среда, 28. септембар 2016.

Beogradski sajam knjiga od 23. do 30. oktobra



Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 23. do 30. oktobra pod sloganom „Knjige u ruke” uz učešće više od 450 direktnih izlagača, od kojih će njih 40 biti iz inostranstva, saopšteno je juče  na konferenciji za novinare. 

„Beogradski sajam knjiga zauzima visoko mesto među evropskim sajmovima po prostoru, broju izdavača i činu otvaranja. To nije samo mesto susreta izdavača i publike, već i manifestacija posvećena obrazovanju, diplomatsko-politički susretima i ekonomskim pregovorima“, - istakao je Zoran Avramović, predsednik Odbora Sajma knjiga.

On je najavio i da je će pored uobičajnih programa, školskog dana, nagrada, ovogodišnji Sajam nastaviti sa novitetima koji su započeti prošle godine, poput programa stvaralaštva mladih na kome će biti predstavljena dela umetnika mlađih od 30 godina.

Tokom osam sajamskih dana publika će moći da kupi nove naslove, ali i da prisustvuje brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i važnim jubilejima. 


Tako će 61. Sajam knjiga, prema rečima Dragana Hamovića, urednika programa, obeležiti 400 godina od smrti Šekspira i Servantesa, 120 godina od pojave romana "Hajduk Stanko” Janka Veselinovića, sto godina od smrti Petra Kočića, ali i 75 godina od osnivanja logora u Jasnovacu... Među gostima koji će posetiti Beogradski sajam knjiga su: Zahar Prilepin, Erlend Lu, Aleksandar Mekol Smit, Pan Bujukas...

I Iran - zemlja počasni gost, na 300 kvadratnih metara prostora u Hali 2a predstaviće svoju viševekovnu kulturu i tradiciju - dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno izdavačkoj oblasti. 


 „Postoje velike sličnosti između dva naroda, po mentaliteu, naravi, karakteristikama... To će nam u velikoj meri pomoći da razvijemo kulturnu saradnju. Kultura je mogućnost da se naša dva naroda još više približe“,  istakao je Madžid Fahim Pura, ambasador Islamske Republike Iran u Srbiji. 

Mohsen Solejmani, ataše za kulturu ambasade Irana, precizirao je da će tokom Sajama knjiga biti predstavljeno šest knjiga koje su sa persijskog prevedene na srpski jezik, te da će biti održana četiri okrugla stola na kojima će se razgovarati o prevođenju srpske književnosti u Iranu u obratno, susretu dvaju kultura kroz razgovore dvojice književnika i dvojice pisca za decu iz Irana i Srbije, kao i o persijskoj književnosti i kinematografiji, kada će iranski pisci govoriti na beogradskim fakultetima. Takođe, drugi dan Sajma biće Dan Irana, a tokom manifestacije radionice ilustracije održaće iranski ilustratori i kaligrafi. Solejmani je najavio da će biti potpisano i nekoliko protokola o saradnji sa srpskim izdavačima, kao i da će na štandu Irana u Hali 2a biti organizovano nekoliko izložbi, te da će tokom Sajma u Muzeju jugoslovenske kinoteke biti prikazivani iranski filmovi.

Pored Irana, na Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Indije, Izraela, Mađarske, Japana, Kine, Republike Srpske, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore...


61. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan na 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora u halama 1, 1a, 2a, 2ce i 4.


• Hala 1: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima), prostor za promocije.
• Hala 2a: počasni gost Beogradskog sajma knjiga – Iran, inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači školske i stručne literature.
• Hala 2ce: izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje (fakulteti, škole…), izdavači školske i stručne literature, izložbe, Festival stvaralaštva mladih, pres centar, garderoba, prostor za odmor.
• Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije/ustanove (ministarstva, biblioteke, muzeji…) i izdavači iz oblasti religije i teologije, prodaja knjiga i distributeri.
• Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga.
• Hala 1a: programske sale i izložbe.
U okviru 61. izdanja tradicionalno će biti dodeljene nagrade izdavačkoj produkciji - za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečju knjigu godine, najlepšu knjigu, za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, posebno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu i specijalno priznanje za mladog dizajnera.





PROGRAM 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga

• TEMATSKE TRIBINE – „Šekspir, Servantes i evropska književnost danas“; „Poduhvati: Srbi 1903-1914, Doba kralja Petra“, „Jasenovac u istoriografiji, književnosti i kulturi“; „Srpski roman u domaćem filmu“; „Prevođenje južnoslovenskih književnosti, problemi recepcije“; „Lirska anima (nove srpske pesnikinje)“…
• PISCI U FOKUSU – programi sa inostranim piscima gostima (Zahar Prilepin, Erlend Lu…).
• ARENA OD REČI – tribine polemičkog usmerenja o temama od značaja za knjigu i kulturu danas („Knjiga i angažovanost: poželjne i potisnute teme“, „Čije je naše nasleđe“, „Između nacionalne i kolonijalne kulture“).
• ŠTA JE KNjIGA MENI? – razgovori s poznatima o iskustvu čitanja.
• OBJAVE BAŠTINE – serija programa o aktuelnim izdanjima iz oblasti proučavanja nacionalne istorije i kulture.
• PISCI I KNjIGE – serija dijaloga sa savremenim domaćim piscima o njihovim novim naslovima.
• IZDAVAČKE TAČKE – serija predstavljanja značajnih neprofitnih izdavačkih produkcija iz Srbije i okruženja.
Pored foruma Bibliotekarskog društva Srbije biće organizovani programi za decu i izložbe.
U hali 1a biće predstavljena izložba Irana, a u hali 2ce će biti sledeće izložbe:

• „Šekspir i Servantes – 400 godina od smrti“
• Izložba o Petru Kočiću
• Izložba „Jasenovac, anatomija zaborava“
• Izložba u okviru akcije „Negujmo srpski jezik“
• Izložbe prvih i raritetnih izdanja knjiga: Jaše Tomića, Milana Rakića, Milorada Mitrovića i Petra Kočića
• Digitalno štampani kaligrafski radovi, tipografske azbuke i primeri grafičkog i industrijskog dizajna sa srpskom ćirilicom
Bibiana – Predstavljanje 20 najlepših knjiga Međunarodne kuće umetnosti za decu iz Slovačke

• Izložba dečjih radova sa konkursa „Dečji sabor Dani ćirilice 2016″

Školski dan na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće u četvrtak, 27. oktobra 2016. Školski dan namenjen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju poseban sadržajan program namenjen starijim i mlađim školarcima kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Predstavljanje dela umetnika mlađih od 30 godina iz različitih oblasti stvaralaštva (dramsko, likovno, muzičko, filmsko) koja za predložak imaju knjigu, započet 2015. godine, zahvaljujući izuzetnom prijemu od strane učesnika i publike, biće nastavljeno i na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u hali 2 nivo ce.

Cena ulaznica ostala je ista i staje 250 dinara za pojedinačnu i 150 dinara za grupnu posetu.

Za više informaacija upućujemo vas na sajt Sajma knjiga. 

Istovremeno kada i Sajam knjiga biće održani i Sajam obrazovanja, Sajam opreme i sredstava za savremenu nastavu "Učila” i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga Media market.

Нема коментара:

Постави коментар