среда, 21. септембар 2016.

32. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ 2016- Планета џеза





32. БЕОГРАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ 2016- Планета џеза

  од 26 до 30. октобар 2016.
 У Дому омладине Београда  и Сава Центру

Све је спремно за пут око Планете Џез на пет дана, кроз 21 наступ уметника из 17 земаља света! Дом омладине Београда од 26. до 30. октобра 2016. представља 32. Београдски џез фестивал (БЏФ), под слоганом "ПЛАНЕТА ЏЕЗ"/"PLANET JAZZ". Град је издашније одрешио кесу, па је уместо прошлогодишњих 120 хиљада евра ове године избројао двеста хиљада. А по богатом пограму рекло би се и више. Тај вишак финансиран је ентузијазмом. Фестивал основан 1971. године, од 2005. бележи завидан успон и тенденцију да се озбиљно позиционира на европској културној мапи. Прошле године посетило га је 11 хиљада љутитеља џеза (од тога седам хиљада са купљеним улазницама). Остатак, поред гребатора (нас новинара и пријатеља) одлази на подмладак који се свесно калеми на џез. Ове године, у препродаји (од Светског дана џеза) продато је три хиљаде улазница. Лицитира се с 15 хиљада посетилаца (10 хиљада са купљеним улазницама). Да све не остане на доживљеном говори и жеља да се у подруму Куће легата, у Кнез Михаиловој улици инсталира Музеј џеза. Како и приличи граду који је само годину дана касније од Париза усвојио „врелу“ музику. 


Ненад Драговић, в.д. директора Дома омладине истакао је да је извршена пажљива селекција учесника како би овај релевантни и најпознатији српски џез фестивал оправдао свој реноме. У добро познатом формату главног и поноћног програма, који ће се одржавати у простору Дома омладине Београда, ове године чак два концерта четири велике џез звезде биће одржана у Сава Центру. 

Драган Амброзић, програмски менаџер Београдског џез фестивала подвукао је да у програмском смислу и даље инсистирају на џез иновацијама, откривајући радозналој публици новонасталу Планету Џез, нове тенденције, нове правце, да се џез надахнуто свира у сваком кутку планете Земље, али не бежећи ни од доприноса великана овог музичког правца, на чијем стваралаштву младе наде налазе инспирацију за џез XXI века. Нагласак је стављен на латино верзију џеза, у којој доминира лирика и емоције, ново промишљање. 

Најстарији и међународно најпризнатији српски џез фестивал, омиљен међу домаћом публиком, у свом 32. издању представља тенденцију глобализације у џез музици, са неким од најбољих нових аутора са свих страна света, који креирају његов звук у овом миленијуму, као и неколико одабраних легенди које су удариле темеље савременом схватању џеза. Сваке године фестивал поставља себи нове задатке и више циљеве, са намером да у нашој средини представи врхунске уметнике, ширећи утицај најдуговечнијег српског џез бренда по целој Планети. Упркос годинама трајања, духом су све млађи и актуелнији, а то најбоље потврђује верна публика, која се подмлађује из године у годину, по чему с  јединствени у Европи.

БЏФ у свом 32. издању трајаће редовних пет дана (дан више него лане). Ове године у главном програму у Дому омладине Београда стављамо посебан нагласак на музичаре који долазе из латинских земаља, из Италије, Шпаније, Португалије, Бразила, Кубе, те Француске - ради се о изузетно живим сценама које одавно имају своју аутентичност, а одакле нам последњих година долазе најузбудљивије иновације у савременом џезу и неколицина најосећанијих нових аутора.



