петак, 1. новембар 2019.

O misterijama, legendama i potrazi za besmrtnošću na promociji romana Harija Slipičevića



U knjižari Delfi u SKC-u održana je promocija knjige „Ključ besmrtnosti“ Harija Slipičevića. Osim autora, o romanu je govorio i urednik Srđan Krstić. U razgovoru je aktivno učestvovala i publika, koja je imala mnogo pitanja za autora, jer je tema potrage za besmrtnošću oduvek intrigantna.



„Ključ besmrtnosti“ je napet roman o putovanju kroz misteriozni svet najčuvanije tajne u istoriji. Vodi nas kroz savremenu potragu za Knjigom koja je pod zaštitom moćnog klana Ptolemeida. Kroz splet istorijskih misterija, legendi, akcije i intrige, za njom tragaju tajna društva, bezbednosne agencije, religijski fanatici i vlade modernih država. U priču se na svoj trideset i treći rođendan upliće Mek Luit, naučnik i boem, koji i ne sluti šta ga sve povezuje s egipatskim bogom Ozirisom, prvim čuvarem Knjige mrtvih.



Urednik Srđan Krstić smatra da je najveća vrednost knjige „Ključ besmrtnosti“ to što može da privuče ljubitelje najrazličitijih književnih žanrova, iako je u suštini reč o avanturističkom romanu.

 „To je, pre svega, priča o tome da istoriju možemo da posmatramo i na drugačiji način. Ova knjiga pokušava iz drugog ugla da oslika istoriju na koju smo navikli i da pokaže da se mnoge stvari o kojima mi i ne znamo odvijaju u potrazi za ključem besmrtnosti. Ta potraga može da se shvati bukvalno, kao potraga junaka za Knjigom mrtvih, ali može da se shvati i preneseno kao želja da se živi zauvek, što verovatno jeste pokretač mnogih istorijskih zbivanja. Hariju čestitam i kao urednik i kao pisac na nekim vanrednim opisima. Mene je posebno fascinirao opis nekadašnje Aleksandrije, jer ona je danas pod vodom.“ 



Hari Slipičević nam je otkrio kako je došao na ideju da se u svom romanu bavi baš potragom za besmrtnošću.

 „Svi junaci naše istorije, i pozitivni i negativni, od Cezara preko Napoleona do Hitlera, žudeli su za besmrtnošću. Ja sam se vratio dečaku u sebi, onome kome je smrt još veoma daleko i koji u svojoj sobi mašta o tome kako bio bilo lepo da možemo večno da živimo. Ali na kraju sam došao do zaključka da je ključ besmrtnosti zapravo blizu nas. Ja sam ga u knjizi provukao kroz istorijske događaje, ali ako zađemo u polje psihologije, vidimo da svaki čovek mora da zaroni duboko u sebe da bi došao do odgovora na pitanje gde se nalazi ključ besmrtnosti. Na promociji ove knjige u Mostaru, ispod svake stolice stavio sam flašice vode i rekao da je to eliksir za večni život. Ljudi su poverovali da je zaista u pitanju eliksir i poneli su te bočice kući, a neki su čak zamolili da dobiju još nekoliko komada. Dakle, ključ besmrtnosti se nekad nalazi ispod naše stolice, dok ga mi tražimo na drugom kontinentu. Svaki čovek ima svoj kluč besmrtnosti, a najvredniji ključ je život vredan sećanja.“

Pisanje je podrazumevalo dosta istraživanja, dugo je trajalo traganje za podacima o okultizmu, tajnim društvima, o gradovima, muzejima, hramovima, Aleksandrijskoj biblioteci… Ali Hari Slipičević je uživao u svemu tome i već uveliko radi na nastavku knjige, jer je zamišljeno da priča o potrazi za besmrtnošću bude trilogija. 



Knjigu „Ključ besmrtnosti“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар