уторак, 2. јул 2019.

JDP U SEZONI 2018/2019




Premijere

U oktobru je premijerno izvedena predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića. Premijera predstave Ujka Vanja Antona Pavloviča Čehova u režiji Egona Savina odžana je u decembru. Na sceni Studio JDP u martu je premijeru imala predstava Natan Mudri Gotholda Efraima Lesinga u režiji Jovane Tomić. Poslednja premijera u ovoj sezoni, Lorencačo Alfreda de Misea u režiji Borisa Liješevića, održana je u maju na Sceni „Ljuba Tadić”.

Festivali i gostovanja

Kao i prethodnih godin predstave ove pozorišne kuće gostovale su na brojnim festivalima i scenama u zemlji i inostranstvu: Zagrebu, Rijeci i Bijelovaru (Hrvatska), Mostaru (BiH), Kranju i Ljubljani (Slovenija), Lazarevcu, Užicu, Rumi, Valjevu, Šapcu, Požarevcu, Mladenovcu. 

Predstave Ajnštajnovi snovi Alena Lajtmena u režiji Slobodana Unkovskog i Slučajna smrt jednog anarhiste Darija Foa u režiji Maje Maletković, izvedene su u Cankarjevom domu u Ljubljani u decembru.

Predstava Kralj Betajnove Ivana Cankara u režiji Milana Neškovića izvedena je na festivalu „Nedelja slovenačke drame” u Prešernovom gledališču u Kranju.

Zašto je poludeo gospodin R? Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u režiji Bobe Jelčića izvedena je na Pozorišnom festivalu „Teatar u jednom dejstvu” u Mladenovcu, Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu, Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska 2019“ u Mostaru i Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu.

Predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića gostovala je na sceni teatra Gavella u Zagrebu, učestvovala na Glumačkim svečanostima „Milivoje Živanović” u Požarevcu i na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci. Na festivalu u Rijeci izvedena je i predstava Sudnji dan Nila Labjuta u režiji Jane Maričić.  

Predstava Ujka Vanja A. P. Čehova u režiji Egona Savina učestvovala je na Teatarskom festivalu „Pozorišno proleće” u Šapcu i BOK festivalu u Bijelovaru.



Nagrade

Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića dobila je dve nagrade: Dragan Mićanović je osvojio Nagradu „Veljko Maričić” za najbolju mušku ulogu za lik Ljube, Nagradu „Veljko Maričić” za najbolju epizodnu ulogu dobila je Vesna Trivalić za ulogu Svetlane. Pobednica Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović” u Požarevcu je Jelisaveta Sablić. Ona je nagradu dobila za ulogu Bogdanke u predstavi Vrat od stakla.


Nagrada Ardalion za najbolju predstavu na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu, pripala je predstavi Zašto je poludeo gospodin R? Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera u režiji Bobe Jelčića. Nagrada Ardalion za najbolju režiju dodeljena je Bobi Jelčiću dok je Boris Isaković dobitnik Ardaliona za ulogu Gospodina R. 

Na Festivalu „Dani satire Fadila Hadžića" u Zagrebu Nagradu za najbolju režiju dobio je Bobo Jelčić za predstavu Zašto je poludeo gospodin R? dok je Nagradu za najbolju mušku ulogu „Mladen Crnobrnja Gumbek" osvojio je Boris Isaković za ulogu Gospodina R. Na Međunarodnom festivalu „Mostarska liska” u Mostaru, predstava Zašto je poludeo gospodin R? osvojila je četiri nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini, Plaketu „Ahmet Obradović“ za najbolju režiju (Bobo Jelčić), Nagradu za najboljeg glumca (Boris Isaković) i Nagradu žirija medija.

Nagradu „Miloš Žutić", koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2017/2018, dobio je Nenad Jezdić za ulogu Jožefa Kantora u predstavi Kralj Betajnove Ivana Cankara u režiji Milana Neškovića. Jezdić je za ovu ulogu dobio i nagradu Grada Beograda za pozorišno stvaralaštvo.
Milica Gojković, koja je nedavno postala član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dobitnica je nagrade koju dodeljuje Fondacija Ružice Sokić za najbolje glumačko ostvarenje u pozorišnoj sezoni 2017/2018.