Vlada Maričić-Ada

Част да отвори Београдски џез фестивал имаће посебно наручен пројекат нашег истакнутог џез пијанисте: квартет Владе Маричића (комбинујући џез стандарде са балканском традеицијом),  за ову прилику појачан са специјалним гостом, трубачем Брајаном Линчом (Brian Lynch) из САД, који ће такође пловити код нас увек популарним латино водама. Не пропустите ову музичку провокацију. Фестивал затвара својеврсан Showcase представљањем аутора разних генерација из Србије, од Силарда Мезеиа (Szilárd Mezei), преко Шчиме Трија до Конзилијума. Овој ретроспективи могућности домаћих снага и новим тенденцијама додељена је и Весна Писаровић из Хрватске, са пројектом „Great Yugoslav Songbook“ у коме посебно атрактивни авангардни интернационални састав представља ново читање и џез стилизацију класичних југословенских шлагера из педесетих и шездесетих. Све је урађено да публика не остане равнодушна, а ви сада гледајте где ће вас музика одвести!


У поноћном програму, фокус је стављен на на нову скандинавску школу, те ће се публици представити најбољи савремени састави из Норвешке, Данске, Шведске и први пут са Исланда.

Велики концерти у Сава Центру илустроваће две посебне тенденције у савременом џезу – једну која води ка популаризацији ове музике, а другу која ка новим уметничким врхунцима кроз укрштање уметника разних генерација. Тако ћемо 27. октобра имати прилику да чујемо два нова велика имена чија комуникативна музика успешно долази на корак од попа: Авишај Коен (Avishai Cohen) и његов Трио из Израела, као и звезду фламенко џеза, Антониа Серана (Antonio Serranо) из Шпаније, виртуоза на усној хармоници. Антонио после наступа у Београду 2009. и 2012, по трећи пут наступа пред београдском публиком, констатовао је Хавијер Вакас Хурадо, уредник културног програма у Институту Сервантес. 

Следећег дана, 28. октобра, пред нама ће бити две неспорне величине које су стварале данашњи звук џез музике на револуционарним албумима из седамдесетих година прошлог века, пре свега са Мајлсом Дејвисом: прво ће нам се са премијерно у нашој земљи представити бубњар Џек Диџонет (Jack DeJohnette), а потом басиста Дејв Холанд (Dave Holland), обојица са својим овогодишњим визионарским пројектима. Заокружујући део својих каријера и најављујући смену генерација, оба ће на сцену изаћи праћени бриљантним саставима у којима главне улоге играју најбољи савремени амерички музичари млађе генерације.

Из Португалије нам долази млади Big band из месташца Ментушиња покрај Порта информисала нас је Маја Шпањевић Кешељ испред Амбасаде Португалије.  Чак 21 музичар појавиће се на у великој сали Дома омладине 30. oктобра. 

Оснивач и покровитељ Београдског џез фестивала је Град Београд, који је 2007. године уврстио БЏФ у манифестације од посебног значаја. Традиционално, БЏФ ће и ове године имати подршку бројних амбасада и иностраних културних центара, као и других покровитеља. Покровитељи 32. БЏФ су: Град Београд – Градска управа – Секретаријат за културу; Министарство културе и информисања Републике Србије.

Пријатељи 32. БЏФ: Erste Banka су израелске компаније „AFI Europe“ и „Shikun & Binui Group“ - инвеститори стамбено-пословних комплекса „Central Garden“ и „Вождове капије“; СОКОЈ; Airport City Belgrade; Службени гласник.

32. БЏФ подржали су: Амбасада САД; Амбасада Португалije, Институт Камоеш и Град Порто; Италијански институт за културу; Француски Институт; Институт Сервантес; Гете Институт; Амбасада Холандије; Амбасада Израела; Аустријски културни форум; Collegium Hungaricum; Туристичка организација Београда; Туристичка организација Србије


КОМПЛЕТАН ПРОГРАМ 32. БЕОГРАДСК ОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА

Среда, 26.10.

Дом омладине Београда // Велика сала- 19:30
Влада Маричић квартет, специјални гост Брајан Линч (Србија/САД) /
Vlada Maričić Quartet featuring Brian Lynch (Serbia/USA)
21:00
Алфредо Родригес трио (Куба/САД/Бразил) /
Аlfredo Rodriguez Trio (Cuba/USA/Brazil)
Цена улазнице у претпродаји: 1000 динара.

Дом омладине Београда // Американа
23:00
Тинеке Постма квартет (Холандија) / Tineke Postma Quartet (Netherlands) 
Суна Гунлаугс трио (Исланд) / Sunna Gunnlaugs Trio (Iceland)
Цена улазнице у претпродаји: 600 динара.

