понедељак, 6. мај 2019.

Predstavljamo vam filmove čuvenog japanskog reditelja Kazuo Hare na XII Beldocsu




Čuveni japanski dokumentarista Kazuo Hara i autor kultnog filma Careva ogoljena vojska i dalje maršira" biće gost ovogodišnjeg Beldocs festivala, koji se održava od 8. do 15 maja u više bioskopskih dvorana. 

Među 100 premijernih filmova iz celog sveta, na programu ovogodišnjeg izdanja festivala, u okviru posebne selekcije Retrospektiva biće predstavljen kompletan osvrt na njegove dokumentarce


Predstavljamo vam pet filmova, A U SARADNJI SA BELDOCSOM DELIMO 2x2 KARTE ZA SVAKI FILM.

PIŠITE KULTURNIKU U INBOKS I KAŽITE IME I PREZIME I KOJI BISTE FILM I U KOM TERMINU GLEDALI.

Ulazi se na spisak, dobitnici se jave na štandu
Beldocsa ispred sale.

Zbogom CP (Goodbye CP)
Kazuo Hara, Japan, 1972, 82'

Četvrtak 09.05 / 21:00 / Jugoslovenska kinoteka,  Q&A


Dokumentarac o grupi ljudi sa cerebralnom paralizom u Japanu, koji se suočavaju sa predrasudama okruženja ali i ličnim pitanjima: ko su oni, šta osećaju i kako gledaju na svoje živote?

Tokom 82 minuta, bez spoljne naracije ili komentara, Harina kamera proučava Yokotu Hiroshija, japanca i žrtvu cerebralne paralize. U kulturi koja nagrađuje konformizam, patiti od iscrpljujuće bolesti koja nosi brojne spoljne fizičke manifestacije još više otežava stvari - što je činjenica koju Kazuo Hara stavlja u prvi plan u ovom dokumentarcu o japancima obolelima od cerebralne paralize. Snimljen sirovim stilom (s zvukom koji nije uvek sinhron i zrnastom crno-belom fotografijom), film omogućuje svojim subjektima da ispričaju sopstvene priče - i u tom procesu otkriju mnogo toga o japanskom društvu.

  Zbogom CP



Posvećeni život (A dedicated life)


Kazuo Hara, Japan, 1995, 122'
Festivali Kinema Junpo Awards 1995 (Best Film and Best Director), Japanese Academy 1995 (Special Award), Mainichi Film Concours 1995 (Best Film)

 Petak 10.05 / 14.00 / Jugoslovenska kinoteka 

"Posvećeni život" predstavlja intimni portret ekscentričnog pisca i scenariste Mitsuhare Inouea (1926-1992) tokom poslednjih meseci njegovog života, dok nije izgubio borbu sa rakom.

Kazuo Hara, koji je šokirao japanski establišment filmovima Careva ogoljena vojska i dalje maršira i Zbogom CP, fokusira se na kontroverznog pisca Mitsuharu Inouea u ovom moćnom dokumentarcu. Prvobitno nameravajući da provede godine na projektu, Hara je ubrzo shvatio da Inoue umire od raka i prilagodio svoj plan. Rezultat je dirljiv film koji beleži suštinu kontroverznog života pisca - i značaj njegove smrti. U svojim spisima i u svojoj ličnoj biografiji, Inoue se igrao duž granice između istine i fikcije, elementa koji Hara izlaže traženjem kroz slojeve stvarnosti i konstrukcija koji okružuju život ovog starca.


Posvećeni život


Ekstremno privatni eros: Ljubavna pesma 1974 (Extreme Private Eros: Love Song 1974)
Kazuo Hara, Japan, 1974, 98'
Festivali Berlinale 1975


Petak 10.05 / 22:00 / Jugoslovenska kinoteka

Autor slika portret svoje bivše supruge Miyuki Takede, koja ga je napustila i preselila se na Okinavu. Kroz prizmu ljubavnog trougla, režiser prikazuje bol emotivnih odnosa , pa čak i - porođaj.

Kazuo Hara i Miyuki Takada bili su u braku tri godine kada je Takada napustila muža. Ona je radikalna feministkinja i želi da se oslobodi tradicionalnih rodnih uloga. Kao forma terapije, režiser Kazuo Hara je prati svojom kamerom. Hara nam pokazuje vezu Takade sa ženom, njenu aferu sa crnim američkim vojnikom, njeno uranjanje u život noćnih klubova na Okinavi i kako ona naposletku pronalazi spas u ženskoj komuni. Njegov film je simbolični dokument sedamdesetih godina prošlog veka, u kojem su svi tabui razbijeni - čak je i rođenje Takadine bebe predstavljeno bez cenzure.

  Ekstremno privatni eros: Ljubavna pesma 1974


Careva ogoljena vojska i dalje maršira (The Emperor's Naked Army Marches On)
Kazuo Hara, Japan, 1987, 122'
Festivali Berlinale 1987 (Caligari Film Award), Cinema du reel 1987 (Grand Prix)

Subota 11.05 / 14.00 / Jugoslovenska kinoteka

Kenzo Okuzaki je već decenijama u pohodu na ugled cara Hirohita i njegovih vojnih komandanata koje želi da prisili da prihvate odgovornost za ratne zločine koji su se dogodili i zločine koje su japanski vojnici pretrpeli.

"Careva ogoljena vojska i dalje maršira" je remek delo kazua Hare o Japancu Kenzu Okuzakiju, atipičnom veteranu Drugog svetskog rata, jednom od samo 30 preživelih pripadnika puka koji se kao okupaciona vojska borio u Novoj Gvineji. On je rešen da razotrkije zaveru svojih sunarodnika da prikriju zločine koje su počinili tokom rata, poput ubijanja saboraca, pa čak i kanibalizma. Ovaj jedinstveni i neobični (post)ratni dokumentarac 1987. na Berlinaleu je ovenčan nagradom “Caligari”, a u vreme premijere u Japanu izazvao je kontroverze i negodovanja tamošnjeg establišmenta.

 Careva ogoljena vojska i dalje maršira


Azbestno selo u Japanu (Sennan Asbestos Disaster)
Kazuo Hara, Japan, 2016, 215
Festivali Busan 2017, Yamagata 2017, Open City 2018, Japan Cuts 2018

Subota 11.05 / 19.30 / Jugoslovenska kinoteka

U dokumentarcu "Azbestno selo u Japanu" Kazuo Hara oslikava napore nekadašnjih radnika fabrike azbesta u Osaki da na sudu dobiju japansku vladu, tražeći naknadu štete zbog narušenog zdravlja.

2006. godine, bivši radnici i rođaci radnika fabrika azbesta u okrugu Sennan u Osaki podneli su tužbu protiv japanske vlade tražeći naknadu štete nanesene njihovom zdravlju. Tokom osam godina, Kazuo Hara prati tužitelje i njihov pravni tim, kao i istrage osnivača grupe za štetu od azbesta Kazuyoshija Yuoke. Iako je vlada bila svesna opasnosti po zdravlje, ona je stavila prioritet na ekonomski razvoj i zanemarila sprovođenje propisa i protivmera.

Azbestno selo u Japanu







Нема коментара:

Постави коментар