уторак, 20. септембар 2016.

„Dizajn kao kiseonik“ Nikole Kneževića u MPU

"Lepota je dubina površine"


 
 

U ponedeljak 19. septembra 2016. godine u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) otvorena je izložba „Dizajn kao kiseonik“ Nikole Kneževića. Izložbu je otvorio Dejan Suđić (Deyan Sudjic), direktor Muzeja dizajna iz Londona. Kustoskinja izložbe i urednica kataloga je Biljana Vukotić. Izložba će trajati do 22. oktobra.

 

Nikola Knežević (1973)  jedan je od naših vodećih industrijskih dizajnera. Diplomirao je na Fakultetetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku za industrijski dizajn i magistrirao na istom fakultetu 2007).

 
 

Profesor je od 2016. i trenutno priprema doktorat. Učestvovao je na tridesetak izložbi u zemlji i svetu, dobitnik  brojnih nagrada i priznanja. Tvorac je brenda „Nikoladizajn“. Boravio je u Japanu na specijalizaciji (2002-2003).

 

Aktuelna izložba u MPU-u sastoji se od 61 rada, koj čine idejna rešenja, prototipovi, modeli i gotovi proizvodi. Akcenat svoga rada Nikola Knežević  stavlja na praćenju razvoja tehnologije, novim materijalima, ali i posmatranju potreba i navika potrošača.


 
 

Njegov rad usmeren je ka budućnosti, razbijanju učaurenih shvatanja, kombinovanju kako estetskih, tako i funkcionalnih elemenata u čudesnoj fuziji. 

 

Tako imamo priliku da, između ostalog, vidimo čaše, stolice, predmeti od keramike, lampe, sve do audio pojačala sa različitim dizajnerskim koncepcijama. 


„Čovekove težnje i želje, koje nameće ta kolektivna svest, za sve nas su često nedokučive i nedostižne a neobuzdan poriv za „boljim” životom uzrokuje nelagodnost, nezadovoljstvo i bol. Moguće je da je upravo taj osećaj izvor moje kreativnosti. Ali još jedna stvar ima neverovatnu moć da me pokrene. Osećaj zadovoljstva i ispunjenosti kada stvorim nešto dobro nezamenljiv je. Zašto onda ne skulptura ili slikarstvo? Možda upravo zato što u svemu tražim neki dodatni, praktični smisao, svrhu, razlog bez obzira koliko on prizeman bio. Funkcija  je ono u čemu vidim smisao i potraga za inteligentnim rešenjima postala je proces koji me zabavlja. Industrijski dizajn je postao umetnički okvir koji mi daje neograničeni prostor da se iskažem”, izjavio je Nikole Kneževića za katalog koji prati izložbu.

 

Нема коментара:

Постави коментар