Четвртак, 27.10.

Сава Центар  19:30
Авишај Коен трио (Израел) / Avishai Cohen Trio (Israel)
21.00
Антонио Серано квинтет Flame&Co (Шпанија) /
Antonio Serrano Quintet Flame&Co (Spain)
Цена улазнице у претпродаји: I категорија 2.000,00 динара; II категорија 1.500,00 динара; III категорија 1.200,00 динара

Дом омладине Београда // Американа  23:00
Весна Писаровић: „The Great Yugoslav Songbook“ (Хрватска/САД/Немачка/Италија) / Vesna Pisarović: „The Great Yugoslav Songbook“ (Croatia/USA/Germany/Italy)

Давид Хелбок трио (Аустрија) / David Helbock Trio (Austria)
Цена улазнице у претпродаји: 600 динара.

Петак, 28.10.

Сава Центар  19:30
Џек Диџонет трио представља Равија Колтрејна и Мета Герисона (САД) /
Jack DeJohnette Trio featuring Ravi Coltrane and Matt Garrison (USA)

21:00
Азиза: Дејв Холанд/Крис Потер/Лајонел Луеке/Ерик Харланд (САД) /
Aziza: Dave Holland/Chris Potter/Lionel Loueke/Eric Harland (USA)
Цена улазнице у претпродаји: I категорија 2.000,00 динара; II категорија 1.500,00 динара; III категорија 1.200,00 динара

Дом омладине Београда // Американа  23:00
Торд Густавсен квартет (Норвешка) / Tord Gustavsen Quartet (Norway)
All Included (Шведска/Норвешка) / All Included (Sweden/Norway)
Цена улазнице у претпродаји: 1000 динара.

Субота, 29.10.

Дом омладине Београда // Велика сала  19:30
Венсан Перани: „Living Being“ (Француска) /
Vincent Peirani: „Living Being“ (France)

21.00
Ђанлука Петрела Cosmic Renaissance (Италија) /
Gianluca Petrella Cosmic Renaissance (Italy)

Дом омладине Београда // Американа  23:00
Роб Мазурек и Sao Paulo Underground (САД/Бразил) /
Rob Mazurek & Sao Paulo Underground (USA/Brazil)

Horse Orchestra (Данска/Шведска/Норвешка/Исланд) /
Horse Orchestra (Denmark/Sweden/Norway/Iceland)
Цена улазнице у претпродаји: 800 динара.

Недеља, 30.10.

Дом омладине Београда // Велика сала 19:30
Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva: „Bela Senão Sem“ (Португалија) / Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva: „Bela Senão Sem“ (Portugal)

21:00
Дитер Илг: „Mein Beethoven“ (Немачка) / Dieter Ilg: „Mein Beethoven“ (Germany)
Цена улазнице у претпродаји: 800 динара.

Дом омладине Београда // Американа  23:00
Силард Мезеи септет (Србија/Мађарска) / Szilárd Mezei Septet (Serbia/Hungary)
Шчиме трио + 1 (Србија) / Schime Trio + One (Serbia)
Конзилијум (Србија) / Konzilijum (Serbia)
Цена улазнице у претпродаји: 500 динара.


Цена комплета за главни програм: 4.450 динара.
Цена комплета за програм две вечери у Сава Центру: 2.500 динара
Улазнице за 32. Београдски џез фестивал су у продаји преко ЕВЕНТИМ мреже и на Благајни Сава Центра.




УКРАТКО О УЧЕСНИЦИМА 32. БЕОГРАДСКОГ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛА

26.10. 



Влада Маричић квартет, специјални гост Брајан Линч (Србија/САД)

По традицији, фестивал сваке године представља по једну оригиналну домаћу продукцију, са неким од најзначајнијих аутора из Србије. Овог пута, у фокусу је Влада Маричић, који је недавно заокружио три деценије професионалне каријере. Овај пијаниста и композитор остварује мешања џеза, балканске, ромске и кубанске традиције, представљајући амалгам сличних, а различитих сензибилитета. Специјални гост на концерту је славни амерички трубач Брајан Линч, добитник Гремија за најбољи латин-џез албум 2007. године.


