четвртак, 1. септембар 2016.

„Koncerti u galeriji“ Kulturnog centra Beograda u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu u saradnji sa Beogradom 202



 
Kulturni centar Beograda (KCB) će u septembru i oktobru 2016. godine, tokom priprema i trajanja 56. Oktobarskog salona najznačajnije izložbe savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, ciklus koncerata Koncerti u galeriji, koji se redovno svakog ponedeljka uveče odvijaju u Centru, organizovati i održavati u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u njihovom sedištu u Beogradu Palazzo Italia, Kneza Miloša 56.

Ova odluka predstavlja još jedan vid dugogodišnje saradnje srodnih institucija Beograda i Republike Italije, koje su zajednički do sada organizovale brojna kulturna događanja. Italijanski institut za kulturu, kao centar pokretanja inicijativa i aktivnosti kulturne saradnje na ovaj način širom otvara vrata sa željom da postane mesto okupljanja beogradske i italijanske kulturne zajednice/publike i još jedno važno kulturno uporište našeg grada.


Tokom septembra i oktobra, galerija Italijanskog instituta za kulturu biće podijum za mlade darovite muzičare kao deo ciklusa Koncerti u galeriji Kulturnog centra Beograda, koji od 1986. godine promoviše naš muzički potencijal, pruža neophodnu podršku mladim talentima i priliku da steknu dragoceno profesionalno/koncertno iskustvo. 

Potvrđujući ovu tvrdnju direktor Italijanskog instituta, Davide Skalmani, odao je priznanje Kulturnom centru Beograda označivši ga kao utočište kulture i umetnosti već 60 godina. I nekako vam bude lakše kada i od predstavnika ovako moćne zemlje čujete zamerke na finansiranje kulturnih institucija. Mada, kod Italijana manjak novca nikad ne ide na uštrb stila.  A onda je reč prepustio dvema damama, dvema Ljubicama; Solunac, urednici muzikog programa  KCB-a i Krminac, urednici kulturnog programa u Radio Beogradu 202. 

One su se složile da je za  tri decenije zajendičkog rada na muzičkom programu najzaslužniji kriterijum za uspeh i dugovečnost bio kvalitet programa. A uloga, koju zajednički obavljaju, a Radio 202 beleži, tj. kulturno baštini, ima i ulogu u kreiranju ukusa mladih generacija koje stasavaju u vremenima play lista. 


 Ljubica Solunac, urednica muzikog programa  KCB-a


 Ljubica Krminac, urednica kulturnog programa u Radio Beogradu 202.

Ovu plodonosnu saradnju započeli su Nena Mihajlović, urednica muzičkog programa i Dejan Đurović, autor i voditelj Dragstora ozbiljne muzike Beograda 202, a prvi koncerti su prenošeni ili odloženo emitovani iste večeri.



Dakle, svakog ponedeljka od 20 časova u akustičnom prostoru i divnom ambijentu zgrade Palazzo Italia predstavljaće se talentovani izvođači, dobitnici nagrada na međunarodnim i nacionalnim takmičenjima, kao i već afirmisani muzičari, među kojima su pijanistkinja Milena Pejić, pevači Branka Panić i Milan Panić, pijansiti Aleksandar Marković i Igor Dražević, sopran Evgenija Jeremić i pijansita Vladimir Gligorić, violistkinja Danka Nikolić i pijanistkinja Milica Ilić, Trio Mah, klavirski duo Tijana Kazarsa i Nataša Mitrović, čelista Majnhard Holer i drugi.

Pomoć realizaciji ovako ambicioznog programa pružili su Udruženje muzičkih umetnika Srbije i ArtLink festival.


Odavši priznanje ovakoj inicijativi i lepom prostoru u kojem ćemo uživati u biserima muzičke umetnosti Nataša Mitrović pijanistkinja i profesor FMU je u duu sa Tijanom Kazarsom, pijanistkinjom i studentom doktorskih studija FMU izvela jednu numeru Rahmanjinova tek toliko da nam dočara delić koncertne atmosfere koja nas sve očekuje. Da, i da ne propustim da kažem da je ulaz na koncerte slobodan.

Za više informacija pogledajte OVDE.

