уторак, 5. јун 2018.

Turneja Slobodne zone po Srbiji



Publika širom Srbije već dva meseca uživa u filmovima koje im donosi Turneja Slobodne zone. Ovo je  12. godina da ovaj filmski festival organizuje Turneju u preko 50 gradova i opština u Srbiji. Pet najboljih filmova sa festivala održanog tokom novembra prethodne godine u Beogradu, Novom Sadu i Nišu (ove godine tri dokumentarna i dva igrana), do sada je potpuno besplatno prikazano u 25 mesta u Srbiji.

Publika će tako moći da vidi "Dan oslobođenja", koji prikazuje kontroverzni koncert slovenačke grupe Laibach u Severnoj Koreji. Sledi dokumentarac "Čavela", o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara. Treći je igrani film "Ćambra", dobitnik Europa Cinemas Label Award na Festivalu u Kanu, koji prati avanturu 14-godišnjaka iz male romske zajednice čija pustolovina počinje nakon što mu brat nestane. Igrani film "Crveni pas: pravi plavi" govori o  prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji je postao australijska legenda. Drugi dokumentarac "500 godina" prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i prikazuje teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.
Do kraja juna na mapi Slobodne Zone naći će se još 25 gradova i opština u svim krajevima naše zemlje. Među njima nalaze se i Kraljevo, Vranje, Bajina bašta, Mionica, Paraćin, Sombor, Kanjiža, Žabalj, Ruski Krstur, Sjenica, Bor, Petrovac na Mlavi, Kruševac, Sremska Mitrovica, Užice, Gornji Milanovac, Irig, Prokuplje, Odžaci, Požarevac....

Misija Turneje Slobodne Zone je decentralizacija kulture.

Program Turneje i raspored projekcija po gradovima možete pronaći ovde.

Нема коментара:

Постави коментар