петак, 5. јул 2019.

НАЛИЧЈЕ КОЖЕ Ирене Пашић




Отварање изложбе радова докторског уметничког пројекта Ирене Пашић под називом НАЛИЧЈЕ КОЖЕ одржаће се  у Галерији ФЛУ, Кнез Михаилова 53, Београд  у понедељак, 15. јула 2019. године, у 19ч.



Уметница Ирена Пашић своје апстрактне представе, њихова психолошка и емотивна значења креира инспирисана лепотом природе и њеним призорима, са вером у њену лепоту, као и у естетски лепо. Кроз ликовна истраживања материјалности боје и композитних односа бојених форми, уметница тежи да представи како енергије, тако и метаморфозе, које флуидно претачући се, афирмишу визије  нове и другачије стварности. Узимајући у обзир Хорацијеву изјаву „Слика је песма без речи“ и заузимајући став да сликарство означава присуство, Ирена Пашић преко боје и разиграних експеримената, гради своју осликану поезију.

Изложба ће трајати до 29. јула 2019. године.





Слике су биле први преносиоци значења. Слике имају дуг животни век који им даје статус врло апстрактних елемената. Оне нам увек дају смисао, без обира колико дуго биле окачене у музеју, три или пет стотина година. Свака слика има тај узбудљив моменат пролаза кроз време, у магично време. На први поглед могло би се помислити да је наивно размишљати да сликајући, тиме хватамо нечију душу или преузимамо контролу над стварима. Али, то заиста има везе са свим тим. По мом мишљењу, слика треба да пређе у једну врсту апстракције, која се полако раствара, претаче у сасвим друго кроз рад и кроз време, омогућавајући виђење ствари кроз њу.

Стварност није дата једном заувек и историја јесте непрекидан низ различитих генерација стварног-реалног, што се видно испољава у филозофским, научним и уметничким представама. Тако да након модернистичког и концептуалног, савремено сликарство, које је моје поље уметичког истраживања, постаје катализатор позиције да слика није само слика, она је и репрезентација идеја о сликарству. 

Сликарство је полазило од различитих метода изражавања стварности, снова и унутрашњих визија, да би кроз апстракцију вођство преузела осећања. Скривени пејзажи ових визија откривају се између фигуративног и апстрактног, преклапају се и преламају без јасних граница, мешајући се и привлачећи се. Унутрашње визије превазилазе оквире ума и филозофских судова, нераздвојне су од осећајног искуства, потребна је уметност да би се пребивала места која разум не досеже.  

Одувек су ме привлачили пејзажи – стања душе, који се први пут појављују у сликарству романтизма, код Гоје у његовим Црним сликама (1819-1823), код Констабла или Тарнера, или пак емотивни пејзажи у филмовима Антонионија, Тарковског, Сокурова. То су визуеални текстови, који се могу ишчитавати, као представе пејзажа које је видео сликар или режисер, или пак као манифестације и дискурси око њихових психолошких стања у тренуцима док су их сликали или снимали.

Ова серија слика је инспирисана лепотом природе, динамиком и композицијама, разноликошћу боја и форми које могу да се пронађу у њој. Ја верујем у лепоту, мени је лепота потребна. Од мог раног одрастања уз близак и готово свакодневни однос са природом, фасцинирана сам њоме. Свака боја у природи има своју специфичну потребу, сврху, употребу, циљ.  Као и у природи, у мом сликарству укључен је широк спектар боја са циљем репрезентовања. У мом раду све боје су подједнако значајне, с циљем да се приближим и да призовем емоцију “сублимације у природи“ налик оним путницима од пре два века (са краја 18. и  почетка 19. века): онима који су у потрази за новим емоцијама,  развијали и неговали укус и осећај за егзотично, интересантно, занимљиво, различито, изненађујуће.



поводом изложбе НАЛИЧЈЕ КОЖЕ изјавила је Ирена Пашић.

 

Ирена Пашић је рођена 1975. године у Аранђеловцу. 

Дипломирала је 1999. године, Одсек сликарство и магистрирала 2005. године на ФЛУ у Београду, Одсек цртеж, у класи професора Гордана Николића.

Током студија на ФЛУ награђена је два пута Наградом Фонда Петра Лубарде.
У периоду од 1996/2003. године била је стипендисткиња Републичке фондације за развој научног и уметничког подмлатка. 

Од 2003. године живела је и радила у Шпанији, где је била на докторским студијама на Универзитету у Барселони, Одсек сликарство, у периоду од 2003/2006. године.
Од 2016. године на докторским уметничким студијама, Факултет ликовних уметности, Одсек сликарство, Београд.

2007. године завршила је курс документарног креативног филма, Обсерваториј Барселона, Шпанија.

2008/2010. године студирала је у Центру за филмска студија у Каталуњи, Барселона, Шпанија.

Од 1996. године активно се бави уметничким радом и излаже, реализовала је 9 самосталних изложби и  учествовала на преко 20 групних изложби, симпозија и фестивала у земљи и иностранству.  

Радови јој се налазе у више приватних колекција у земљи и иностранству.

 Члан је УЛУС-а.

          Филмски пројекти

2007. Коаутор краткометражног документарног филма Остаци у сарадњи са Обсерваторијом, Барселона.
2001. Коаутор дугометражног документарног филма Quo vadis у сарадњи са Rmfilms, Чешка телевизија, Праг.

          Изложбе (избор)

2019.  art3F., Париз, Француска.
2019.  Innsbruck Art Fair, Аустрија.
2018.  YIA Art Fair, Париз, Француска.
2018.  Самостална изложба Све је из моје баште и тако добро мирише, Галерија Улус, Београд, Србија.
2017.  Колективна изложба Sebian Artist Venue, Београд, Србија.
2016.  Јесењи салон Улуса, Павиљон Цвијета Зузорић, Београд, Србија.
2016.  Самостална изложба Слагалице, Кућа Ђуре Јакшића, Београд, Србија.
2016.  Самостална изложба Слагалице, Галерија Општине Врачар, Београд, Србија.
2016.  Самостална изложба Загонетка/Riddle, Галерија 73, Београд, Србија.
2015.  Самостална изложба У мојој кожи, Мостови Балкана, Крагујевац, Србија.
2015.  Децембарска изложба Улуса, Павиљон Цвијета Зузорић, Београд, Србија.
2015.  Јесењи салон Улуса, Павиљон Цвијета Зузорић, Београд, Србија.
2015.  Самостална изложба Контрапункт, Смотра Мермер и звуци, Аранђеловац, Србија.
2014.  Децембарска изложба Улуса, Павиљон Цвијета Зузорић, Београд, Србија.
2012.  Колективна изложба Укрштања, Мадок Галерија, Барселона, Шпанија.
2011.  Колективна изложба Покер дама, Ла Галерија, Барселона, Шпанија.
2010.  Колективна изложба Рециклирање, Естер Монтуриол, Барселона, Шпанија.
2005.  Самостална изложба Фантазме, Факултет ликовних уметности, Београд, Србија.
2002.  Самостална изложба ПРОЈЕКАТ БЕБ са Маријом Кардосо, Евора, Португал.
2001.  Колективна изложба групе Деаорг, Праг, Чешка.
2000.  Колективна изложба колоније Јасна пољана, Бургас, Бугарска.

Нема коментара:

Постави коментар