простора (као носиоца могућности свакодневног, и шире). 

А тиме нас заиста подстичу да препознамо и преиспитамо екстериторије у којима живимо, као и оне које сами стварамо.

Више о изложби  овде.



*Програм у Галерији Podroom се не реализује током августа због радова у галерији. Редовни програм Podroomа наставља се од септембра.

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом, државним и верским празницима.

Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе

Нема коментара:

Постави коментар