понедељак, 29. јул 2019.

Turneja Tanje Stupar Trifunović







Tanja Stupar Trifunović je proteklih dana započela književnu turneju po bibliotekama u Republici Srpskoj.

Turneja Tanje Stupar Trifunović počela je u Narodnoj biblioteci „Danilo Kiš“ u Tesliću. Potom je usledilo književno veče s Tanjom Stupar Trifunović u organizaciji Udruženja „Liber“ i Narodne biblioteke „Vladimir Gaćinović“ u Bileći. Treće književno veče održano je u Narodnoj biblioteci „Dr Ljubo Mihić“ u Ljubinju.



Tanja Stupar Trifunović je na književnim večerima u Tesliću, Bileći i Ljubinju predstavila svoj novi roman Otkako sam kupila labuda, koji je objavljen nedavno u izdanju Arhipelaga, kao i prethodni roman Satovi u majčinoj sobi, za koji je dobila Evropsku nagradu za književnost, i knjigu pesama Razmnožavanje domaćih životinja, za koju je dobila Nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“.

Na ovim veoma posećenim književnim večerima autorkama je razgovarala sa publikom o temama i poetici svojih knjiga, kao i o njihovom odjeku kod kritike i publike.



Otkako sam kupila labuda je neodoljiv roman o ljubavi i rastanku. Kroz ceo roman Otkako sam kupila labuda Tanja Stupar Trifunović vodi jaku i uskomešanu priču o zabranjenoj ljubavi i o ludilu strasti. Pri tome, pažljivo su motivisani postupci junakinja, njihova rastrzanost u košmaru savremenih svakodnevnih okolnosti, njihova razapetost između strasti i nužnosti, između ljubavi i tabua, između zadatih okolnosti i prekoračenja.
Junakinje romana Otkako sam kupila labudaupućene su intenzivno jedna na drugu u razmeni strasti i napetosti, ljubavi i mržnje, svađe i sklada, unutrašnjih potreba i izgovorenih i neizgovorenih strahova. U njihovom odnosu vidi se ne samo čudo ljubavi i strasti, koje progovara sa nesvakidašnjom snagom u ovom efektnom romanu, nego i čudo modernih strahova i sav zev generacijskih raskola i razlika.

Нема коментара:

Постави коментар