понедељак, 26. септембар 2016.

Festival slovačkog filma

 
Festival slovačkog filma biće otvoren u utorak, 27. septembra, u 18.30 u EU info centru (Kralja Milana 7). Festival traje do nedelje, 2. oktobra, a filmovi će biti prikazivani na više mesta u Beogradu, kao i u Kovačici, Padini i Staroj Pazovi.



Festival počinje prikazivanjem dokumentarnog filma "Kako se kuvala istorija" o ulozi hrane i kuvara u sukobima. U utorak će ga otvoriti u 18.30 u EU info centru ambasadorka Slovačke u Beogradu Dagmar Repčekova, a nakon toga će biti prikazan nagrađivani film “Kako se kuvala istorija” (88 min).

Film, slovačko-češke koprodukcije, koji je režirao i scenario napisao Peter Kerekes, dobitnik je specijalne nagrade žirija na Bečkom filmskom festivalu, FIPRESCI nagrade na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i animiranog filma, Golden Hugo za najbolji dokumentarac nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu.

Za  razliku od klasičnog dokumetovanja ratnih uspomena, slovački reditelj se usmerio na nepoznat uticaj kuvara na bojnom polju. "Gladan vojnik se ne oseća sigurnim", objašnjava vojni kuvar dok pravi kobasice.

Ishrana vojske je taktička strategija korišćena u najvećim evropskim ratnim sukobima 20. veka. Pita sa mesom jedne Ruskinje obezbedila je milionima vojnika snagu za pobedu u Drugom svetskom ratu. Pekar u jevrejskom logoru sprovodi plan protiv nacističkih čuvara jedinim raspoloživim sredstvom. Titov lični kuvar priča o državnim večerama čije sukobljene nacionalne kuhinje nagoveštavaju rat na Balkanu.

Uzbudljive priče zaboravljenih svedoka istorije diskretno personalizuju nezapisane ratne bitke i njihovu cenu: šest ratova, 10 recepata i 60.361.024 mrtvih. "Kako se kuvala istorija" je fascinantna priča o prošlosti.



Festival se nastavlja u utorak, 27. septembra, u Domu kulture u Studentskom gradu, a zatim i na Filološkom fakultetu u Beogradu i u osnovnim školama u Kovačici i Padini, i pozorištu u Staroj Pazovi. Tokom festivala biće prikazani filmovi "Kako se kuvala istorija" (2008), "Ptičice, siročići i ludaci" (1969), "Ja voli, ti voliš" (1962), "Sunce u mreži" (1962) i "Vilsonov" (2015).


Нема коментара:

Постави коментар