 Алфредо Родригес трио (Kубa/САД/Бразил)

Очаравши Квинсија Џонса у финалу такмичења младих пијаниста на фестивалу у Монтреу (2006), кубански пијаниста Алфредо Родригес (1985) убрзо је добио понуду каква се не одбија – да дође у Сједињене Државе и започне сарадњу са славним продуцентом. После успешних дебија на водећим светским фестивалима под Џонсовим патронатом, потписао је уговор са кућом Mack Avenue, за коју је досад објавио три албума. У домену џез клавира, Алфредо је велики следбеник виртуозног израза Чуча Валдеса и Мишела Камила.  



Тинеке Постма квартет (Холандија) 

Откад се почетком 2000-их обрела у саставу Sisters In Jazz, формираном од најталентованијих младих девојака у џезу из разних крајева света, саксофонисткиња Тинеке Постма ишла је сталним путем успеха. Сарађивала је са Грегом Осбијем и Есперанцом Сполдинг, учествовала на албуму Тери Лин Керингтон који је овенчан Гремијем, па и засвирала са највећим узором Вејном Шортером. Коначно је прошле године стигло и најпрестижније признање – Boy Edgar Prize, за холандског џез музичара године.



Суна Гунлаугс трио (Исланд)

Исландска пијанисткиња Суна Гунлаугс пронашла је почетну инспирацију у музици Била Еванса и Кита Џерета, односно Бобоа Стенсона и Јона Балкеа, спајајући љубав према Америци и Скандинавији у оригиналну лирску музику изван граница. После запажене каријере у САД и Канади (главни сарадници: Тони Малаби, Дру Грис и Охад Талмор), вратила се на Исланд, настављајући са објављивањем изванредених албума. Међу најпризнатијим уметницима у својој земљи, Гунлаугс је и уметнички директор џез фестивала у Рејкјавику.  

27.10. 



Авишај Коен трио (Израел)

 Једна од највећих звезда данашњег џеза, контрабасиста Авишај Коен на неки начин је откриће Београдског џез фестивала, на коме је наступао још 2007. године. Одушевљавајући публику еклектичним савременим џез приступом са примесама јеврејске музичке традиције, харизматични контрабасиста се наметнуо као глобални предводник генерације данашњих џез аутора. На свом другом београдском концерту представља двојицу нових изузетних талената са израелске сцене, пијанисту Омрија Мора и перкусионисту Итамара Доарија.



Антонио Серано Flame&Co (Шпанија) 

Антонио Серано, ученик славног Лерија Адлера, данас је један од највиртуознијих светских свирача хроматске усне хармонике са интересовањима у различитим музичким световима, од класике, преко џеза, блуза, танга и фламенка, до филмске музике (дела Педра Алмодовара). Као члан последње поставе легендарног Пака де Лусије, постао је и пионир увођења усне хармонике у фламенко, а тај аспект његовог рада представља и у Београду, у квартету адекватног назива – Flame&Co.


Весна Писаровић: „The Great Yugoslav Songbook“ (Хрватска/САД/Немачка/Италија)

После дуге каријере у поп водама, певачица Весна Писаровић шокирала је музички свет када је крајем 2000-их одлучила да се потпуно окрене џезу. Нови пројекат обухвата истраживање наслеђа популарне музике у СФРЈ из 50-их и 60-их. У новим тумачењима, популарни репертоар – биг бенд баладе, евровизијске песме, шансоне, твист и рани рок – деконструисан је вештим захватима интернационалног састава, у коме посебно место заузима амерички контрабасиста Грег Коен (контрабас, САД), блиски сарадник Џона Зорна. 


Давид Хелбок трио (Аустрија)

Пијаниста и композитор Давид Хелбок је један од водећих аустријских музичара млађе генерације. Двоструки је победник најпрестижнијег европског пијанистичког конкурса у Монтреу (2007, 2010), где је добио и награду публике. Осим ауторског програма, реализовао је и изузетно успешно џез читање Принсовог музичког опуса. Непосредно пред фестивал излази му нови, шести албум, као премијерно остварење за једног од најпрестижнијих европских издавача, немачки ACT Music & Vision. 

28.10.


Џек Диџонет трио представља Равија Колтрејна и Мета Гарисона (САД)

Најславнији џез бубњар данашњице, Џек Диџонет остварио је импресивну каријеру као лидер и сајдмен, сарађујући са бројним великанима џеза, од Чарлса Лојда, преко Мајлса Дејвиса, Сонија Ролинса, Хербија Хенкока, Џоа Хендерсона и Мајкла Брекера, до Кита Џерета. Бивајући једном у прилици да засвира и са Џоном Колтрејном, са данашњим сарадницима евоцира успомену на легендарног саксофонисту и личног узора. Рави је, наиме, Колтрејнов син, а Мет је син Колтрејновог контрабасисте Џимија Герисона. 


Азиза: Дејв Холанд/Крис Потер/Лионел Луеке/Ерик Харланд (САД)

All-star квартет Aзиза удружује четири великана савременог џеза. Најстарији, контрабасиста Дејв Холанд живи је актер џез-рок револуције, а касније предводник састава којима је критика додељивала највиша признања. Крис Потер у колекцији има низ награда за најбољег тенор саксофонисту на свету. Осим соло пројеката, Ерик Харланд је блиски сарадник Чарлса Лојда и Џошуе Редмана. Коначно, Лионел Луеке се сматра највећим гитарским талентом нове генерације представљајући занимљива соло остварења.  


Торд Густавсен квартет (Норвешка)

Пијаниста и композитор Торд Густавсен удружује меланхолију севера Европе, скандинавску духовну традицију и ECM-овску уметничку филозофију у музику величанствене лепоте. После трилогије трио албума у састав је убацио искусног саксофонисту Тореа Брунборга, додајући битан, светлији валер музици. Квартет истражује, интегрише и служи „светом тројству“ емоционалног интензитета, елеганције и медитативног музичког дисања, трасирајући нове путеве џез уметности у XXI. веку. 



All Included (Шведска/Норвешка)

Квинтет All Included, шведског саксофонисте Мартина Кихена, повезује стилске екстреме у програму „Satan in Plain Clothes“: традиционални џез, са блуз хармонијом и колективним импровизацијама, и индивидуалну ослобођену свирку у маниру Орнета Колмена, са врлудањима изван конвенционалних лествица и честим променама темпа. Над импулсима фанкија, свинга или исеченог ритма, са Кихеном се врело надигравају норвешки трубач Томас Јохансон и шведски тромбониста Матс Олеклинт.

29.10.


Венсан Перани: „Living Being“ (Француска) 

Хармоникаш Венсан Перани је водеће име француског џеза данас. После дуге каријере сајдмена у саставима искусних музичара, први соло албум објавио је тек пре три године. Француска Џез академија му је одмах доделила награду за музичара године, а прошле године добио је још три велика признања: две немачке награде ECHO (ансамбл и инструменталиста године), као и најзначајније досад – Les Victoires du Jazz, за џез музичара године у Француској. „Living Being“ је његов нови, фјужн пројекат. 



Ђанлука Петрела Cosmic Renaissance (Италија) 

После незаборавног наступа у квинтету трубача Енрика Раве, и интимног сета са пијанистом Ђованијем Гвидијем, тромбониста Ђанлука Петрела коначно нам представља соло пројекат, квинтет Cosmic Renaissance. Поред бројних награда италијанске џез заједнице у разним категоријама, Петрела је и први италијански лауреат награде часописа Down Beat (као тромбониста у успону) а носилац је и награде „Paul Acket“, коју ротердамски North Sea Jazz Festival додељује најперспективнијим младим музичарима. 



