петак, 8. јун 2018.

Beogradska filharmonija na Ušću: "Piknik pod zvezdama".



izvor: Blic 

Prošle godine Filharmonija je priredila prvi koncert klasične muzike na otvorenom u našoj zemlji koji je okupio toliki broj ljudi. Specijnalni gost bio je Zubin Mehta. Procena o broju posetilaca iz Srbije i regiona kretala se u rasponu od 20 do 30 hiljada.

Beogradska filharmonija se vraća na mesto uspeha! 

U nedelju, 24. juna, kod palate "Srbija"u Bloku 13, održaće svoj drugi veliki koncert na otvorenom uz jednu ekskluzivnu novinu - projekat "HD Odiseja".


Na  sceni će se naći 105 muzičara koje će predvoditi šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc, a početak besplatnog koncerta je zakazan za 20:30. Projekat nosi naziv "HD Odiseja" , pošto, dok orkestar bude svirao remek-dela klasične muzike publika će na velikim ekranima moći da prate veličanstvene snimke Zemlje i Kosmosa koje pravi američka svemirska agencija NASA!

Tako će, uz snimke Zemlje orkestar izvesti Štrausovu epsku muziku "Tako je govorio Zaratustra" (iz filma 2001: Odiseja u svemiru), kao i kompoziciju Džona Adamsa, "Kratka vožnja u brzoj mašini". Potom, publika kreće u Kosmos uz Dvoržakovu  "Simfoniju iz novog sveta".



"Zemlja" i "Kosmos" su zapravo deo inovativnog filmskog serijala "HD Odiseja" koji je premijerno izveo Hjustonski simfonijski orkestar i predstavlja hit u muzičkom svetu.

Srpska publika će biti prva u Evropi koja će videti "Kosmos", a Beogradska filharmonija prvi orkestar na svetu koji ovaj audio-vizuelni spektakl izvodi na otvorenom.



Jedina Kulturnikova zamerka je poklapanje termina. U isto vreme, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupa ansambl „Aleksandrov“. I to nije prvi put, da se slični programi poklapaju. Tako je sada u toku Festival nitratnog filma i 7 veličanstvenih, u isto vreme je bila revija španskih i italijanskih filmova, hvatska pozorišta u istom danu na različitim scenama, a češki gudači u UK Paroboru su konkurisali Šopenu u Konaku knjeginje Ljubice.

Нема коментара:

Постави коментар