уторак, 7. мај 2019.

КУРСЕВИ У MAУ


КУРС: УВОД У МАТЕРИЈАЛНУ КУЛТУРУ ДРЕВНОГ ЕГИПТА

Трајање курса: 11. мај – 13. јул 2019.

Курс води Ненад Марковић, докторанд на Чешком институту за египтологију

Материјална култура представља сведочанство о једној култури кроз предмете и архитектуру која је сачувана у мањем или већем обиму до данас. Истраживање материјалне културе древног Египта, једне од најдуговечнијих светских цивилизација, подједнако је важно колико и читање и тумачење египатских текстова, јер нам овакав приступ пружа потпунију слику прошлости. Стога, разумевање најразличитијих питања везаних за древни Египат, која још увек муче савременог човека изузетно је повезано са египатским предметима, односно, материјалном културом. Изучавати староегипатску материјалну културу истовремено значи и проучавати облике, начине употребе, материјал, технологију, оригинални контекст, економску и духовну вредност, али и симболику, потенцијална значења, иконографију, друштвено-политичке односе које ти предмети рефлектују, време у којем се појављују и нестају.

Основна идеја курса је да полазницима приближи разноврсност и значај предмета које су користили стари Египћани, од фараона и њихове свите до обичнијих људи, кроз предавања праћена текстуалним, аудио-визуелним и интерактивним материјалима на пажљиво одабраним примерима. По први пут у оквиру египтологије у МАУ, полазницима ће бити омогућена и практична настава која ће обухватити оригиналне староегипатске предмете из музејских збирки широм Србије, а који ће истовремено бити део привремене изложбе Под лупом: стари Египат у музејским збиркама Србије. Наиме, поменута изложба представља први покушај да се у једном простору обједине сви доступни староегипатски предмети који се чувају на територији Републике Србије, а у циљу упознавања шире и стручне јавности са овим својеврсним благом.

Ненад Марковић дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију Карловог универзитета у Прагу.

Одржао је бројна предавања по позиву широм Европе и објавио радове у престижним научним издањима, добитник је неколико међународних награда, део је археолошког тима који ископава у Абусиру код Каира и спровео је истраживања у најзначајнијим светским музејима.

Његова научна интересовања усмерена су ка интелектуалној и културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за доба првог миленијума пре н.е, грчко-римски Египат, епиграфику, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА ПОТРАЖИТЕ ОВДЕ.


SWAHILI – језичке радионице


Музеј афричке уметности организује нови, пролећни циклус радионица свахили језика. Радионице су намењене почетницима. Сваки полазник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

На свахилију постоји изрека: MTU NI WATU, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.
Пролећни циклус Свахили језичких радионица почиње у недељу, 12. маја, и траје до 30. јуна

 ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА ПОТРАЖИТЕ ОВДЕ.
 

Нема коментара:

Постави коментар