уторак, 18. фебруар 2020.

Филмови Бекима Фехмијуа у програму Фест класи




Слоганом „Скупљачи емоција“ 48. Фест одаје почаст великом глумцу Бекиму Фехмијуу (1936-2010), чији је лик Белог Боре из чувених „Скупљача перја“ на плакату предстојећег фестивала, а посвећен му је и део програма Фест класик у којем ће бити приказано седам његових филмова домаће и стране продукције.




Специјално за ову прилику Фест је набавио филм „Дозвола за убиство“ (Permission to Kill / The Executioner, 1975), у којем је Беким Фехмиу играо уз Дирка Богарта и Аву Гарднер. Та трилер драма редитеља Сирила Франкла, у копродукцији Велике Британије, Аустрије и САД, моћи ће да се види 5. марта у Сали Макавејев Југословенске кинотеке.




Ретроспектива иначе започиње 29. фебруара када ће бити приказан амерички филм „Авантуристи“ (The Adventurers, 1970) у режији Луиса Гилберта. У тој акционој драми Беким Фехмиу је био партнер Шарла Азнавура, Алана Бадела и Кендис Берген.  


На програму је и италијанско-француска копродукција „Авантуре Одисеја“ (L'Odissea, 1968) у режији Франка Росија. Након успеха „Скупљача перја“ (1967) на фестивалу у Кану Фехмиу је започео међународну каријеру управо насловном улогом у тој екранизацији античког епа, а његова Пенелопа била је позната грчка глумица Ирена Папас. 


Из иностраног опуса Бекима Фехмијуа одабран је и италијански филм у жанру драме „Последњи снег пролећа“ (L'ultima neve di primavera, 1973) Рајмонда Дел Балза, у којем је играо са Агостином Бели.




На његове креације у домаћој продукцији подсетиће ратна драма „Узрок смрти не помињати“ (1968) Јована Живановића, у којој су поново, као у „Скупљачима перја“, пред камером заједно били Беким Фехмиу, Оливера Катарина и Бата Живојиновић, а такође и два филма редитеља Драгослава Лазића „Кошава“ (1974) и „Топле године“ (1966).




Улазнице за програм Фест класик и у здању у Узун Мирковој улици и у Музеју кинотеке у Косовској моћи ће да се купе на обе адресе, а благајне ће радити целог дана, од 10 сати до почетка последње пројекције.


Нема коментара:

Постави коментар