среда, 5. фебруар 2020.

XIII Eksperimentom do…


Sekcija za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS
Galerija Singidunum
6-19.2.2020.



Kreativni izazov iniciran željom članova Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a da kroz godišnju izložbu Eksperimentom do podstakne nove umetničke vizije članova te, ali i drugih sekcija, nastavlja da intrigira stvaraoce. 

Sam naslov izložbe dovoljno provocira umetnike da se upuste u avanturu osmišljavanja novih dizajnerskih rešenja za već postojeća, ili nova dela, u oblasti dizajna tekstila i savremenog odevanja. 



Eksperiment je ovde shvaćen kao autorski izraz, potreba za novim rešenjima, prostor lične slobode umetnika, mogućnost drugačijeg izraza kad je reč o modnom dizajnu. Konceptualni pristup dizajnu testila upućuje na važnost ideje kad je reč o savremenim odevnim predmetima. Ideja prethodi formi i funkcionalnosti i prevazilazi značaj estetike. Koncept same izložbe otvara put za jedno malo drugačije shvatanje mode, gde se kroz eksperimentisanje umetnika, sa formama, materijalima, kombinovanjem raznih materijala, tehnika i eksperimentisanjem sa raznim medijima širi polje mode, zalazi u druge umetnosti i time se vraća modnom svetu obogaćeno novim iskustvima.



Ovogodišnje izdanje izložbe Eksperimentom do dovelo je članove Sekcije do različitih idejnih i formalnih rešenja kad je reč o dizajnu tekstila, odeći,  i aksesoaru. Četrnaest umetnika čija dela su izložena, našli su inspirciju u pričama, bajkama, minimalistčkoj estetici, tradicionalnim tehnikama tkanja, materijalima, prirodi, ekologiji... Slobodna forma izložbe dala je prostor svakome od njih da izrazi svoj senzibilitet, kreativnost i sposobnost balansiranja između tekstila, kao osnovnog sredstva izražavanja modnih dizajnera – i teme i ideje koja to izražajno sredstvo oblikuje.



Izloženi radovi suptilno reflektuju svežinu ,,proleće/leto kolekcije''. I baš u skladu sa godišnjim dobom, tokom kog priroda buja i transformiše se –  u okviru ove izložbe imamo priliku posmatramo multimedijalne metamorfoze kreirane eksperimentalnim pristupom naših dizajnera 

Iva Leković, istoričar umetnost





Izlagači:
 
1. Daliborka Djurić
2. Marija Djokić
3. Ksenija Terzović- Djordjević
4. Dušica Milošević
5. Ivana Ličina
6. Marija Matijašević- Kraćica
7. Dijana Vujičić
8. Sonja Rosić
9.Maria Bramasole
10.Evica Milovanov- Penezić
11. Stanislava Sindjelić
12.Larisa Županjevac- Nikolić
13. Sladjana Milojević
14. Jovana Golubović 



Нема коментара:

Постави коментар