уторак, 5. јун 2018.

“Krokodilovih 10” – za novi početak



Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Deseti, jubilarni festival KROKODIL, pod nazivom "Krokodilovih 10", održaće se 15. i 16. juna na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije i imaće prateći program koji će trajati od 16. do 18. juna u Centru za kulturnu dekontaminaciju, rečeno je danas na pres konferenciji u beogradskom Medija centru. Programske celine i koncept ovogodišnjeg festivala predstavili su Milena Berić i Vladimir Arsenijević iz Udruženja KROKODIL i istoričarka Dubravka Stojanović.

Pisac Vladimir Arsenijević smatra da se najveći uspeh KROKODILA, pre svega, ogleda u tome da je on opstao. Uprkos tome što ne zavisi od lokalnih institucija i što ima regionalni karakter.

“Deseti, jubilarni festival imaće retrospektivnu prirodu. Pozvali smo sve autore koji su bili sa nama u prethodnom periodu, kao i jedan broj ljudi koji do sada nije imao priliku da učestvuje na ovom događaju. Istovremeno, nastojimo da ovogodišnji KROKODIL učinimo spektakularnijim u odnosu na prethodne, te smo skladu sa njegovom jubilarnom prirodom isplanirali izložbu pod nazivom ‘Okrutni optimizam’. Na samom početku festivala biće prikazan i istoimeni film, koji će dati pregled svih naših aktivnosti u prethodnoj deceniji”, kazao je Arsenijević, objašanjavajući da naziv filma i izložbe predstavlja doživljaj atmosfere u kojoj se KROKODIL odvijao u prethodnom periodu.

“Imamo veoma intezivan program, koji se jednim delom dešava na amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije. U pitanju su festivalske večeri, koje će se održati 15. i 16. juna, u toku kojih će se predstaviti značajna imena iz različitih oblasti. Iz Los Anđelesa nam dolazi Mira Furlan. Sa nama će biti Vedrana Rudan, Marko Vidojković, Abdulah Sidran, Marko Tomaš, Rumena Bužarovska, Dejan Atanacković, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade. Na festivalu će, takođe, učestvovati i Boris Dežulović, a zabavljaće nas ‘Njuzbar’ iz Zagreba, a druge večeri ‘Njuznet’ i Zoran Kesić. Imaćemo koncerte Kralja Čačka i Bojane Vunturišević. Sve to, dakle, čini taj dinamičan program, koji nije samo književni. Naše duboko uverenje je da se ispod svake vrste kreativnog rada krije neki tekst”, zaključuje Arsenijević.

Milena Berić iz organizacije KROKODIL, smatra da je njihovo udruženje zaslužilo da ima svoj prostor, te da su od početka nastojali da upoznaju Beograđane sa novim tendencijama u savremenoj književnosti, kako u regionu, tako i u svetu.

“Jubilej obeležavamo otvaranjem Centra za savremenu književnost. Tu će se nalaziti prostor u kojem ćemo ubuduće realizovati naše aktivnosti. Ovog puta imamo sopstveni prostor, koji samofinansiramo i koji će nam omogućiti samoodrživost. Pozivamo sve da nas od 15. jula posete, kako bi videli prostorije u kojima ćemo raditi”, kazala je Milena Berić. Ona je dodala da je ovo poslednji KROKODIL u ovom formatu i da će, od naredne godine, organizacija festivala izgledati drugačije.

Želimo da dovedemo najuspešnije i najpoznatije pisce na svetu. Festival će biti značajno promenjen. Te promene podrazumevaju i nove produkcijske prakse. Festival se održava zahvaljujući našoj ušteđevini, stoga je veoma teško organizovati jedan ovakav događaj. Novina od sledeće godine je uvođenje karata po simboličnim cenama, ali ćemo nastojati da to nadomestimo dovođenjem ozbiljnih imena, koja nikad ranije nisu dolazila u Srbiju”, istakla je Berićeva.

Нема коментара:

Постави коментар