четвртак, 6. фебруар 2020.

CAN WE FIX IT? Ида Престер

Галерија Подроом
Кнез Михаилова 6 / -1
10 фебруар у 18.00
CAN WE FIX IT? Ида Престер
Гошће коментара: Јелена Киш, Душка Димовић

МОЈ КОМЕНТАР је програмски циклус који се бави перципирањем изложбених поставки и конципирањем занимљивих тема којима се изложба бави кроз аутентичну визуру госта- аутора.


Живимо у земљи у којој су еколошке теме маргинализиране. Боримо се за основно преживљавање, а очување планете је луксуз којим се баве нека сретнија и богатија друштва. Задњих година се и код нас ипак дешавају неке промене. Људи схватају да је очување животне средине елементарна потреба, а не нечији туђи проблем, те траже реакције на државном нивоу. 

Друштвене мреже и доступнија технологија, уз јак развој активистичке сцене, убрзале су проток информација, грађани све више постају свесни опасности глобално, али и у властитом дворишту. Алармантно загађење ваздуха у великом дијелу Србије, проблематично господарење отпадом, мањак политичке стратегије и алата за суочавање с проблемима – то су теме о којима се све више прича. Данас ћемо од наших гошћи, активистица које се годинама баве овим подручјима, покушати добити конкретне одговоре и упуте. Окупљамо ли се и ми око олупине и – CAN WE FIX IT?, каже  Ида Престер.

Самостална изложба Оливера Реслера „Окупљање око олупине“  чине видео радови који се баве темом глобалног загревања. Централни експонат, петоканална видео инсталација „Све се слаже док се све распада“ (у току од 2016)*, излаже се заједно са великим зидним текстуалним и фотографским радом „Какав је ваздух тамо горе?“ (2018). „Све се слаже док се све распада“ фокусира се на успешне облике масовне грађанске непослушности. Сваки од пет филмова приказује по једну директну акцију покрета за климатску правду, спајајући различите контексте, ситуације и људе. Овај циклус филмова обједињује гласове активиста са политичким, али истовремено и поетским, текстом нарације који је уметник написао у сарадњи с писцем Метјуом Хиландом. Филмови показују како се протестом и алтернативним начином живота и организовања супротставља активностима корпорација и влада које су погубне по климу.

Након разговора, публика ће имати екслузивну прилику да погледа филм Губимо Аљаску, који ће Мтел и Супернова корисници имати прилику да погледају 10. јуна на новом програму DOX ТВ.

Више о догађају прочитајте овде.  
Улаз је слободан

Нема коментара:

Постави коментар