четвртак, 20. фебруар 2020.

Danijela Jović- Dnevnik emocija




"Dnevnik  emocija” je ciklus radova velikog emotivnog naboja rađenih u periodu od oko godinu dana.

Radovi se sastoje od kratkih i jasno definisanih poteza koji opisuju emotivno stanje umetnika kao što haiku poezija dočarava emotivno stanje pesnika u datom momentu.
Emocija i kompozicija jesu u prvom planu, dok je potez emanacija umetnikovog ja, eliminisan od nepotrebnog i suvišnog u formi i koloritu.



Možemo slobodno reći da je to skup svojevrsnih zapisa , neprotumačenih, nepoznatih emocija ili stanja uma , skrivenih i od samog umetnika koji ih stvara. To su momenti koji nas definišu a kojih možda nismo svesni u potpunosti dok ih ne ostvarimo vizuelno ili verbalno.

“Slikarstvo je samo drugi način da vodite dnevnik” je čuvena Pikasova misao, sa kojom se svakako u potpunosti treba složiti.
🕓 26.2.-9.3.2020.

📍 Mala galerija Ulupuds, Uzun Mirkova 12



Danijela Jović je diplomirala na Akademiji Lepih Umetnosti, odsek slikarstvo u klasi Saše Filipovića i na fakultetu Tehnološkom, odsek, tekstil.

Bavi se likovnim radom od srednjoškolskih dana, ali prvo završava Tehnoloski fakultet i zapošljava se u struci, da bi uz podršku slikara i pedagoga Sergeja Jovanovića, počela aktivnije da se bavi slikanjem. 

Putem raznih komkursa izlaže aktivno par godina u inostranstvu, da bi se zatim vratila u Srbiju i napravila dužu pauzu na polju likovnog rada.

2016 godine diplomirala je na Akademiji Lepih Umetnosti, odsek slikarstvo, u Beogradu.
2018 godine postaje clan ULUPUDS-a.

Izlagala na brojnim  grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu, Nju Jork, Feniks, Tokio, Seul, Berlin, Pariz, Sofia, Ohrid,  Beograd, Ljubljana, Prag...

Njeni radovi su deo zbirke Nacionalne galerije u Ohridu.




Samostalne izložbe:


  • Underground, Maj 2001, Beograd, Jugoslavija,
  • NUBS, Jun 2001, Beograd, Jugoslavija,
  • Gallery 21, Octobar 2002, Berlin, Nemacka,
  • Cite Internationale des Arts, Novembar 2002, Pariz, Francuska,
  • Transformacija, Singidunum, Mart 2019, Beograd, Srbija.


Živi i radi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар