среда, 19. фебруар 2020.

PROPITIVANJE PESKA – MIRA POPOVIĆ







Piše:  Gordan Gorunović, Belgrade Online


Na jučerašnjoj konferenici za medije, gde se kako reče urednik Geopoetike, Vladislav Bajac, okupilo više muških pripadnika medija što nije čest slučaj, predstavljena je jako interesantna knjiga priča „Propitivanje peska“ književnice Mire Popović. 

Najavljeni su i Dani Geopoetike koji će se održavati od 18. do 25. februara u knjižari Zlatno runo, Svetogorska 3 u saradnji sa UPISom (Udruženje profesionalnih izdavača Srbije). U toku ovih dana, u sredu 19. februara u 19 časova biće održana i promocija knjige Propitivanje peska na kojoj će takođe govoriti Mira Popović i Vladislav Bajac.

 
Spisateljica, prevodilac i novinarka je još par dana u Beogradu pa je bila prava prilika čuti direktno od nje detalje kako je nastalo ovo delo, komplikovane strukture. U ovih 49 priča od neznanih junaka pomnju se i likovi poput Leonarda da Vinčija, Markesa ili grafičara Živka Đaka pa se snovi prepliću sa zbiljom. Inače Mira Popović, rođena Beograđanka, od 1996. godine živi u Parizu. Za prethodnu zbirku priča „Buđenje“ 2017. godine dobila je Bazarovu nagradu i književnu nagradu „Žensko pero“, koja u međuvremenu nije dodeljevana.

U najavi novog izdanja Vladislav Bajac je zaintrigirao sve svojom recenzijom i predstavljanjem knjiga. Velika sinergija gde se prepliću strah, humor, snovi i skoro poetska struktura zbirke obećavaju vrlo interesantno štivo. Čak poređenje nekih znalaca da je priča Mire Popović nešto između Danila Harmsa, doduše manje mračnog predloška i Linde Dejvis (odlične književnice, poznatije kao bivše supruge Pola Ostera) pojačava znatiželju običnog čitaoca. Da bih se uverio u deo atmosfere knjige pogledao sam grafiku jednog od „junaka“ Živka Đaka u prostorijama kancelarije samog urednika. 

Ovo izdanje predstavlja svakako još jedno vredno delo domaćih pisaca koje „Geopoetika“ neguje uz odlične prevode bitnih svetskih autora. „Propitivanje peska“ će biti moj sledeći detektivski zadatak u narednom periodu.

Нема коментара:

Постави коментар