среда, 3. јул 2019.

Razgovor i druženje sa timom izložbe „U dodiru sa“

Foto: Bojana Janjić / MSUB
Kustosi: Senka Ristivojević, Katarina Krstić Profesori: Radoš Antonijević, Mrđan Bajić Studenti: Nikita Živanović, Filip Đukić, Andreja Prokopijević, Luka Cvetković, Jelena Mirković, Bogdan Đukanović, Konstantinos Patelis Milićević, Katarina Bošković, Katarina Jovanović, Ana Marinković, Marija Tomić Savez slepih Srbije: Boris Dončić
Muzej savremene umetnosti
Četvrtak, 4.7.2019. u 17 časova

Zbog velikog interesovanja izložba će biti produžrena do 15.07.2019.

Publiku se poziva da zajedno sa kustosima, profesorima i studentima Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda prošeta izložbom i podeli utiske sa postavke, kako je novi pristup sagledavanju dela iz zbirki Muzeja pomogao da se vizuelno iskustvo obogati i proširi. 

Da uniformu Reljićevog oficira sa slike Čari rata osetite pod prstima; da Milićevićev Maslinjak  progovori zvukovima prirode; da osetite toplinu Tabakovićevog svetla na slici Svetlo, oblak, leptir; da dodirnete svetlosne oblike Popovićevog performansa Aksiomi; da čujete i osetite nelagodu studentskih demonstracija 1968. u Omčikusovoj slici Zagonetka šlema 2; da osetite delić jugoslovenskih radnih akcija sa letka Svi na posao Pive Karamatijevića ili da poezijom doživite Jakopičevu sliku Mesečina.
U dodiru sa je izložba koja obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti prilagođenih slepim i slabovidim osobama kroz interpretacije - radove studenata sa odseka Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Interpretacije su oblikovane u raznovrsnim umetničkim formama i medijima (od taktilnih i audio radova, do performansa i prostornih, ambijentalnih instalacija) i nastoje da što vernije prenesu značenja, priče, doživljaje dela iz zbirki Muzeja, da podstaknu novo iskustvo umetnosti.. 

Pored interpretativnih radova, izložbu prate legende prilagođene slabovidima, kao i legende štampane na Brajevom pismu. Takođe, svako izloženo delo prati i zvučni opis samog dela i informacije o autoru i delu, koji su dostupni na nosačima zvuka, a mogu se pruzeti i putem aplikacije Guide Me očitavanjem QR koda koji se nalazi kod svakog dela. Izložba nam nudi da umetnost sagledamo kroz jednu od njenih uloga – da bude putokaz, da pomogne da upoznamo sebe i spoznamo sopstvene mogućnosti i sposobnosti.

Нема коментара:

Постави коментар