JDP u Sankt Peterburgu


Na pozov Valerija Fokina i teatra Aleksandrinski, direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović bila je gost na otvaranju Pozorisne olimpijade koje je održano 15. juna u Sankt Peterburgu. Tom prilikom, Tamara Vučković Manojlović je na sastanku sa umetničkim direktorom teatra Aleksandrinski, Valerijem Fokinom, dogovorila dugoročnu saradnju koje će započeti od 2020. godine. Početak saradnje podrazumeva razmenu predstava a nastaviće se razmenom umetnika. JDP je još od davne 1956. godine gostovalo na brojnim scenama u Rusiji i nekadasnjem SSSR-u , ali sada prvi put uspostavlja saradnju sa teatrom Aleksandrinski.

Tokom boravka u Sankt Peterburgu Tamara Vučković Manojlović se sastala i sa direktorkom Boljšoj dramskog teatra - Tovstonogov, Tatianom Arkhipovom, sa kojom je takođe dogovorena saradnja. Detalji saradnje sa teatrom koji nosi ime reditelja koji je u JDP-u 1981. postavio komad Tri sestre, biće preciziran u narednom periodu.

Vučković Manojlović je do sada više puta bila gost na Kulturnom forumu koji se svake godine organizuje u Sankt Peterburgu a u februaru ove godine učestvovala je na Internacionalnoj teatarskoj konferenciji koja je okupila više od stotinu pozorišnih profesionalaca, direktora nacionalnih teatara iz Rusije i nekih od najznačajnijih evropskih pozorišta koja je održana u teatru Aleksandrinski.


Sećanje na Nebojšu Glogovca


SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA održano je 9. Februara na Sceni „Ljuba Tadić”. Prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta dobitnik je Nagrade „Dobričin prsten za životno delo” u 2018. i Nagrade „Miloš Žutić” za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni 2016/2017. Tog dana  predstavljena je monografija NEBOJŠA GLOGOVAC autorke Tatjane Nježić i prikazan kratki film Radivoja Andrića u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

SEĆANJE NA NEBOJŠU GLOGOVCA organizovali su Udruženje dramskih umetnika Srbije i Jugoslovensko dramsko pozorište. 


Predstava za koju su se karte čekale mesecima


Od premijere 5. oktobra do 16. juna kada je izvedena poslednji put u ovoj sezoni, predstava Vrat od stakla Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića izvedena je 34 puta samo na matičnoj sceni pred prepunom salom. Za ovu predstavu vladalo je veliko interesovanje još pre premijere a prve reprize bile su rasprodate za svega nekoliko dana pa je napravljena lista čekanja da bi svi zainteresovani mogli da dođu do karte. Na svakom od 34 izvođenja, sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Tome bismo dodali i gostovanja na scenama pozorišta Gavella u Zagrebu, Kulturnog centra u Rumi, Pozorišta mladih u Novom Sadu, kao i učešća na festivalima u Požarevcu i Rijeci što broj gledalaca značajno povećava pošto se za svako od ovih izvođenja tražila karta više.

Unija teatara Evrope

Kao i svake godine predstavnici JDP-a učestvovali su na konferencijama i sastancima Unije teatara Evrope (UTE) čiji smo član već jedanaest godina a prošle godine, umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović postao je član Upravnog odbora UTE.

JDP nastavlja saradnju sa Mirkom Ilićem




Jugoslovensko dramsko pozorište nastavilo je saradnju sa jednim od najznačajnijih grafičkih dizajnera, ilustratora i primenjenih umetnika današnjice Mirkom Ilićem koja je počela 2017.

U maju ove godine serija od tri plakata koje je Mirko Ilić uradio za Jugoslovensko dramsko pozorište bila deo je audio-vizuelne izložbe „Nedelja dizajna” u Viljnusu 2019. 

Reč je o plakatima za predstave Vrat od stakla, Ujka Vanja i Natan Mudri. Ova tri plakata dobila su i Srebrnu nagradu u kategoriji najboljih postera u 2019. godini. Nagradu dodeljuje renomirani izdavač Grafis (Graphis) u svom „Godišnjaku postera 2020“ (Graphis Poster Annual 2020).

