субота, 6. јул 2019.

Dodeljene nagrade 48. Sofest-a / bis u DOB


Žiri takmičarskog programa 48. SOFEST-a u sastavu: Radoslav Zelenović (predsednik), Jovana Gavrilović (član), Dejan Dabić (član), odgledao je 18 filmova i jednoglasno doneo je sledeće odluke:



Nagrada GRAND PRIX festivala:
KOJA JE OVO DRŽAVA (u režiji Vinka Brešana, u produkciji Interfilm i Zillion film)



Gran Pri za najbolji film u celini dodeljuje se producentima filma "Koja je ovo država" u režiji Vinka Brešana. Ova kompleksna filmska priča ispričana nelinearnom dramaturgijom, u kojoj se kombinuju san i java, komični i dramski elementi, u suštini je melanholična satira koja opisuje stanje duha u našem regionu. Svaki segment filma, od glume do kamere i muzike, uklopljen u jednu neraskidivu celinu.

"Žiri je uspešno dokazao da film zaista nema granice. Lepo je kada se kao manjinska koprodukcija možete takmičiti, te osvojiti nagradu",  rekao je na Svečanoj ceremoniji zatvaranja Brešan: "U naslovu se krije usklik negodovanja na sve apsurde sa kojima se ljudi svakodnevno susreću. To smo digli do groteske, ali nas je stvarnost prestigla, pa su apsurdi postali činjenice."


Nagrada za najbolju režiju:
GORANU MARKOVIĆU za film DELIRIJUM TREMENS



Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Goranu Markoviću za film "Delirijum tremens", u kome je priču o glumcima i glumi podigao na nivo univerzalne metafore virtuoznim filmskim rukopisom, čime je još jednom potvrdio svoje mesto među klasicima domaće kinematografije.

"Nagrada mi veoma znači jer je „Sofest“ jedno od retkih preostalih mesta gde se neguje autorski film i dobra festivalska atmosfera, a i Sofest danas predstavlja jedini preostali festival nacionalnog filma",  istakao je reditelj Goran Marković, te dodao da je ulogu Dagija namenio preminulom Predragu Ejdusu, tako da je ovo i njegova nagrada.


Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu:
SNEŽANI BOGDANOVIĆ za film ŠAVOVI (u režiji Miroslava Terzića) 

 
Nagrada za najbolju žensku ulogu "Mira Stupica" dodeljuje se Snežani Bogdanović za ulogu Ane u filmu "Šavovi" u režiji Miroslava Terzića, koja postepeno, suptilno, poput tkanja, izgrađuje psihološku studiju žene koja ne odustaje od potrage za sinom čak i onda kada njeni bližnji to smatraju uzaludnim.


Nagrada „Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu:
TIHOMIRU STANIĆU za film DELIRIJUM TREMENS (u režiji Gorana Markovića)



Nagrada za najbolju mušku ulogu "Bata Živojinović" dodeljuje se Tihomiru Staniću za ulogu Dagija u filmu "Delirijum tremens" u režiji Gorana Markovića. Sugestivno dočarano preispitivanje glumca koji se nalazi na životnoj i stvaralačkoj prekretnici. Stanić je još jednom demonstrirao široki repertoar glumačkih mogućnosti - od komičnih do dramskih.


Specijalno priznanje stručnog žirija:
NEBOJŠI GLOGOVCU za ulogu u filmu JUŽNI VETAR (u režiji Miloša Avramovića)



Specijalno priznanje dodeljuje se posthumno Nebojši Glogovcu za ulogu Goluba u "Južnom vetru" reditelja Miloša Avramovića, kojom je potvrdio ne samo svoju glumačku neponovljivost, kreirajući zastrašujući lik glavnog antagoniste filma, već nam je, poslao i svojevrsno upozorenje. Ovo priznanje je povod da odamo počast celokupnom glumačkom doprinosu koji je dao srpskoj i kinematografijama u regionu.

"Potresao me je ovaj aplauz, koji potvrđuje odjeke dobra koje je Nebojša Glogovac za života činio i kao čovek i kao umetnik. Ovo je dokaz da Nebojša živi i živeće", rekla je glumčeva supruga Milica Glogovac.


Specijalno priznanje stručnog žirija:
filmu ZLOGONjE (u režiji Raška Miljkovića)



Specijalno priznanje za negovanje pomalo zapostavljenog, važnog žanra naše kinematografije, dečijeg filma, dodeljuje se filmu "Zlogonje" Raška Miljkovića, filmu sa humanom porukom koji sa zadovoljstvom gledaju sve generacije.




U ponedeljak 8. jula u Domu omladine Beograda, publika će besplatno moći da pogleda nagrađene filmove:



15:00 - Delirijum Tremens

17:00 - Šavovi

19:00 - Kralj Petar l

21:00 - Koja je ovo država




Нема коментара:

Постави коментар