PROGRAM „Koncerti u galeriji“

 

SEPTEMBAR


Ponedelјak, 5. septembar

20.00 Milan Medošević, klavir i Ljubo Divac, klavir-diplomci FMU
21.00 Nataša Petrović, viola i Milica Tanasković, klavir (u saradnji sa UMUS-om)

Sledeće dve sedmice na repertoaru su popularne operske arije:

Ponedelјak, 12. septembar

20.00 Milena Pejić, klavir
21.00 Aleksandra Petrović, sopran i Sanja Knežević Gavrilović, klavir

Ponedelјak, 19. septembar

20.00 Godišnji koncert studenata i učenika harmonike iz klase prof. Danijele Rakić
21.00 Branka Panić, sopran i Milan Panić, tenor, klavirski saradnik:Jelena Božić

Ponedelјak, 26. septembar-2 doktoranta izvode dela Bramsa, Prokofjeva, Ravela i Debisija

20.00 Igor Dražević, klavir
21.00 Aleksandar Marković, klavir

OKTOBAR


Ponedelјak, 3. oktobar – romantičarske kompozicije

20.00 Aleksandra Radenković, klavir
21.00 Evgenija Jeremić, sopran i Vladimir Gligorić, klavir

Ponedelјak, 10. oktobar - veče kamerne muzike ArtLink festivala mladih talenata

20.00 Trio MAH(A. Radoičić, flauta, H. Kovačević, oboa, M. Pekmezović, klavir)
21.00 Klavirski kvintet ArtLink (mladi talenti i Uki Ovaskainen, klavir)

Ponedelјak, 17. oktobar

20.00 Danka Nikolić, viola i Milica Ilić, klavir (u saradnji sa UMUS-om)
21.00 Ana Stefanović, klavir

Ponedelјak, 24. oktobar – na redu su dela srpskih kompozitora

20.00 Autorsko veče kompozitora Vladimira Đenadera
21.00 Srpska klavirska muzika – Sanja Vukosavlјević-Milenić, klavir

Ponedelјak, 31. oktobar – nastupa mladi gitarsita Sava Božinović koji je već dobitnik brojnih nagrada

20.00 Sava Božinović, gitara, gošća: Jana Simić,violončelo
21.00 Klavirski duo Tijana Kazarsa i Nataša Mitrović

 

NOVEMBAR


Petak, 4. novembar

20.00 Majnhard Holer, violončelo (Nemačka) i Olga Salogina, klavir (Rusija)




O koncertnom programu:



SEPTEMBAR



Na prvoj od 10 koncertnih večeri, koje zajednički realizujemo, predstaviće nam se dvojca mladih pijanista Milan Medošević i Ljubo Divac, diplomci FMU u klasi profesorke Nataše Mitrović koji će svirati sonate  Betovena i Šopenovu Baladu i Barkarolu, program kojim će uspeti da pokažu i svoju tehničku spremnost, ali i umetničku zrelost koji su dostigli na kraju osnovnih studija.


Nakon pijanista, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, sledi nastup violistkinje Nataše Petrović i pijanistkinje Milice Tanasković. Ove već afirmisane umetnice su profesorke na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu i redovno nastupaju u Beogradu i Srbiji. Nataša je nakon školovanja na Guildhall School of Music and Drama u Londonu, u klasi prof. Dejvida Takenoa završila i doktorske umetničke studije na FMU u klasi D. Mlađenovića, a nastupa kao solista, kao kamerni muzičar i kao član orkestra Gudači Sv. Đorđa.


Naredna dva ponedeljka, 12. i 19. septembra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu slušaćemo poznate operske arije  italijanskih i francuskih majstora: Verdija, Pučinija... Aleksandra Petrović uz podršku pijanistkinje Sanje Knežević Gavrilović pevaće arije iz opera Figarova ženidba (Mocart), Boemi (Pučini), Toska (Pučini), Bal pod maskama (Verdi)... Njenom nastupu prethodiće resital pijansitkinje Milene Pejić iz Niša. 


Već sledećeg ponedeljka slušaćemo arije u izvođenju soprana i tenora Branke i Milana Panića koji su partneri i u profesionalnom i u privatnom životu. Nastupiće zajedno sa pijanistkinjom Jelenom Božić. Upravo su se vratili sa takmičenja Francisko Vinjas u Milanu. Izvešće arije iz opere Toska, Lastavica, Madam Baterflaj i Đani Skiki Pučinija, iz opere Romeo i Julija Gunoa, kao i čuveni duet iz opere Travijata Verdija. Pre pevača slušaćemo mlade harmonikaše, pobednike brojnih međunarodnih takmičenja, učenike i studente iz klase Danijele Rakić (MŠ Kosta Manojlović u Zemunu i Muzička akademija u Istočnom Sarajevu).


Mesec završavamo kao što smo i počeli, pijanističkim resitalima. Ovog puta slušaćemo dvojcu izvanrednih pijanista doktorante Igora Draževića, koji će izvesti Bramsove Varijacije i fugu na Hendlovu temu i Sonatu Sergeja Prokofjeva, i Aleksandra Markovića koji će svirati izbor Debisijevih prelida i Ravelovu svitu Kuprenov grob. Aleksandar Marković je studirao na Visokoj školi za umetnost u Bernu u klasi prof. Aleksandra Madžara. U toku boravka u inostranstvu imao je prilike da nastupi na bijenalu u Bernu, kao i u koncertnoj sali Kultur-Casino. U međuvremenu je nastupao kao solista i u okviru kamernih sastava na festivalima KOMA i Međunarodnoj tribini kompozitora, i u mnogim beogradskim salama.



