понедељак, 4. новембар 2019.

КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА Кустоско-уметничко истраживање



Галерија Рефлектор, Крчагово касарна, Ужице
5-11.11.2019.

Отварање изложбе у уторак, 5. 11. у 18 сати
Уметници: Синиша Илић, Анси Каситони, Марта Попивода, Синиша Радуловић, Бранимир Стојановић, Ана Хушман

Народно позориште Ужице, Мала сцена, Трг партизана 12, Ужице
Недеља, 10.11.2019. у 18 сати

Пројекције филмова уметника из Колекције Октобарски салон и разговор са ауторима истраживања

Уметници: Милица Томић, Гордана Анђелић Галић, Бојан Фајфрић

Аутори кустоско-уметничког истраживања: Зорана Ђаковић Миннити и Синиша Илић


Колекција деценија је дугорочни кустоско-уметнички истраживачки пројекат који као полазиште узима међународну колекцију уметничких дела савремене уметности Октобарски салон, основану 2011. године. Кроз серију изложби и програма радови из ове колекције приказују се у различитим излагачким контекстима, испитујући тако и могућности институционалних сарадњи. Тако конципиран пројекат, у свом облику и формату променљив, истражује услове у којима се приказује савремена уметничка продукција, преиспитујући истовремено позицију ове, али и генерално уметничке колекције као јавног добра.

Део Колекције Октобарски салон 2018. године добио је статус јавног културног добра.

Издање у Ужицу реализује се кроз два програма.

У галерији Рефлектор биће изложени радови у којима се аутори баве позицијом уметника и уметности, односом уметности и друштва и уметничким радом. Двема додатним интервенцијама, уметничком - цртежом на зиду и кустоском, писаћом машином на папиру откуцаним целокупним списком радова који су у колекцији, на симболички начин скрећемо пажњу на организацију знања око уметности и њеног односа са публиком као и на мануелни, материјални рад и време као кључне категорије у критичком и аналитичком бављењу и сагледавању уметности и културе.

Други сегмент програма реализује се у сарадњи са позоришним фестивалом Без превода. На Малој сцени Народног позоришта Ужице биће приказани филмови уметника који у фокусу имају изведбу, уметнички гест као форму критичког мишљења, јавног говора, реферишући на југословенско културно наслеђе.

Више о изложби прочитајте овде.

Нема коментара:

Постави коментар