среда, 3. јул 2019.

Sutra počinje VI Novi Tvrđavа teatar u Ćortanovcima- Kakvi smo – takvi smo – pozorište zna




Šesti  ambijentalni festival Novi Tvrđava Teatar biti održan od 4-9. jula. 2019. godine u Vili Stanković u Čortanovcima pod sloganom  "Kakvi smo takvi smo - pozorište zna"




Reč Vide Ognjenović, selektorke i umetničke direktorke NTT-a


Pozorište zna o nama mnogo više no što bismo mi hteli da bude obznanjeno. Poznaje naše odlike, životne vrline i podvige, baš kao i zakrinkane pritvornosti i prešminkana zlodela. Zna kad smo iskreni, a kad prevejani lažovi. Vidi kad se istinski zalažemo za nešto, a kad pak brbljamo uzdajući se u lakovernost onih kojima je uteha potrebna. Teško da se možemo osloniti na tajne koje pozorište ne može prozreti. Zna ono dobro i šta mu zameramo, a nije toga malo. U prvom redu bunimo se što je preozbiljno i grubo u kritikama, kao da nema ništa dobro da istakne. Onda nam smeta što često ide predaleko, ili se nekim stvarima primiče preblizu, jer se ne drži obavezne simetrije i ravnoteže. Zna da očekujemo od njega da bude mlak oblog za bolna mesta, a ne poziv na hiruršku intervenciju. Hteli bismo da je pozorište umereno golicavo i bezmerno veselo, da pucamo od smeha kako bismo zaboravili da treba da pucamo od muke. Očekujemo da bude ćudoredno i poučno, toliko da blago ukaže da je dobro bolje od zla, naravno, ako za zlo nemamo opravdanje od kuće. Tražimo da nas ne prekoreva za nešto što i drugi čine, eto neka kori njih... U naše vreme kad je javnost zamućena lažnim vestima, kad su ljudi međusobno udaljeniji nego ikad, uprkos fantastičnim mogućnostima povezivanja, pozorište je postalo oaza istinskog doživljaja činjenica. Kako svaka pojava na sceni zahteva sopstveni umetnički dokaz, svaka prevara na pozornici je providna. Pozorište kao umetnost sinkretičkog preoblačenja stvarnosti u svojoj biti je umetnost raskrinkavanja, jer sve u predstavljanju vodi otkriću istinskog jezgra prikaza.


Reč - dve o predstavama VI Novog tvrđava teatra



“San o Mileni”

Najzanačajniji događaji iz života Milene Pavlović Barili, koji se prelamaju kroz prizmu njenih remek dela, tema su ove predstave. Predstava je visokopoetizovani zapis o životu i delu jedne od naših najzanimljivijih umetnica koja je stekla svetsku slavu.




“Opsada Venecije”

“Opsada Venecije” nosi sve poruke sveukupnog snažnog dela Albera Kamija, pre svega glas protiv svakog totalitarnog režima. U maniru komedije del arte, sa groteskom kao glavnim oružjem, ova predstava uplovljava u najdublji deo ljudske duše i kao da kaže: “Trudimo se da se istorija ne ponovi.” i “Kultura košta” ali ignorancija košta još više.”. Scenografija, muzika i kostimi asocijaraju na 17 vek a mladi glumci izvrsno kreiraju svoje tragikomične junake...

“Kavkaski krug kredom”

Ova predstava posveta je onima koji će se roditi posle nas. Ukazuje na nepravdu i društvenu nejednakost, otvarajući nam mogućnost odluke da sami budemo arbitri zakona i vlastite sudbine. Samo, imamo li snage da razlučimo laž i manipulaciju od onog što je stvarno? Imamo li snage i zajedničke volje da se izborimo za plemenitije društvo, da ustanemo protiv terora nad ljudima, nad ljudskom slobodom i naravno nad slobodom duha iz koje se, na kraju krajeva, stvara i umetnost i slobodno društvo?