OKTOBAR



Oktobar počinjemo ponovo saradnjom sa UMUS-om i koncertom izuzetne mlade pevačice Evgenije Jeremić  uz pijansitu Vladimira Gligorića. Za ovaj koncert Evgenija je odabrala romantičarski program: Listova Tri soneta na Petrarkine stihove i Pesme i igre smrti Musorgskog. Evgenija je proglašena za studenta generacije FMU, a nastupala je na koncertima i resitalima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Zrenjaninu i Kruševcu, kao i sa orkestrima FMU, Niškom filharmonijom, Filharmonijom mladih Borislav Pašćan i Beogradskom filharmonijom. 


Iste večeri beogradskoj publici predstaviće se renomirana pijanistkinja Aleksandra Radenković iz Kragujevca repertoarom koji obuhvata dela romantičarskih kompozitora-pijanista.


Ponedeljak, 10. oktobar, posvećen je kamernoj muzici. U saradnji sa Artlink festivalom mladih talenata predstavljamo dva kamerna ansambla Trio MAH i Klavirski kvintet Artlink. Artlink Festival je posvećen podsicanju profesionalnog uspona mladih talenata, dajući podršku domaćim umetnicima, ali i predstavljajući našoj publici mlade umetnike iz sveta (zvezde u usponu). Ovaj koncert je deo programa tećeg izdanja Festivala.


Trio MAH čine Ana Radoičić flauta, Hristina Kovačević oboa i Milica Pekmezović klavir, redak kamerni sastav kod nas. Na koncertu u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu će izvesti dela Damasa, Grgina, Vivaldija, Debisija i Holsta. 


Klavirski kvintet čine mladi umetnici iz regiona koji su se okupili na ovogodišnjem Festivalu, a vodi ih renomirani pijanista Uki Ovaskainen. Oni će izvesti kvintete Šumana i Bramsa.


U oktobru nam dolazi još jedna violistkinja, Danka Nikolić koja živi i radi u Hamburgu, gde je i završila studije sa najvišim ocenama. Redovno nastupa u Nemačkoj kao član različitih orkestara i kamernih sastava, a u Beogradu, kao i uvek, nastupa sa pijanistkinjom Milicom Ilić


Nakon Danke Nikolić, nastupiće mlada pijanistkinja Ana Stefanović, koja će, osim poznatog pijanističkog repertoara izvesti i svoje kompozicije.


Veče posvećeno srpskim autorima planirano je za 24. oktobar. Muziku kompozitora Vladimira Đenadera izvešće pijanistkinje Milena Maleš i Dalida Grmuša, a gost koncerta je violinistkinja Aleksandra Latinović. Kompozitor i pijanista Vladimir Đenader živi u Beogradu i dugogodišnji je direktor ŠOMO Petar Stojanović iz Uba. Program čine pre svega njegova dela za klavir: Sonatina za klavir, Klavirska svita Glamoč  (premijerno izvođenje), Varijacije na temu B. Divernoa i Raskovnik iz Albuma kompozicija za klavir. 


Pijanistkinja iz Kragujevca Sanja Vukosavljević-Milenić će u nastavku večeri izvesti klavirska dela naših kompozitor Kornelija Stankovića, Vasilija Mokranjca, Dejana Despića, Konstantina Babića i Rastislava Kambaskovića.


Na kraju oktobra  nastupiće mladi gitarista Sava Božinović. Završio je SMŠ Josip Slavenski u Beogradu, u klasama prof. Miloša Janjića i prof. Ognjena Grčka. U tom periodu je osvojio pet nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima od kojih su najznačajnije treća nagrada na Gitar art festivalu u Beogradu i prva nagrada na republičkom takmičenju srednjih škola. Trenutno je student prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na koncertu će nastupiti i gošća mlada violončelistkinja Jana Simić


Klavirski duo Nataša Mitrović i Tijana Kazarsa izvešće dela Šuberta i Rahmanjinova.



NOVEMBAR



Želeli smo da iskoristimo dolazak u Beograd  nemačkog violončeliste Majnharda Holera i njegove koleginice, pijanistkinje Olge Salogine iz Rusije, zato smo ovaj serijal produžili i jednim koncertom u novembru mesecu. Inače, Majnharda Hoelra naša publika dobro poznaje, jer je već 15 godina prisutan kao profesor i vođa kamerne radionice colluvio čiji polaznici svakog avgusta nastupaju u Kulturnom centru Beograda.





Нема коментара:

Постави коментар