уторак, 4. фебруар 2020.

Espi Tomičić: Your Love Is King u ZKM -u

Fotografija Espija Tomičića, autora dramskog teksta.



Od Kultuirnikovog dopisnika iz Zagreba

Javno čitanje komada  Your Love Is King u okviru projekta BUDUĆNOST JE OVDJE održaće se u ponedjeljak 10. februara 2020. u 19:00 sati, u dvorani Polanec u Zagrebačkom kazalištu mladih
Ulaz je slobodan.
 
Neverorovatno iskren, direktan i duboko emotivan, dramski tekst Your Love is King ima gotovo katarzično dekstvo kako za autora drame, tako i za svakog njenog recipijenta.
 
Tekst i  čitanje nastaju u sklopu ZKM-ovog programa „Budućnost je ovdje”, mentorsko-laboratorijskog rada s mladim dramskim piscima.

Dramski tekst Your Love is King Espi Tomičića kroz monološku formu prati subjekt koji se suočava s vešću o nadolazećoj smrti vlastite majke. Subjekt u ovoj izrazito ekspresivno ispisanoj struji svesti iz različitih pozicija proživljava taj događaj – on se nalazi u stvarnoj situaciji suočavanja s bolešću i neizbežnom smrti i pokušaja ponovnog uspostavljanja odnosa s porodicom nakon niza godina prekinute komunikacije, a u isto vreme pokušava da izmašta i formira porodični narativ, preispitujući konstrukciju vlastitog identiteta u odnosu na porodicu kao primarnu društvenu zajednicu, ali i etičku poziciju pisanja o autobiografskom materijalu i traumi vlastite obitelji te mogućnost ispisivanja Drugog u kontekstu dramskog teksta. 

Tekst tako postaje svedočanstvo jednog neostvarenog odnosa i njegovo završno poglavlje - pismo i posveta vlastitoj majci u poslednjim trenutcima njenog života. 


S obzirom na prirodu svog posla, svakodnevno se susrećem s velikom količinom literature, pa tako i dramskih tekstova koje uglavnom čitam s profesionalnim odmakom. Tekst Your Love is King Espi Tomičića zbog svoje neposrednosti, iskrenosti i duboke emotivnosti, srušio je moju distancu.

Usudio bih se reći da je to tekst prema kojem je gotovo nemoguće imati odmak te sam s radošću prihvatio predlog da se zajedno s Espi u sklopu programa "Budućnost je ovdje" bavim tim tekstom. 

Uprkos radikalnoj poziciji u kojoj se nalazi sam subjekt teksta, pitanja gubitka bliske osobe, porodičnih odnosa, nemogućnosti uspostavljanja vlastitog identiteta unutar porodične zajednice, pitanja su s kojima se susreće svaka osoba i upravo zbog toga, govoreći o pojedinačnom slučaju, tekst postaje univerzalan." smatra reditelj Hrvoje Korbar

Mentorisao: Tomislav Zajec

Režija: Hrvoje Korbar

Izvodi: Mateo Videk


Нема коментара:

Постави коментар