среда, 3. јул 2019.

Књижевни првенац Филипа Грбића у издању Вулкан издаваштва: Руминације о предстојећој катастрофи



Љубитељи савремене књижевности моћи ће да уживају у првом роману Филипа Грбића под називом Руминације о предстојећој катастрофи у новом издању Вулкан издаваштва. За свој књижевни првенац, о којем сви и даље причају, Филип је освојио престижну Награду Милош Црњански.
Поставивши у средиште душевног живота својих јунака осећања страха и неурозе, емотивне пренапрегнутости и истовремене испражњености, роман Руминације о предстојећој катастрофи дотакао је једно од најзначајнијих својстава модерне стварности. Јунаци овог романа, становници Београда, млади и беспомоћни, нервозни и насилни, у колоплету досаде и дроге, насиља и секса, сугестивно дочаравају колорит једног доба празнине. На дну приказане вишеструке разрованости људске душе и животних околности препознатљив остаје један траг сентименталности: као једва видљива светлост са дна провалије. Тај сентиментални тон као да назначује сачуване могућности нечега што је наизглед нестало: симпатије и осећања блискости између мушкарца и жене, који, међутим, нису последња реч приповедања него последње искушење.
О Грбићевом роману говорили су многи познаваоци писане речи, међу којима је и историчар књижевности, филозоф, професор и председник Задужбине Милоша Црњанског Мило Ломпар. Професор Ломпар сматра да је Грбић романом остварио комуникацију три различита слоја: танане психолошке мреже која испуњава ликове, динамичног заплета који их поставља у ситуације и тиме открива у чињењу а не само у размишљању и развијене интелектуалности, која даје смисаону перспективу ликовима и ситуацијама.
Аутор Филип Грбић рођен је 1984. године у Београду. После завршене Треће београдске гимназије дипломирао је филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Предаје филозофију, ради као библиотекар и бави се књижевним превођењем. За роман Руминације о предстојећој катастрофи добио је Награду „Милош Црњански за 2016. и 2017. годину, а за други по реду роман, Прелест, Награду „Бранко Ћопић“.

Нема коментара:

Постави коментар