петак, 30. септембар 2016.

50. BITEF - URNEBESNA TAMA, Burgteatar, Beč



 

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta nastupile su četiri devojke i njome suvereno zavladale. Jedina primedba može se izreći na poprilično nečitljiv titl (za one koje ne vladaju nemačkim jezikom), ali je sugestivna gluma brisala i ta lingvistička ograničenja!  


Najlepše je ono što je baš tipično za nemački teatar. Utemeljenje na dramskom tekstu, prepunom ironije. Provokativna predstava koja se ne libi da postavlja suštinska pitanja. Ovo se, ispostavlja, kao slobodno tumačenje „Srca tame” Jozefa Konrada, odnosno „Apokalipse sada“ F.F.Kopole  vizuelno upriličeno i sugestivno odglumljeno,



Jedna od glumica udara u paravan od letvica i on pada kao kula od karata. Kao da je to bio povod da se uključi mašina, za koju sam se pitao šta će tu na sceni. I tako dok se drvo pretvara u piljevinu,  devojke pevaju „In the jungle, the mighty jungle, The lion sleeps tonight. Pauzu se time transformiše u pitanje sa već upriličenim odgovorom: „Pa neću valjda sada da izađem?“. Sada kada je postalo najzaniljivije.



Volfram Loc - URNEBESNA TAMA
Režija: Dušan David Paržižek
Burgteatar, Beč, Austrija
26. septembar, 19:30 JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE- SCENA „LJUBA TADIĆ“
Trajanje: 2h (sa pauzom)
Scenografija: Dušan David Pařízek
Kostim: Kamila Polívková
Dizajn svetla: Felix Dreyer
Dramaturg : Klaus Missbach
Igraju: Frida-Lovisa Hamann, Dorothee Hartinger, Stefanie Reinsperger, Catrin Striebeck
Fotografije: Reinhard Werner


VOLFRAM LOC je rođen u Hamburgu 1981, odrastao je u Švarcvaldu u Bad Ripoldsauu. Studirao je književnost, umetnost i medije u Konstancu i kreativno pisanje na Nemačkom institutu za književnost u Lajpcigu. Volfram Loc piše pozorišne komade, radio-drame, poeziju i prozu, a osnivač je i urednik književnog časopisa Minima. Komadi mu se izvode u brojnim evropskim pozorištima, među kojima su bečki Burgteatar, Nacionalni teatar u Vajmaru, Centralteatar u Lajpcigu... Višestruko je nagrađivan, između ostalog Klajstovom nagradom za komad Veliki marš i nagradom Nestroj za Urnebesnu tamu. Neka od njegovih dela su: Mravi do večnosti; Nekoliko poruka za sve(mir); Runjenje, Lista; Mama; Moda i zbilja.

DUŠAN DAVID PARŽIŽEK, reditelj, rođen je 1971. godine u Brnu, Češka. Studirao je komparativnu književnost i pozorišnu umetnost na Univerzitetu u Minhenu, i glumu i režiju na Akademiji za scensku umetnost u Pragu. Godine 1998. osnovao je Praški kamerni teatar s namerom da težište repertoara bude na svetskim premijerama čeških autora i premijernom prikazivanju komada nemačkih i austrijskih autora u Češkoj. U Praškom kamernom teatru, koji je postao jedno od najuspešnijih čeških pozorišta, Paržižek je veliku pažnju posvetio delima Tomasa Bernharda i Elfride Jelinek, ali je režirao i komade Roberta Muzila i Rolanda Šimelpfeniga. Od 2002. stalni je gost pozorišta na nemačkom govornom području. Režirao je dela Getea, Šilera, Bihnera, Klajsta, Muzila i Maksa Friša, a poseban uspeh doživele su njegove režije Elfride Jelinek, među kojima je i praizvedba komada FaustIn and Out. Od septembra 2016. Dušan David Paržižek radi kao reditelj Folksteatra u Beču.

Нема коментара:

Постави коментар