уторак, 18. фебруар 2020.

Филм Кончаловског о Микеланђелу после 48. Феста у Кинотеци




 
Нови филм славног руског редитеља Андреја Кончаловског „Грех“ (Il peccato / Sin), који ће премијерно бити приказан у оквиру програма Гала на предстојећем 48. Фесту, публика Југословенске кинотеке имаће прилику да види на још пет пројекција у Сали Макавејев, почев од 10. марта.

Ова биографска драма бави се животом и делом чувеног ренесансног вајара, сликара и архитекте Микеланђела Буонаротија (1475-1564). У фокусу је један кризни период, када се две моћне племићке породице - Дела Ровере и Медичи боре да придобију његову лојалност. Уметник који је осликао Сикстинску капелу постаје жртва тог сукоба.



Кончаловски потписује и сценарио заједно са Еленом Кисељевом, с којом је сарађивао и на својим претходним филмовима „Рај“ (2016) и „Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина“ (2014).

„Грех“ је снимљен у руско-италијанској копродукцији, на италијанском језику. Главну улогу игра Алберто Тестони, који и физички личи на Микеланђела. 




Према писању медија, за Кончаловског нема ничег немогућег у жељи да оживи епоху ренесансе до последњег звука и мириса. Ако треба, могуће је и посути земљом трг у Фиренци да би се показало како је изгледала у 16. веку, пустити живог слона и направити масовну сцену са више стотина људи у вртовима Ватикана, или изградити прецизну копију Сикстинске капеле у природној величини, јер је у правој снимање забрањено.


Куриозитет је да је председник Русије Владимир Путин током посете Ватикану поклонио папи Фрањи диск с филмом Грех.

Нема коментара:

Постави коментар