среда, 19. фебруар 2020.

Музеј кинотеке отвара врата за публику






Омиљени биоскоп многих београдских филмофила – Музеј кинотеке у Косовској улици од данас, 18. фебруара поново отвара врата за публику после два и по месеца реновирања простора и побољшања услова за посетиоце, најавио је управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић.

Обимни радови од почетка децембра обухватили су замену свих подних плочица у улазном холу, на степеништу и у атријуму, које су биле дотрајала након више од 30 година коришћења. 



Замењена је и целокупна расвета. Уместо 120 метал халогенских и неонских расветних тела у целом објекту, од којих је 70 у сали за пројекције, постављена је савремена ЛЕД расвета, која има дужи век трајања и значајно штеди електричну енергију.

У току реновирања сређене су електричне инсталације за нову расвету и за кино кабину да би се омогућио бољи и безбедији рад постојећих пројектора и извршиле припреме за инсталацију савременог ДЦП пројектора.

Публику ће дочекати и визуелно другачији ентеријер Музеја кинотеке, окреченог тако да су досадашњи светли и тамни тонови боје заменили места. Тамније површине у самој сали допринеће квалитету пројекција, захваљујући мањој рефлексији светла о зидове и плафон дворане.


Поред тога, сређене су још две нове просторије за изложбену делатност. Неки експонати који су били у претходној сталној поставци, као и неки који због недостатка простора никада нису излагани, ускоро ће бити доступни посетиоцима у музејском делу, поред већ уобичајених изложби слика, плаката, фотографија и друге пратеће грађе.



Најављено је да су у плану и додатни радови који ће бити изведени током године. 

„Нисмо желели да правимо предугу паузу за публику, а имали смо у виду и предстојећи Фест чији смо традиционални домаћин“, објашњава он, додајући да ће радови бити настављени током лета када у Музеју кинотеке иначе нема пројекција. 

Због великог интересовања публике изложба цртежа Федерика Фелинија из његове „Књиге снова“, која је имала своју премијеру у Узун Мирковој 1, сада ће моћи да се погледа у реновираном Музеју кинотеке.

Нема коментара:

Постави коментар