Titlovane predstave

Jugoslovensko dramsko pozorište izvodi predstave titlovane na engleski jezik. Na ovaj način obogatili su turističku ponudu Beograda i stekli novu publiku.


Napustili su:


Radmila Andrić, Predrag Ejdus, Mihailo Janketić i Miodrag Radovanović Mrgud, velikani srpske pozorišne scene.

Monografija o 70. godina JDP-a

Krajem 2018, u okviru obeležavanja 70 godina JDP-a, iz štampe je izašla monografija posvećena dosadašnjoj istoriji jednog od naših najznačajnijih i umetnički najreprezentativnijih teatara. Monografiju su priredili Maja Medić i Aleksandar Milosavljević.

Podmladili su ansambl

Ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta bogatiji je za tri nova mlada glumca. Novi članovi su Milica Gojković, Jaokim Tasić i Miodrag Dragičević.


Ako niste znali
  • Koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i JU Grad teatar Budva, predstava Selestina Fernanda de Rohasa u režiji Milana Neškovića, premijerno će biti izvedena u Budvi 18. jula. Beogradska premijera biće održana u oktobru na Sceni „Ljuba Tadić”
  • Predstave Zašto je poludeo gospodin R? i Vrat od stakla u avgustu će biti izvedene u Tivtu na Festivalu mediteranskog teatra „Purgatorije”
  • Predstava Tako je (ako vam se tako čini) biće izvedena na sceni Malog teatra u Moskvi
  • Predstava Zašto je poludeo gospodin R? učestvovaće na beogradskom Bitefu i sarajevskom MESS-u
  • Predstave JDP-a gostovaće u Zagrebu (HNK), Ljubljani (SNG) i Mariboru (SNG) a nastavićemo saradnju i sa Cankarjevim domom u Ljubljani
  • Naredna skupština Unije teatara Evrope biće održana u oktobru u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
  •  Rediteljka Iva Milošević uskoro počinje rad na predstavi Mnogo buke ni oko čega Viljema Šekspira

I još…

  •  Završena je administrativna priprema za Teatar „Bojan Stupica”. Naredni korak je izrada glavnog projekta i početak realizacije
  •  Na Scenama „Ljuba Tadić” i Studio JDP u 2018. izvedeno je više od 300 programa / predstava koje je videlo preko 100 000 gledalaca
  • Broj onih koji rad JDP-a prate na društvenim mrežama iz dana u dan se uvećava pa na Twitter-u imamo preko 6000 pratilaca, Fejsbuk zajednica JDP-a broji više od 15500 ljudi a profil na Instagramu prati blizu 9000 ljudi
  • Posle internacionalnog uspeha filma Dovlatov u kome igra naslovnu ulogu, član Jugoslovenskog dramskog pozorišta Milan Marić ove godine je proglašen Evropskom zvezdom u usponu na Filmskom festivalu u Berlinu
  • Predstava Zašto je poludeo gospodin R? po oceni većine domaćih kritičara proglašena je najboljom u 2018. godini
  •  U okviru edicije Ars dramatica objavljena je drama Vrat od stakla Biljane Srbljanović
  • Nastavljena je akcija Popust na umetnost pa se za većinu predstava ulaznice na dan izvođenja mogu kupiti sa popustom od 50%
  •  Jugoslovensko dramsko pozorište se tokom 2019. godine priključuje evropskom projektu UNART koji okuplja mlade umetnike i autore širom Nemačke. U UNART-u učestvuju najznačajnija nemačka pozorišta, a nosilac projekta je Talija teatar iz Hamburga. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu od sledeće godine počinje rad na ovom značajnom projektu a naša kuća otvara vrata mladim umetnicima  koji će imati priliku da rade na aktuelne teme i svoj rad, zajedno sa kolegama iz Nemačke, prezentovati tokom 2020. godine u teatrima učesnicima projekta.

 Kulturnik im želi još više uspeha u sledećoj sezoni!!!

Нема коментара:

Постави коментар