петак, 26. јул 2019.

XXV Нишвил џез фестивал



Конференција за новинаре и музички програм поводом предстојећег Nišville jazz festival-a  одржани су у петак, 26. јула са почетком у 12:00 у Галерији Артгет и на платоу испред Културног центра Београда.



Међународни нишки џез фестивал Nišville 2019 одржаће се од 2. до 11. августа 2019. године. Главни фестивалски програм на нишкој Тврђави одвија се 8, 9, 10. и 11. августа. Десет дана, 20 бина, 300 програма и око хиљаду уметника, сума су сумарум ове угледне манифестације. Која је под знаком питања, пре свега због финансирања. Ниш је издашни покровитељ, али је Република нешто шкрта. Преко 60 % буџета Фестивала оде на техичка питања, а онда се средства истање за довођење угледних гостију, који би поткрепили реноме Фестивала. Засад, по инерцији, ствар иде захваљујући ентузијазму организаторе, али је хамлетовско питање докле ће тај перпетум мобиле догурати, без финансијске допуне. 

На овогодишњем Нишвилу наступиће Боб гелдоф, Мејсио Паркер, Кени Варнер, , Дејвид Мари, Џо Мерса Марли, Малина Мој, Кристијан Скот, Лари Вучковић, Влатко Стефановски и други. Поред музичког програма ту су и играни и документарни филмови, као и позоришне представе. 


Лари Вучковић, џез музичар са нашег тла, пијаниста, композитор и аранжер је добитник овогодишње награде за животно дело.




Предстојеће издање нишког фестивала је јубиларно, 25. по реду под именом Nišville jazz festival, и поред богатог музичког програма који чини главни програм, посетиоцима ће понудити и квалитетан међународни програм у оквиру Nišville Jazz Театарског фестивала, и бројне документарне и игране филмове са музичком тематиком у оквиру програма Nišville Movie Summit 2019. Њих сто на осам позорница



У оквиру главног програма, Nišville jazz festival-а, између осталих наступиће: 

Боб Гелдоф, Мејсио Паркер, Дејвид Мари, Џо Мерса Марли, Крис Потер, Малина Мој, Кени Вернер, Кристијан Скот, Лери Вучковић, Влатко Стефановски и многи други. Све о програму и извођачима можете сазнати на званичном сајту фестивала.


На прес конференцији су говорили: Иван Благојевић, директор Nišville Jazz фестивала, Маја Митић, уметнички директор Nišville Jazz Театарског фестивала и Игор Мишковић, члан београдског сатава Хашима, учесник фестивала. Најавили су, очекивано богат програм, од разноликог музичког до позоришног попут новог остварења Никите Миливојевића "Како вам драго", шекспировски, на ногама уз пиво и филмова


Како би представили део атмосфере карактеристичне за Nišville, након разговора са новинарима, у 12:30 на Тргу републике код фонтана изведен је музички програм – наступ састава Jazzysad Combo и плесне групе Swing’n’Roll.

Jazzysad Combo је ауторски бенд који наступа од 2016. године у саставу Андреј Максимовић, труба, Nagy Lehel, саксофон, Пеђа Михајловић, перкусије и удараљке и Jazzysad, грамофони и ритам машина. Бенд на наступима свира својеврсну мешавину џеза, фанка, соула и електронске музике, такозвани New Jazz,који подразумева и слободну интерпретацију и импровизацију.



Swing’n’Roll је екипа ентузијаста која негује плесове и музику из Swing и Rock’n’Roll ере који су обележили период од 20-их до 50-их година прошлог века. Осим часова swing плесова (lindy hop, boogie woogie, balboa), Swing’n’Roll организује тематске догађаје попут наступа, свирки, плесних вечери и радионица, са идејом добре забаве и едукације. Посетите њихов сајт и сазнајте више о овој расплесаној екипи.






Нема коментара:

Постави коментар