уторак, 13. септембар 2016.

Otvaranje izložbe Aleksandrija Ajduković: NO NAME Rivijera / Salon MSU / 16.9. u 19h



Muzej savremene umetnosti vas poziva da u petak, 16. septembra od 19 časova u Salonu MSU prisustvujete otvaranju samostalne izložbe radova Aleksandrije Ajduković pod nazivom „NO NAME Rivijera“. Kustos izložbe je Una Popović, kustos Salona MSU.

Izložba obuhvata ranije nastale i recentne fotografije, kao i video materijale koji su nastali u poslednjih pet godina. Iako je Aleksandrija po obrazovanju fotograf, već nekoliko godina za njen rad je karakteristično istraživanje u mediju videa i filma.

Na izložbi će biti predstavljen deo fotografskih ciklusa koji su nastali ranije, neki i pre više od deset godina („Tigrice“, „Slični“, „Kinezi“, „Modni žurnal“...) kako bi se ukazalo na autorkino višegodišnje ujednačeno promišljanje, ali i napravila jasna veza sa novijim projektima („Donatorke“, „Regional Animal Print“ – video rad i film) koji se ujedno mogu posmatrati kao nadogradnja starih.

Izložba nema nameru da deluje retrospektivno, već da ukaže na autorkin, kako kontinuitet interesovanja unutar fenomena stvarnosti, ispitujući osobene kulturne modele - stil života pojedinca i grupe, mode (self-fashioning), ukusa; tako i potenciranost koriščenja fotografije kao resursa za njenu dalju disperziju u druge medijske formate.

„NO NAME Rivijera“ je zamišljena kao izvestan mali medijski događaj, prezentaciju radova u različitim medijima: digitalna fotografija, polarod, video, 16 mm film, knjige. Čini se da jedino tako na pravi način može da se prikaže i opiše praksa Aleksandrije Ajduković koja (i sama) u izvesnom smislu već više godina predstavlja određeni fenomen na srpskoj fotografskoj sceni zanimaljući se upravo za hibridne modele pojavnosti i kulturu spektakla.

Izložba traje do 23. oktobra 2016. godine i otvorena je svaki dan, osim utorkom, od 12 do 20 časova. Ulaz je besplatan.

Aleksandrija Ajduković (1975, Osijek) diplomirala je fotografiju na Akademiji umetnosti BK Univerziteta u Beogradu, u klasi Milana Aleksića. Završila je master studije u Novom Sadu, u klasi Đorđa Odanovića. Bila je gost student Marine Gržinić na klasi za postkonceptualnu umetničku praksu na bečkoj Likovnoj akademiji. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti na smeru Teorije dramskih umetnosti, kulture i medija. Dvostruka je finalistkinja nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“, dobitnica „Henkel Art Award“ za mladog umetnika 2005. i nagrade 45. Oktobarskog salona. Kroz portetisanje slučajnih prolaznika, modela naturščika na elaboriran i duhovit način beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i lifestyle-a (ne)urbanih sredina. Realizovala je značajan broj samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Нема коментара:

Постави коментар