петак, 7. фебруар 2020.

Tribina “(NE)DIŠI DUBOKO: O VAZDUHU KOJI DIŠEMO I ŠTA ČINITI?”


Četvrtak, 13. februar 2020. u 19:00 // Dom omladine Beograda, Tribinska sala
Ciklus tribina: Dobre društvene prakse u Srbiji
Organizacija: Dom omladine Beograda i Centar za banatske studije

Proteklih meseci vazduh koji udišemo mogli smo da osetimo i drugim čulima – vidom i mirisom. Svakodnevno smo putem medija bombardovani podacima o količini štetnih materija u vazduhu.

Prizori s beogradskih ulica podsećaju na slike koje su nam nekada stizale iz Pekinga. Neki Beograđani su počeli da nose maske protiv aerozagađenja, a prečišćivači vazduha su rasprodati u beogradskim prodavnicama tehnike. Da li je vazduh i ranije bio ovako zagađen, samo nismo imali podatke o tome? Da li su uzroci koji se navode u medijima zaista oni pravi ili se nešto prećutkuje? Da li smo žrtve kolektivne psihoze, zavere lobista zelene energije? Kako se možemo uporediti sa regionom i drugim evropskim zemljama? I šta možemo da učinimo? Koliko su važne građanske inicijative? Koje mere su nama dostupne? Kako zajedno do čistijeg vazduha?
Govore:

Vladimir Radojičić, društveni i ekološki aktivista
Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu
Mirjana Jovanović, Beogradska otvorena škola
Moderatorke: Ana Kuzmanović, vanredna profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Marija Mandić, viša naučna saradnica Balkanološkog instituta SANU


Dom omladine Beograda pokreće novi ciklus predavanja, pod nazivom „Dobre društvene prakse u Srbiji: Društvo, kultura, obrazovanje”, u okviru kojeg će u saradnji sa Centrom za banatske studije govoriti o važnim društvenim pitanjima, ali na jedan potpuno nov način, koji do sada nije praktikovan u Srbiji. Društveni angažman i kritika su prvenstveno zasnovani na kritici negativnih pojava, zarad kreiranja boljeg i pravednijeg društva. To posebno važi za Srbiju, koja je već decenijama „društvo krize“, u kome društvena kritika uglavnom ukazuje na negativne pojave, dok pozitivne društvene prakse ne dobijaju prostor u kritičkom diskursu. Stalna kritika, a posebno radikalna, često, pak, deluje destimulišuće i perpetuira diskurs destrukcije, dok većinu društva pretvara ili u ogorčene ili u potpuno pasivizirane i apolitične agense. 

Pored toga, opštoj atmosferi destrukcije i beznađa doprinosi strategijska tablodizacija društvene stvarnosti. U Srbiji se često tiho i neprimećeno odvjaju i veoma pozitivne društvene prakse, neke od njih uzorne i u svetskim razmerama. Ovim tribinama DOB želi da doprinese razvoju stava da su i pozitivne stvari i dešavanja vest i događaji koji inspirišu kritičku svest, i da zaslužuju makar podjednako našu pažnju kao i negativne pojave, ako ne i više.

Нема коментара:

Постави коментар