субота, 9. јун 2018.

XX Festival nitratnog filma – Osvetnici/Korzikanska braća

 
Za XX Festival nitratnog filma Jugoslovenska kinoteka je iz svog bogatog fonda odabrala američki avanturistički spektakl “Osvetnici / Korzikanska braća” (1941), a kuriozitet je da će projekcija, 10. juna u Muzeju kinoteke, biti sa zapaljive (nitratne) trake.

Vrhunski, iskričav i maštovit pustolovni film cenjenog američkog reditelja i glumca, inače ruskog belog emigranta Gregorija Ratova, nastao je po popularnom romanu Aleksandra Dime Oca. Verovatno najbolja od desetak ekranizacija snimljenih do danas, gledaoce je privukla kako izazovnim izborom teme (odvajanje i život sijamskih blizanaca), tako i izvanrednom dvostrukom ulogom Daglasa Ferbanksa Juniora, kao i upečatljivom rolom večnog negativca Akima Tamirova, još jednog belog Rusa u Holivudu.
 
 
Ovom spektaklu umnogome su doprineli tehnički kvaliteti, pre svega izvrsna crno-bela fotografija i specijalni efekti, naročito u scenama u kojima Ferbanks tumači oba brata.

„Uprkos dugom trajanju i prilično neravnom i ponekad akademskom pristupu ekranizovanju Dime, film i dalje ima dovoljno žara i divlje avanture da privuče pažnju. Jedna stvar je sigurna, stariji gledaoci će mladog Ferbanksa videti kao prototip njegovog oca Daga Seniora, koji je kasnije postao jedna od vodećih zvezda mača i avanture”, pisao je 1941. “Variety Film Reviews”.

Prema sinopsisu, grof Franki, glava jedne od vodećih porodica na Korzici, očekuje rođenje naslednika. Doktor Paoli ga obaveštava da je njegova supruga rodila sijamske blizance. Klan njegovog neprijatelja, barona Kolone upada u zamak i ubija sve osim doktora i sluge Lorenca, koji beže s bebama do prijatelja Frankijevih, bračnog para Dipre. 
 
 
 
Doktor operacijom razdvaja blizance i daje im imena Mario i Lisjen. Dipreovi odvode Marija u Pariz, odgajaju ga kao svog sina, dok sluga uzima Lisjena i s njim živi u šumi. Dvadeset godina kasnije, Lisjen je postao vođa bande na Korzici. Mario uživa u bogatstvu u Parizu i zaljubljuje se u prelepu korzikansku groficu, koju brani od udvaranja izvesnog markiza. U dvoboju s markizom Mario zadobija povredu, koju na neverovatan način oseća i Lisjen. Uoči 21. rođendana blizanaca, doktor Paoli dovodi obojicu do grobnice njihovih roditelja, otkriva im istinu i zaklinje ih na osvetu tiraninu Koloni.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар