среда, 6. јун 2018.

О К Р У Г Л И С Т О: Улога и перспективе музеја савремене уметности


У разговору учествују: директор Музеја модерне и савремене уметности (ММСУ) у Ријеци Славен Тољ, директор Музеја савремене уметности Војводине (МСУВ) у Новом Саду Радован Јокић, менаџерка пројеката у Културном центру Београда (КЦБ) и бивша директорка Музеја града Београда Даница Јововић Продановић и  независна кустоскиња и историчарка уметности Маја Ћирић. Разговор ће модерирати историчарка уметности и директорка Ремонта Дарка Радосављевић Васиљевић, уз краћи увод директорке портала SEEcult.org Весне Милосављевић у име организатора.
Уз фокус на Музеј модерне и сувремене умјетности (ММСУ) у Ријеци и Музеј савремене уметности Војводине (МСУВ) у Новом Саду, који делују у будућим европским престоницама културе, разговор ће се односити на услове у којима музеји савремене уметности данас раде, перспективе њиховог развоја, одјеке деловања, као и на питања потенцијала њихове социјализације и критичке рефлексије. Такође, биће речи и о општој ситуацији у области савремене визуелне уметности у погледу простора, финансирања, формирања колекција и њиховог чувања – из угла актера савремене уметничке сцене из институционалног и ванинституционалног сектора.
Намера округлог стола је да подстакне ширу расправу о улози музеја савремене уметности у друштву, с обзиром на велики потенцијал који имају не само за представљање, чување и заштиту савремене уметности, већ и за јачање целокупне сцене, као и за едукацију и унапређење учешћа публике у сагледавању и критичком сагледавању савремене уметничке продукције, али и бројних актуелних питања данашњице која она покреће.
 
Организација: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org, у оквиру регионалног пројекта „Свет око нас – критички погледи у регији“, који се реализује са партнерима из Загреба (Kurziv/Kulturpunkt и Kulturtreger/Booksa), Љубљане (SCCA – Љубљана) и Скопља (Контрапункт), уз подршку Закладе Култура нова.

Пројекат „Свет око нас“ наставак је досадашњих активности партнера на сагледавању критике и критичких пракси у регији, започетих 2011. године у склопу запаженог регионалног пројектаCriticize This!”. Намера пројекта „Свет око нас“ је наставак тог дијалога и поновно динамизирање покренуте расправе. 


Петак, 8. јун 2018. у 18.00 сати
Галерија Артгет Културног центра Београда, Трг републике 5/I

Нема коментара:

Постави коментар