“Ventilator”

Urnebesna komedija zapleta postavljena kao kraj civilizacije, na ruševinama sveta, uništenog globalnim zagrevanjem i raznim drugim atacima na prirodu. Ljudima je u takvim okolnostima ostao samo jedan razlog da žive - ljubav. Puno muzike i nesporazuma koji se rešavaju na tri, čak četiri jezika… "Ventilator". Kandidi se slomi lepeza, a njen ljubavnik, umesto lepeze, kupi joj ventilator... Vrteći se ukrug, ovaj čarobni predmet podiže sve veći haos... Na kraju, naravno, prava ljubav preživi i apokalipsu...

„Žene iz Troje“

Euripidova antička tragedija „Žene iz Troje“ je priča o posledicama rata koji je srušio jednu kulturu a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Savremene Troje se danas nalaze u blizini antičke a izbeglice koje dolaze iz pravca Bliskog Istoka i Male Azije svedoče o ravnodušnosti koju savremeni svet ima prema ljudskim osećanjima, bilo da su to duboka patnja ili nemoćni pravedni gnev zbog gubitka najbližih. Savremeni bogovi, oni koji povlače poteze modernih ratova, ostaju gluvi i nemi na ovaj krik...


“Ženidba i udadba”

(Studenti u čast nagrađenih)

Uvek izazovni Sterija i njegova “Ženidba i udadba”! Prilika je ovo da vidimo šta naša mladost misli o velikom srpskom komediografu, da li smo im još uvek smešni mi sa našim karakterima koje je Sterija tako dobro, rentgenski snimao... Jedan mladoženja, provodadžija, susedi i susetke... To je okosnica priče koja kroz duhovite dijaloge i razigranu mladalačku igru stavlja još jedno ogledalo pred nas. 


PROGRAM:


4. JUL

"SAN O MILENI"

Rediteljka i dramaturškinja Jelena Bogavac
Produkcija Udruženja umetnika “Artista" Požarevac
Dokumentarno-poetska predstava o Mileni Pavlović Barili

5. JUL

"OPSADA VENECIJE"

Reditelj Mikele Modesto Kazarin
Pozorište “Tudor Vianu”/Đurđu/Rumunija
Inspirisano delom "Opsadno stanje" Albera Kamija

6. JUL

"KAVKASKI KRUG KREDOM"

Reditelj Paolo Mađeli po Bertoldu Brehtu
NP Sarajevo/BiH


7. JUL

"VENTILATOR"

Reditelj Jaka Ivanc inspirisan Karlom Goldonijem
Koprodukcija Gledališča Koper i Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaz

8. JUL

"ŽENE IZ TROJE"

Reditelj Nebojša Bradić inspirisan Euripidom
NP Priština i Pozorište "Zoran Radmilović” Zaječar

9. JUL

“ŽENIDBA I UDADBA”

(U čast nagrađenih)
Studenti II godine glume Fakulteta savremenih umetnosti Beograd
Klasa profesora emiritusa Vide Ognjenović


Mesto i vreme izvođenja predstava: “Vila “Stanković”/Čortanovci, 21 sat
Zbog zahtevnosti produkcije samo se PREDSTAVA “KAVKASKI KRUG KREDOM” IGRA U SNP-u!


Prevoz:

Autobus iz Novog Sada kreće u 20h sa stajališta kod SNP-a.
Autobus iz Beograda kreće u 19h ispred Pete beogradske gimnazije.
Povratak je pola sata po završetku predstave.

U slučaju kiše:

Predstava se igra u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz.
Vest o premeštanju predstave stajaće na sajtu Festivala već od podneva.

Cene karata:

Pojedinačna: 700 din
Komplet: 3500 din
Prodaju se u Gigs Tix-u.
Od 26. juna.


ŽIRI:

Pozorišna kritičarka Darinka Nikolić
Glumac Radoje Čupić
Rediteljka Olivera Đorđević

SPONZORI:

Vojvođanska banka - OTP Group
MINAQUA

Finansijska podrška:
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije
Vlada Vojvodine
Grad Novi Sad

Medijski prijatelj Festivala:

RTV Vojvodina

Koproducenti: Udruženje građana NTT i SKCNS


Нема коментара:

Постави коментар