Роб Мазурек и Sao Paulo Underground (САД/Бразил) 

Трио Sao Paulo Underground води корнетиста и композитор Роб Мазурек, један од најкреативнијих америчких савремених уметника – од средине 90-их објавио је преко 50 албума као лидер различитих ансамбала, од тога 20-ак само у последњих пет година. Почетком 2000-их живео је у Бразилу, где је покренуо састав Sao Paulo Underground, представљајући мешавину бразилске традиције, електроакустике и савременог џеза, у друштву бразилских музичара, Мауриција Такаре и Гиљерма Гранада. 



Horse Orchestra (Данска/Шведска/Норвешка/Исланд)

Окупљајући музичаре из четири скандинавске земље, овај септет најбоље представља укупност „северњачког погледа на џез“. У музици удружују елементе из разних периода историје џеза, од класичне традиције Њу Орлеанса и Чикага до фри-џеза шездесетих, са европском класиком и савременим експерименталним структурама, обликујући оригинални, постмодеран, веома духовит израз. За деби албум „Living the Dream“ добили су две награде данске џез заједнице, за најбоље „специјално издање“ и „најбољи нови састав“.

30.10.

 

Orchestra Jazz de Matosinhos and João Paulo Esteves Da Silva: 
„Bela Senão Sem“ (Португалија)

Orquestra Jazz de Matosinhos (OJM) основан је 1999. године у северној Португалији. Циљ састава је промоција стварања, истраживања и едукације у домену џеза. Имајући улогу водећег националног џез оркестра са претежно младим члановима, OJM преставља дела португалских аутора и сарађује са врхунским светским џез уметницима, међу којима су Марија Шнајдер, Карла Блеј, Курт Розенвинкл, Ли Кониц... Оркестар у Београду предводи пијаниста и композитор Жоао Пауло Естевес да Силва, са програмом „Bela Senão Sem“. 



Дитер Илг: „Mein Beethoven“ (Немачка)

Kонтрабасиста Дитер Илг стекао је посебну пажњу издањима за минхенски ACT Music & Vision, најпре објављујући албуме инспирисане делима Вагнера и Вердија, а потом и албум „Mein Beethoven“, који ће представити на фестивалу. Задржавајући мелодичност Бетовеновог дела и додајући му ритмичку разноврсност, слободу и интеракцију карактеристичну за џез ансамбле, Илг успева да нађе прави баланс између два музичка света. Међу бројним признањима, три пута је добио и награду ECHO JAZZ, за најбољег немачког контрабасисту.  


Силард Мезеи септет (Србија/Мађарска) 

Са тридесетак објављених албума (углавном за иностране издаваче!) и преко 200 композиција, Силард Мезеи један је од најпродуктивнијих уметника у Србији данас. Свира виолу, виолину, контрабас, и разне фолклорне инструменте. Бави се новом импровизованом музиком и џезом, са посебним занимањем за спреге импровизације и композиције, инспиришући се и народном традицијом. Стални је сарадник кореографа Јожефа Нађа. Албум септета прошле године је издао пољски Not Two Records.


Шчиме Трио + 1 (Србија)  

Лука Игњатовић (1986) завршио је МШ „Станковић“ и потом студирао на џез одсеку Конзерваторијума у Амстердаму, где је стекао диплому мастера музике. Био је хонорарни члан Биг бенда РТС, као и једини српски музичар у European Saxophone Ensemble, са којим је наступао у бројним европским земљама. Данас је професор џез саксофона на Одсеку за џез и популарну музику ФМУ у Београду. У формату трија представља ауторску музику, која ће се ове године наћи на његовом првом албуму. 


Конзилијум (Србија)

Музика састава Конзилијум настаје као спој индивидуалних квалитета његових чланова, као и разних праваца којима владају. Кроз призму џез израза, уз посебна надахнућа српском, македонском и афричком традицијом, састав функционише на високом интерактивном нивоу. Аутор већине нумера је гитариста Бранко Тријић. Осам година од првенца, на коме је изложио музику из времена студија у Амстердаму, Тријић је проширио састав и припремио други албум, који ће представити на фестивалу. 


Више информација о фестивалу можете наћи на следећим Интернет адресама: 

Нема коментара:

Постави коментар